Zákaz používania monolitov 1 časť

ilustračné foto
CITÁT (ktorý bol/je umiestnený na inom webe o poľovníctve, zrejme ako správa zo sveta) : Zatiaľ ešte nie u nás ale v Brandenburgskej oblasti Nemecka. Zakázané sú všetky strely vyrábané z jednoliateho materiálu, spravidla z medenej zliatiny napríklad Ferrubull, EntoxTriple Expand, Barnes Trippel Shock X, Barnes XLC, GPA, Impala, Lapua Naturalis atď.
 
Dôvodom zákazu je fakt, že pri ich skúškach sa tieto ukázali ako omnoho nebezpečnejšie než sto rokov používané, olovom vyplnené plášťové strely. Pri testovacích skúškach sa jeden poľovník smrteľne zranil a ďalší poľovník od odrazenej homogénnej strely utrpel veľmi vážne zranenie. Žiaľ tieto, hlavne zelenými preferované typy, sú veľmi náchylné na zmeny ich strelnej dráhy, čo sa prejavuje nielen pri dotyku s cudzím telesom, ale k zmene dráhy môže dôjsť aj v tele zveri. Skúšky preukázali, že strela z jednoliateho materiálu natoľko zmení svoju dráhu v zveri, že dokáže ešte spôsobiť hrozné zranenia aj u tých poľovníkov, ktorí stoja úplne iným smerom než tým, ktorým smeroval výstrel. Preto v spomínanej nemeckej oblasti používanie tzv. netoxických guľových striel je prísne zakázané. Testy poukázali aj na taký prípad, keď sa odrazená strela obrátila dozadu proti samotnému strelcovi.
 
Keď som prvýkrát čítal horeuvedený citát bolo pre mňa dosť ťažké zachovať pokojnú myseľ, pretože už len štylizácia „citátu” vo mne evokovala „odbornosť” článkov z bulvárnej tlače.
 
Môj názor, ako užívateľa monolitických striel ( Barnes X, Barnes TSX, Moeller KJG),by sa dal zhrnúť približne takto :
 
Je veľmi zarážajúce, že na niečo takéto – že strely sa odrážajú, spôsobujú “hrozné zranenia” , menia dráhu v tele zveri – sa prišlo akoby náhodou teraz a práve tam. Udivilo ma to, pretože pri elektronickej komunikácii so strelcami z USA doteraz nikdy na to neprišla reč a ani nikto nič podobne závažné nepozoroval. Skutočnosť, že sa strely ( ľubovolnej konštrukcie ) počas letu při kontakte s prekážkou, alebo pri dopade na cieľ a pri jeho prieniku môžu odrážať, resp. meniť smer letu je skutočnosť stará ako strieľanie samo. Z hľadiska objemu je spotreba medených monolitických striel za Veľkou mlákou niekoľkonásobne vyššia ako u nás v Európe. Už takmer každý významný výrobca striel ponúka vlastnú konštrukciu monolitickej strely. Jednou z najobľúbenejších je strela TSX firmy Barnes , jej evolučný model TTSX (s modrou plastovou špičkou v čelnej dutine strely) bol istý čas po uvedení na trh problém vôbec kúpiť, Barnes príliš nestíhal plniť objem objednávok. A to prosím u strely, ktorá spôsobuje oné “hrozne zranenia”. Podivuhodné, hlavne u tak širokej základne ľudí, ktorí sa tam venujú strelectvu a prebíjaniu.
 
Z vlastných skúsenosti (x-desiatok kusov čiernej zveri na spoločných poľovačkách s Barnes TSX, z vysokej hlavne holá, s kalibrom .30-06 Springfield) môžem s dostatočnou istotou tvrdiť, že minimálne s tou stabilitou strely to bude inak. Pri použití Barnes TSX som mával kus vždy prestrelený, nezávisle od miesta zásahu. Najviac som používal vlastné prebíjané strelivo so strelou TSX s hmotnosťou 9,7g a 11,7g . Niekoľkokrát sa mi na spoločnej poľovačke stalo, že pokiaľ kus pri zásahu stal vo vhodnej pozícii pred nejakým stromom, bol zasiahnutý aj ten, pričom zásah ležal v jednej priamke s priestrelom zveri. To svedčí o VEĽMI vysokej stabilite strely aj po zásahu zveri. Takisto prípadná streľba cez riedky porast značne nabúravala teóriu o tom, že podobne halúzky prestreľujú bez výraznejších odklonov len ťažšie, pomalšie strely s väčším priemerom. Strely TSX 11,7g a 9,7g vystrelené z kal. .30-06 Sprg., s priemernými rýchlosťami 850 a 900m/s nevykazovali žiadne podstatné odchýlky od zámerného bodu. V praxi to znamená asi toľko, že pokiaľ som namieril a vystrelil na komoru zveri cez nejakú tenšiu haluzinu, tak Barnes tú komoru spoľahlivo zasiahol a prestrelil. Žiadne zásahy na mäkko, žiadne chybené alebo nebodaj poranené a nedohľadané kusy.
 
