Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Vzduchovky
- Toto téma obsahuje 912 odpovedí, 77 hlasov, a bola naposledny upravená 16.03.2018/19:00 od .
-
AutorPríspevky
-
25/10/2008 o 07:24 #5139
Fogas11 napísal:
jj a este ked to dobre niecim namazes tak to ide paradne ozaj skusal tu niekto ten silonovy piest ?
ked to namazes tak to potom dymi ako stary studeny diesel :laugh: a usadzuje sa ti sajrajt v hlavni, potom to striela kade-tade, staci aby to bolo ciste a raz za cas namazat a nasledne poutierat (myslim v oblasti pracovneho priestoru piesta), mne sa osvedcila grafitova vazelina + handricka.
25/10/2008 o 10:58 #5140S tým lahkým piestom to nieje až tak ako si myslíte, ano lahší piest sa predpokladá, že naberie večšiu rýchlosť ale menšiu kinetickú energiu. Največšiu účinok by mala vzduchovka keby piest vážil tisíc násobok hmotnosti diabolky(no ozvy a tzv „kopance“ by boli obrovské) a pružina by musela mať tiež iné parametre.
Slavia je výborná a presná vzduchovka, na rekreačnú strelbu ako stvorená, dlhá životnosť a stará klasika. Len slávia nieje predurčená na tunning a ani velmi na zvyšovanie výkonu. Zázrak sa stým negá urobiť.
Mazanie – pružinu je najlepšie namazať grafitovou vazelínou alebo vazelínou ktorá je odolná na vysoké teploty.
Ked sa to preženie, alebo použijete horlavý olej tak vznikne efekt dieseling. To takzvané čmudenie, spôsobuje rozptyl a nepresnost. kOlíše rýchlosť strely a tým aj výškový nástrel.
Stačí premazať hlaven WD 40 potom vytret handričkou a ešte raz zopakovať, ono sa to nezdá, že tam nezostane nič oleja, lae naopak vytvorí sa tenký film a hlaven sa pekne vičistí. Alebo treba skúsiť špeciálne vysokoteplotne odolné oleje.Otázka do fóra, skúšali ste už niekto dieseling?
25/10/2008 o 14:38 #5142presne tak lahsi piest sice rychlo naberie rychlost ale nema dostatocnu energiu aby udrel poriadne do vzduchoveho vankusa a ten vzduch ho jednoducho odchodi spet (hmotnost – zakon akcie a reakcie), cim davate pekne zabrat aj pruzine… tym ale nechcem povedat ze rychlost nie je dolezita, je tiez a preto to so zatazenim pesta neprehanajte, uplne staci ak ho nebudete odlahcovat 😉
pri pruzine je jedno akou vazelinou to namazes (tu len plati aby to nebolo moc riedke a nestekalo to), ta nie je v komore kde vznika vysoky tlak a teplota… a ta komora je samozrejme pred piestom, cize je dolezite cim mazete piest a tesnenie, samozrejme pokial vam ta vazelina nesteka na steny valca a potom ako natiahnete vzduchovku aby sa nedostala pred tesnenie (aj na to je dobry ten PET tuning, lebo vam izoluje cas pruziny v pieste a tak ta vazelina nestecie, je jasne ze ako pruzina pracuje a vibruje tak z nej ta vazelina odfrkava)
zvysit ucinnost dalej mozete zlepsenim tesnenia, je jasne ze ak je tesnenie moc tvrde tak zle kopiruje steny valca a naprd tesni, prefukuje ho, cize riesenim je meksie tesnenie, kto ma S634 tak jednoznacne treba pouzit silikonovy olej, pekne zvlacni gumu, ale neprehanat to s mnozstvom, lebo aj ked ma silikonovy olej vyssiu odolnost pred dieselingom, aj tak dieseluje, preto staci olejovat sposobom naolejovna gandricka a s tym to vytriet, kludne to tesnenie mozete nehat aj par hodin zabalene v tej handricke, nech je tam moznost dlhsieho posobenia
silikonovy olej je zas ale nevhodny na mazanie pri kontakte zelezo-zelezo(piest-valec), ale v tomto pripade by som sa toho vobec nebal, nie je tam nejake extremne opotrebovanie a pre zjednodusenie to kludne maznite cele silikonom, aj ked ja ako extremista pouzivam na tesnenie silikon a na piest-valec konkor (urcite nie WD40 – to nie je olej na mazanie takychto veci, nehovoriac o tom ako rychlo sa odparuje), a na pruzinu nejaku staru vazelinu zltobielej farby co som nasiel v garazi este co som mazaval vodne cerpadlo na starej S120
v kazdom pripade si treba uvedomit ze pod mazanim sa nepredstavuje kvantum oleja v ktorom tie suciastky plavaju, ale naolejovana handricka, ktorou tie suciastky vytriete a na suciastke zostane len tenky olejovy film… !!!
