Ako “zostať v ohni.”

ilustračný obrázok
K napísaniu môjho príspevku ma vyburcovala debata na jednej nemenovanej internetovej stránke . Veľa prispievajúcich sa tam dohadovalo o tom, ako a kam správne na zver strieľať tak, aby ulovené zviera “zostalo v ohni” Zo svojej bohatej praxe poľovníka ako aj zo svojej profesijnej praxe, by som chcel prispieť svojím skromným pohľadom na túto problematiku.
 
Zostať v ohni.
 
Najskôr by som chcel objasniť, čo si predstavujeme pod pojmom “zostať v ohni”. Tento termín označuje zranenie zvieraťa a jeho následnú rýchlu smrť. Ideálny stav je, keď zviera po zásahu tzv. zaspí, tj. po zásahu zhasne priamo na mieste. Ako však takýto stav dosiahnuť? Je vôbec možné takýmto spôsobom uloviť zver? Odpoveď je áno, ale pri splnení určitých podmienok. Dá sa konštatovať, že pojem “zostal v ohni” môžeme povedať aj o zásahu, pri ktorom zviera neodbehlo od miesta nástrelu väčšiu vzdialenosť ako x metrov. Vzdialenosť x je pritom vnímaná individuálne a každý strelec si obhajuje tú svoju. S troškou nadhľadu sa dá povedať, že ak je tá vzdialenosť do 30 metrov, tak zviera zostalo v ohni.

Čo je predpokladom takéhoto zásahu? 
 
V prvom rade je to miesto zásahu, výkon ako aj druh strely, ale veľkú úlohu tu hrá aj to, či zviera bolo v kľude, alebo bolo už vystresované, teda v dobe výstrelu či o strelcovi zviera vedelo, alebo nie. Ak strieľate na zviera, ktoré je nekľudné, ktoré tuší nebezpečenstvo, alebo je v pohybe, tak je veľmi ťažké očakávať, že zostane po rane v ohni. V tele a hlavne vo svaloch takéhoto vystresovaného zvieraťa je totiž veľmi veľa chemických látok na báze adrenalínu. Tieto látky vedia vyburcovať svalstvo zvieraťa až k neuveriteľným atletickým výkonom. Nie raz som bol svedkom dohľadaného jeleňa ktorý mal srdce úplne rozbité na malé kúsky a napriek tomu ho museli dohľadávať v hustom lesnom a kopcovitom teréne aj viac ako 200m.
 
Odpoveď je v anatómii.
 
Čo teda zviera dokáže po zásahu “priklincovať” čo najskôr k zemi, keď aj s prestreleným srdcom vie odbehnúť aj viac ako desiatky metrov? Keď chceme zabrániť tomu, aby zviera po zásahu odbehlo veľmi ďaleko, musíme strieľať na tú časť tela, ktorá zvieraťu znemožňuje jeho pohyb. Je to hlavne chrbtica, krk, predné lopatky, a hlava. Takéto zásahy sú dôležité v členitom teréne, v miestach problematických dohľadávok atď. Nebudem tu preberať etiku, ani sa s nikým nebudem prieť na túto tému. Každý nech si urobí svoj vlastný názor. Je asi každému jasné, že na hlavu nebudem strieľať na trofejového jedinca, v pohybe, alebo že budem strieľať na veľkú vzdialenosť. Pojem veľká vzdialenosť pritom bude pre každého z nás iná. Kto perfektne ovláda svoju zbraň, vie na akú vzdialenosť si môže dovoliť takúto ranu. Osobne poznám jedincov ktorý to nezvládnu ani na 20 krokov. Menej skúseným radím navštíviť častejšie strelnicu. 
 
Komorová rana.
 