Niekoľko pokusných rán do stromu takisto ukázalo, že strela je aj po zásahu tvrdého materiálu stabilná vo svojej dráhe a nemala tendencie uhnúť, alebo sa odrážať. Pri priestrele vstrel a výstrel ležali na jednej priamke. Účinky strely boli podľa mojich skúseností takisto veľmi dobré. Ak zasiahnutý kus nepadol v ohni, tak tých niekoľko krokov farbil na výstrelnej strane pomerne intenzívne. Pritom som nezaznamenal žiadne nadmerné poškodenia diviny (aj keď špeciálne na toto má takmer každý poľovník dosť odlišnú mieru, čo je pre neho prijateľné a čo už označí za „rozbité”). Toto bolo príjemné zistenie hlavne pre tých, ktorí si ulovené kusy na spoločných poľovačkách kupovali. 
 
Preto na mňa celý „citát” pôsobil dosť pochybne, akoby mala klasická konštrukcia poloplášťovej strely prevalcovať posledných 50 rokov vývoja moderných konštrukcií. V Nemecku pokiaľ viem, je veľké množstvo poľovníkov, ktorí používajú strely Lutza Moellera KJG (Kupfer Jagd Geschoss), konkurenčné Reichenbergy HDB , strelu firmy GPA Jaguar, alebo Aero od Ing Mayerla. Či už ako hotové strelivo prípadne ako vlastné prebíjané. Z ich referencií doteraz nebolo možné usudzovať, že by sa pri použití monolitických medených striel mali potýkať s problémami, ktoré sú popisované v onom citáte. 
 
Keďže ma táto problematika zaujala, objednal som si z Berlínskej univerzity brožúru (autori Krone, Kinsky, Streitberger & Trinogga)ich pracovno-výskumnej skupiny, ktorá sa zaoberá mimo iného aj týmto problémom. Takisto som strávil dlhší čas hľadaním informácií o tomto jave po rôznych weboch, ktorých tématickým obsahom je streľba a lov zveri.
 
Celá „kauza” vznikla vlastne tak, že list od DEVA ( www.deva-institut.de Deutsche Versuchs- und Pruef-Anstalt fuer Jagd- und Sportwaffen) , ktorý bol určený najmä spomínanej pracovno-výskumnej skupine sa dostal na nesprávny stôl jedného úradníka,konkrétne ministra Dr.Woidke-ho,ktorý následne vydal zákaz používania monolitov pre brandenburgské zemské lesné správy. V liste bol popisovaný starší prípad smrteľného zranenia poľovníka strelou Hirtenberger ABC ( strela bola uvedená na trh v roku 1976,v súčasnosti sa už istý čas nevyrába, ABC je strela ktorá má malé olovené jadro v prednej časti strely, ktoré zabezpečí deformáciu, zvyšok tela strely je zo zliatiny medi ,dnes sa tomu veľmi podobá napr. strela GROM od firmy Prvi Partizan ).
 
Ono smrteľné zranenie bola skutočne veľmi nešťastná náhoda, pretože strela po výstrele prestrelila jeden strom, od ďalších dvoch sa odrazila a neboráka zasiahla priamo do hrudníka. Je však nevyhnutné povedať, že dotyčný neštastník stál v smere, ktorý bol pre strelcov vytýčený ako bezpečný pre streľbu. 
 
Testy uskutočnené Lutzom Moellerom ( výrobca striel KJG, www.lima-wiederladetchnik.de ) ukázali, že závery zo zmieneného článku nie sú 100% opodstatnené. Z jeho výsledkov vyplynulo, že čo sa týka odrazu pri zásahu prekážky sú na tom podstatne horšie napr. jednotné strely pre brokové zbrane ( a práve tieto bývajú označované jako bezpečnejšia alternatíva na spoločných poľovačkách v našich končinách ). Podľa nich monolity nepredstavujú o nič vyššie riziko vzniku odrazu strely, ako konštrukcie s oloveným jadrom, závažným faktorom býva ľudská chyba pri posúdení bezpečnosti streľby. (…..aj u nás x-krát spomínané historky o „kontrolných” ranách na betónové skruže alebo stĺpy v revíroch…!!! ) 
 
Monolitické strely vykazovali odchýlku pri uhle zásahu do 5° maximálne 1-2°. Pri uhle dopadu väčšom ako 5° je hodnota odchýlky maximálne 15°. V žiadnom prípade počas testovania na rôznych materiáloch nedošlo k tak výraznej odchýlke strely, ktorá by mohla potenciálne ohroziť strelca. Jednotné strely pre brokové zbrane pri týchto testoch mali pri zásahu pod uhlom väčším ako 15° odchýlku až do 75°. 
 