tu si dovolim vas odkazat aj na jednu diskusiu http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=489, kde sa tiez bavili o vhodnom oleji, aj ked na strelne zbrane
ak ma niektozaujem vediet viac tak nech si zozenie tu strelecku revue 11/2000, kde bol test olejov… jeden citat „ukradnuty“ z tej diskusie, ktory tam vlozili oni zo streleckej revueZ hlediska univerzálnosti použití vede nad všemi ostatními Konkor 101 vyváženou kombinací trecích vlastností a současne velmi dobrou ochranou proti korozi. Olej WD40 má stejnou velmi dobrou konzervační schopnost, ale je o neco horší z hlediska trecích vlastností. Olej A 88 je velmi dobrý co do trecích vlastností, ale jeho konzervační vlastnosti jsou výrazne horší než u Konkoru a WD40.“
co je to ten olej A88 zac neviem, nikdy som ho nevidel, ale stalo by za to vyskusat ho do vzduchovky, tam vo vnutri k nejakemu hrdzaveniu nedochadza
pre uplnych extremistov este odporucam dalsie znizenie trenia pohyblivych suciastok – co najjemnejsi smirgel a potom brusnu/lestiacu pastu (ja som pouival silichrom) a vylestit stycne plochy piestus valcom (urcite ste si pri rozoberani vsimli ake su doskriabane) a tiez by to chcelo aj steny valca, ale to uz je hnusna robota, dalej vylestit oba konce pruzin (v kazdom pripade ked spominam vylestit, tak myslim pekne aby to bolo ako zrkadlo), klznym loziskom pod pruzinou tiez nic nepokazite, nech to ma hladky chod ako s pruzina stlaca a vyrovnava
dalsim dolezitym faktorom je voditko pruziny, ktore by malo byt co najtesnejsie voci pruzine, aby pruzina nevibrovala, pri stlaceni bola vyrovnana a neohybala sa, tym sa jej energia bude uvolnovat vzdy len v priamom smere a nespotrebuje sa aj bokom ako ked je skrivena (toto je len velmi zjednodusene povedane)
pruzina pri stlaceni zvecsuje svoj priemer, i ked len nepatrne, preto ak budete robit PET tuning tak bacha nech to nevytesnite az prilis, urcite to tam nesmiete rvat hrubou silou, lebo ak sa to vytesni prilis, energia sa spotrebuje na uvolnenie pruziny zo zovretia (a tiez pruzina odiera tu umelu hmotu, a zostava umelohmotny bordel v pieste) a nie na zrychlenie piestu, preto radsej vyskusajte rozne hrubky toho PET materialu, mne sa ako ideal osvedcila plechovka od piva.dalsou moznostou je uprava prepustacieho kanalika z piestu do hlavne, ale o tom dakedy inokedy… az budem mat o tom viac informacii, zatial mam len take povrchne vseobecne a hlavne neoverene v praxi, i ked ja osobne to overovat ani nemienim
25/10/2008 o 22:24 #5144nemyslel som ze tam nalejes liter oleja ale len tak zlahka trebars aj konkorom alebo vazelinou ale nejakou redsiou a ten pies si myslim ze nieje az taka vyhoda ked je lahky lebo aj vaha toho piestu vyrazne pomoze rychlemu vytlaceniu toho vzduchu pri lahsom pieste musi viac zapracovat pruzina ale ked ju mas vypodlozkovanu ako ja tak si myslim ze by to mohlo mat nejaky efekt
25/10/2008 o 23:14 #5147ja si dovolim nesuhlasit, lahsi piest dostane presne tolko energie ako tazsi (pokial zanedbame trenie to je minimalne, resp. minimalny rozdiel), rozdiel je v tom ze tazsi lieta mensou rychlostou a lahsi vacsou.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Kinetick%C3%A1_energia
mne ide o zotrvacnost, presnejsie o zotrvacnost piesta v natiahnutej polohe, teda presne povedane ako rychlo je schopny nabrat rychlost, cize energiu z pruziny kedze jeho hmotnost sa pocas pohybu nemeni. a zakonite vyssia hmotnost zmanena vyssiu zotrvacnu silu, to znamena viac casu na nabratie pohybovej energie a to znamena ze v extremnom pripade tazky piest nestihne na svojej drahe v pracovnom priestore premenit vsetku energiu pruziny na pohybovu a nasledne na silu a tlak. naopak lahky piest moze tuto energiu ziskat uz povedzme v prvej tretine svojej drahy a vyuzit ju tak naplno. neberte to doslovne len ako priklad, pokial budem mat cas a chrono viem to aj fyzikalne dokazat 🙂 trebars aj na nasledujucom stretku.
25/10/2008 o 23:23 #5148drakonaut napísal:
Otázka do fóra, skúšali ste už niekto dieseling?
skusal, ale asi to chce lepsie palivo lebo to len dymi 😀 mozno prava motorova nafta, petrolej alebo lahky olej by boli tak akurat, olej sa nevznieti dost rychlo na to aby to malo nejaky vyrazny efekt puknutia a zvysenia energie.