V miestach kde nevadí že zviera po zásahu môže odbehnúť aj viac ako 30-100m (lúky, polia, pastviny, riedke lesné porasty) doporučujem jednoznačne strieľať tzv. komorovú ranu. Aj tu je však dôležité správne umiestnenie rany a správne určenie tzv. komory. Ako tak čítam je “komora” pre mnohých kolegov veľmi široký pojem. Podmienka dobrej komorovej rany je rýchle odkrvenie a následné zníženie tlaku, ktoré vedie k strate vedomia a k rýchlej smrti zvieraťa. Nebezpečné sú tzv. zadné a vysoké komory, alebo ešte horšie, zásah do brušnej dutiny. Takéto zásahy sú nebezpečné hlavne z toho dôvodu, že zviera vie po takomto zásahu odbehnúť veľmi ďaleko a jeho čas utrpenia sa zbytočne predlžuje. Pri takýchto zásahoch je problematická dohľadávka, lebo zviera nefarbí, alebo farbí veľmi málo. Poranené orgány totiž krvácajú do vnútra brušnej dutiny a pokiaľ je zviera na nohách, krv (farba) sa dostane na zem, len v malých množstvách, alebo vôbec nie. To niekedy celkom znemožňuje dohľadanie raneného zvieraťa. Takto ranené zviera, celkom isto uhynie, čo je samozrejme škoda.
 
Komorovú ranu si treba nacvičiť, nato je potrebné poznať anatómiu zvierat na ktoré strieľame. Správna komorová rana je taká, ktorá je umiestnená priamo na srdce, dostatočne výkonným strelivom. Dôležité je tzv. prestrelenie zvieraťa. Vstupný otvor po strele býva obyčajne veľmi malý, priemer najbežnejších kalibrov je 6-8mm. Keď nedôjde k prestreleniu, tak krv môže opustiť telo zvieraťa len cez tento malý otvor relatívne pomaly. Naopak pri priestrele, je na strane výstrelu otvor oveľa väčších rozmerov. Tento je daný použitým druhom a konštrukciou strely a jej energie. Obyčajne býva od niekoľkých mm až po niekoľko cm. Priemerná veľkosť u bežného streliva je v rozmedzí 3-10cm. Takýto veľký otvor už umožňuje dostatočné farbenie, čo umožňuje prípadné ľahké dohľadanie zveri.
 
Zbraň a strelivo.
 
Čo by bolo dobré zdôrazniť je ešte to, že je bezpodnienečne nutné k lovu používať správne nastrelenú zbraň a kvalitné strelivo. Strelec musí svoju zbraň ovládať na 100%. V niektorých krajinách kde chodím poľovať je povinnosťou pred lovom uskutočniť kontrolné streľby na terč. V opačnom prípade, alebo v prípade zlého nastrieľania na terč vám nikto nedovolí na zver vystreliť. Možno by bolo dobré niečo obdobné zaviesť aj u nás. Minimálne pred sezónou by som dal hospodárom povinnosť preveriť na strelnici zručnosť všetkých ktorým bude vydaná povolenka na lov.

Záver.
 
Na záver by som chcel poprosiť všetkých čitateľov môjho príspevku o toleranciu k vyslovenému a napísanému. Rád prijmem konštruktívne a praxou podložené argumenty. Nebudem reagovať na osobné urážky a invektívy.
 
 
Autor:  MVDr. Jaroslav I.
 
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
40 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
lanus
lanus
15 years ...

Doplnok .
S článkom v podstatete súhlasím až na špecifikaciu :,,v ohni “- znamená podľa mňa na mieste ; ďalej poznamenávam,že je mierny rozdieľ v polohe vnútorných orgánov u živého a mŕtveho zvieraťa t.j. oblasť komory sa u mŕtveho zdá byť o niečo väčšia ,a tak správna rana musí ísť pred bránicu .

lovec
lovec
15 years ...

Suhlasim s lanusom,pojem zostavanie v ohni,prip. zlomenie v ohni chapem tak, ze zasiahnuty kus zostane na mieste nastrelu.

1lubos
1lubos
15 years ...

Chlapci ten clanok je fakt dobry a tie komentare okolo… no to ako sa priet ktora puska je idealna. A pre paulenku- okruh 30 m sa da chapat ako v ohni- ved ak po zasahu skoci zver 3-4 skoky nic sa nedeje takze netreba chytat uzkoprso za slovicka.

ponty123
ponty123
15 years ...