Tu je link na časť testov vykonaných L.. Moellerom, čo sa týka jednotných striel: 

www.lima-wiederladetechnik.de/Ballistik/FLG-Abpraller.htm

Tabuľka s nameranými odchýlkami je na začiatku odkazu: 

www.lima-wiederladetechnik.de/Abpraller.htm

Súvisiace odkazy sú v hornom riadku odkazu- 1. Abprallergerucht 2. Weichholz 3. Hartholz 4. Kleinwinkelstreuung 5. FLG-Abpraller

V pokračovaní sa budem venovať názorom uverejneným v nemeckých odborných časopisoch a niektorým statiam z informačnej brožúry Berlínskej univerzity.

Autor: Igor Šallay

 

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
volodo
volodo
15 years ago

Súhlas.
Igor, dobrý článok. Ja používam len monolity, tak dúfam, že sa situácia v Brandenburgskej oblasti Nemecka čoskoro vysvetlí. Zaujímavé sú testy čo robil Moeller.

hospodar50
hospodar50
15 years ago

Barnes TSX
Barnes TSX je moja obľúbená 🙁 Osobne neverím na žiadne bláboly o odrazoch monolitov. Odraziť sa ti môže aj strela ktorá nie je z monolitu, tak neviem o čom nemčúri točia. Igor teším sa na druhú časť.

Jager68
Jager68
15 years ago

MONOLIT
Je to nezmysel.V Nemecku používa monolit.strely vela polovnikov.Doteraz všetko v poho…a zrazu problém?Igor dobry komentar.Super.

lanus
lanus
15 years ago

Monolity .
,,Brandenburgská” kauza je štandardným príkladom absurdnosti nekvalifikovaných a tendenčných úradných stanovísk ! Je to daň za tzv.demokratické rozhodovanie, podložené názorom väčšiny bez ohľadu na jej kompetentnosť !
Najlepším spôsobom ako vyvrátiť takéto lapsusy je dôkladne oboznámenie sa s problematikou, preto sa teším na pokračovanie témy ,,Monolity” !

Doktor70
Doktor70
15 years ago

Vynikajúci článok. Gratulujem. Rád by som si prečítal to pokračovanie. Ďakujem.

michaela72
michaela72
14 years ago

Čo sú to monolitické strely. Chlapci prosím vysvetlíte mi to? Viem som blondínka 🙁

lovec
lovec
14 years ago

Monolit
Ahoj,blondinka 😉 Vyznamovo slovo monolit oznacuje lubovolny plasticky predmet vyrobeny z jedneho kusa materialu. Monoliticka strela je taka, ktora je vyrobena z jedneho typu materialu,napr. z medi s primesami,alebo mosadze,prip. inych. Nema olovene ani ine jadro,cele jej telo je jeden kus materialu, preto je oznacovana ako – monoliticka.

hospodar50
hospodar50
14 years ago

2 časť.
Ahoj Igor, kedy bude sľúbená druhá časť tohoto tvojho vynikajúceho príspevku? Táto problematika ma zaujala a rád si prečítam pokračovanie.

wins
wins
14 years ago

klobúk dole
veľmi dobrý článok, poučil som sa, ďakujem

lovec
lovec
14 years ago

Odp.: Zákaz používania monolitov 1 časť.
Vďaka za uznanie, poteší. Pokračovanie ešte musi istý čas dozrievať,pretože situácia sa u Nemcov nie je ustálená. Okrem toho, nič extra závažné sa nedeje, obmedzenie sa týka len časti jednej spolkovej krajiny. Samozrejme už som na rôznych miestach čítal “zasvätené” názory rôznych ľudí o tom,ako sú v Nemecku zakázané monolity. Ale nemá sa zmysel nad tým pozastavovať, podobných povrchných “expertov”,ktorí sa neunúvajú dohľadať si potrebné informácie je veľa. Stačí,že jeden kdesi tresne,že “v Nemecku je to zakázané,lebo tam niekoľkých zabilo” a basta,vybavené. Papagájuje sa to ďalej. Dobré je ešte podotknúť,že v USA,v štate Kalifornia sú povolené na lov už len monolitické “bezolovnaté” strely….

W0LF
W0LF
13 years ago

Chválim
Aj keď som ako začiatočník, daná problematika ma dostatočne zaujala. Pekný článok 🙂

308Wilo
308Wilo
13 years ago

Pokračovanie
Igor rád by som si prečítal pokračovanie. Tento rok poľujem TTSX 😉

volodo
volodo
13 years ago

pridávam sa k wilovi… 😉

TomasH
TomasH
6 years ago

RE: Zákaz používania monolitov 1 časť.
Pekny clanok