26/10/2008 o 15:19 #5155MyroLM napísal:
…neberte to doslovne len ako priklad, pokial budem mat cas a chrono viem to aj fyzikalne dokazat 🙂 trebars aj na nasledujucom stretku.
tak ten test by bolo fakt vhodne urobit, ja hovorim ze s tazsim piestom ta diabolka bude mat vecsiu energiu… a staci zatazit ten piest len o par gramov… stavim sa s tebou o kofolu 😛
samozrejme ten test musi prebehnut na tej istej vzduchovke pre objektivitu raz s lahsim a potom tazsim piestom…26/10/2008 o 15:23 #5156drakonaut napísal:
Otázka do fóra, skúšali ste už niekto dieseling?
na dieseling sa vyprdni, akurad si tym nicis vzduchovku, mne stacilo ked som raz omylom namazal komoru konkorom a zacalo to strielat jak malorazka… pozornost susedov nie je moc prijemna :laugh:
26/10/2008 o 15:34 #5157tomcat napísal:
drakonaut napísal:
[quote]Otázka do fóra, skúšali ste už niekto dieseling?na dieseling sa vyprdni, akurad si tym nicis vzduchovku, mne stacilo ked som raz omylom namazal komoru konkorom a zacalo to strielat jak malorazka… pozornost susedov nie je moc prijemna :laugh:[/quote]:D ako keby som videl tu moju 🙂
27/10/2008 o 12:13 #5168S tou vahou piestu je to realita a skutočnosť, mám to odskúšané a ani ja som tomu neveril, ze čím ťažší piest, tým je rýchlosť a energia večšia.
Ale napríklad vzduchovky gamo boli upravované tak aby nedosahovali plného výkonu (ale len 15 J), že bolo vybraté závaže z piestu. Ano robili to aj tak, že piest bol perforovan, ale potom to vyriešili odobratím závažia.
Závaže až tak velmi pružinu nespomalí, viac piest spomaluje trenie, ktoré vzniká medzi tesnením a stenami valca.
Ide o to, že lahší piest sa rýchlejšie rozbehne ale v konečnej fáze(ktorá je najdôležitejšia)narazí o vzduchový vankúš (hrúbka približne 1 mm) od ktorého sa odrazí.
Ťaží piest tento vzduchový vankúš zatlačí viac, to znamená rychlejšie sa vyprázdni vzduchová komora, večšia rýchlosť. To znamená, že ťažší piest pôsobí väčšou váhou na vzduchový vankúš,tým ho viac stlačí a menej sa od neho odrazí.
Príklad: Skúste ten istý klinec zatĺcť kladivom o váhe 250 g a 450 g, pri tom, že kladivo bude mať tú istú rychlosť. Ktorý asi tak zatlčiate rýchlejšie.Dieseling nieje somarina, je to skutočnosť a pre zaujímavosť to nieje zlé o tom popísať. Dieseling sa právádza ale iným spôsobom ako mate tu o tom predstasvu. Vložíte diabolku do hlavne a do striešky sa kvapne olej alebo nafta. Tlakom vzduchu, ktorý vznikne sa nafta vznieti a zrýchli diabolku. Samozrejme netreba to často skúšať, môže dôjsť k roztrhnutiu tesnenia piestu alebo hlavni.
ja som tiež raz nechtiac vystriekal komoru piesta WD 40 a bola to rana ako z dela a daibolku som nepočul ani kedy dopadla, proste neskutočná rychlosť, ale tesnenie bolo celé opálené, neodporúčam to robiť. Preto aj mazivo treba použiť vysoko nehorľave alebo Pet tunnign.27/10/2008 o 14:22 #5171cize v konecnom dosledku je naschval vyvolavat dieseling somarina… tym si len potvrdil moje slova, pretoze sme sa bavili o vyuzivani dieselingu pri strielani a nie o jeho existencii, tu nik nepopiera :laugh:
27/10/2008 o 18:45 #5173urcite dieselig je drist ked to vyvolavas naschval ja som kedysi omylom WD 40 prestriekal piest a odvtedy mi to tlce ako malorazka ale ked som to naposledy rozobral tak som to vycistil a nastriekal nehorlavim silikonovim sprejom odvtedy je pokoj
29/10/2008 o 23:37 #5196cawte vedeli by ste poradit ze hatsan 80 je aka vzduchovka ci je dobra alebo zla??
29/10/2008 o 23:39 #5197caw vedel by si mi poradit ze vzduchovka hatsan 80 je aka co dobra ale zla abo kdo stym uz ma skusenosti??
30/10/2008 o 10:39 #5200No 80 hatsan patrí do nižšej triedy, pažba je plastová a nevyzerá najlepšie. Ja ak by som kupoval znova hatsan tak len 125, alebo s pevnou hlavnou 105 možno ešte 85 hatsan. Pozor z hatsanom sa musíš vyhrať, t.j. kadečo si musíš doma dorobiť, spúšť atd. A dosť kope, tak presnosť ide do hája, pokial sa nenaučíš držať správne vzduši. Ak to chceš len na také strielanie kupim slávku, ta je spolahlivá.
Ja mám H75 a teraz som s nou spokojný, no musel som si vela vecí upraviť a dorobiť. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.