Suhlasim, ze je to fakt dobry clanok. V ohni je podla mna na nastrele. Po rane priamo na srdce vsak zver odbieha, aspon u mna. Srna cca 80m a prasa tiez cca 80m s priestrelom srdca presli cca 60 m. Pred vystrelom o mne nevedeli, boli v klude. Kaliber zbrane 7×64, strelivo S&B 11.2g, poloplast s reznou hranou. S tym istym strelivom lanstliak na cca 120m rana sikmo na komoru a ostal v ohni napriek tomu, ze bol v pohybe (chytil som krcne stavce).

lesaj
lesaj
14 years ...

Ako zostať v ohni
Pri všetkej úcte k Vám tento príspevok plne rešpektujem, nie je zlý, ale podľa mňa zachádza zbytočne príliš doširoka – nevidím tam logickú súvistlosť ku téme – jej názvu AKO ZOSTAŤ V OHNI. Jednoducho mi tam chýba veľa PODSTATNÝCH VECÍ, ktoré zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pre rýchle usmrtenie zvieraťa -” teda zostať v ohni “. Tiež by som povedal, že zostať v ohni je zostať na mieste.

zekon
zekon
14 years ...

Súhlasím
súhlasím skoro zo všetkým čo je v tom článku, len sa prikláňam k názoru niektorých kolegov čo tu písali, že pre mňa pojem zostať v ohni znamená na mieste no povedzme max. 10 m.
A ešte by som len takú poznámočku k tomu výstrelovému otvoru, áno súhlasím, že takto nejako to je a asi nie len u SB, ale ja osobne by som také strelivo čo robí 10 cm výstrel hodil do kanála…

hospodar50
hospodar50
14 years ...

zostať v ohni
[b]Dá sa konštatovať, že pojem “zostal v ohni” môžeme povedať aj o zásahu, pri ktorom zviera neodbehlo od miesta nástrelu väčšiu vzdialenosť ako x metrov. Vzdialenosť x je pritom vnímaná individuálne a každý strelec si obhajuje tú svoju. S troškou nadhľadu sa dá povedať, že ak je tá vzdialenosť do 30 metrov, tak zviera zostalo v ohni.[/b]

Ja som to pochopil tak, že každý tú vzdialenosť bude posudzovať podľa seba. Pre niekoho je to na mieste a pre niekoho je to 5-10-20-30m atď. Moje slová potvrdzuje aj táto debata.

canislupus
canislupus
14 years ...

učinok strela a traumatická šok
Jest barzo dobrí článek.trošku my chyba viacej popisat o strelivu a strelach ( ti se zmieňuješ malo) o jeho učinkach a priebehu, co sa vlastne kona když narazý na zvera. Dalej mi chyba a ty nepišeš co je traumaticky šok jak vznika, priebeh co jest hydrodynamicky šok, co tomu predchadza. Ja mislim že toto su tež dúležitá veci k témiatu : Jak zostat v ohni.

canislupus
canislupus
14 years ...

zostat v ohňu
termin zostat v ohnu ( zlomenie v ohnu ) u mna znamena vždy zostat na mieste! nástrelu. žadne 5 10 15 20 alebo kolkokolvek metrov. proto se nesnažme o žádný nadhled a pomenuvajme veci spravne! aspom tak sem to vždy čital študoval a naučil ot staršich.

kubko435
kubko435
14 years ...

suhlasim
a stymy skuš.strelbamy by to bolo originalne aspon by nebolo viac škody………….;-)

jager
jager
14 years ...

Najskôr si osvojme základy poľ. terminológie, a buďme na ňu pyšní.
Prepáč, obsah je zovšeobecnený a chýbajú mu podrobnejšie komentáre k vytváraným záverom. Ak ťa však k napísaniu tohto článku inšpirovali články z netu, tak súhlasím s tebou, že o nezmysli tam núdza nikdy nie je. Medi skupinou týchto prispievateľov si zabodoval. Nákresy zveri mali pomôcť textovej časti dokresliť celkový obraz popisovaného. K priloženému nákresu kostry svine domácej bolo treba priložiť poznámku. – tento nákres platí v prípade lovu svine domácej. Medzi lebkou svine divej, prechádza krčná chrbtica do tvaru písmena U a s chrbtovou časťou sa zrovná do rovnej chrbtovej línie pri kohútikovom stavci. Ak by mladý poľovník inštruovaný týmto nevhodným nákresom strieľal diviaka, tak s skutočnosti minie krčnú chrbticu a rana bude presne v strede U, čiže to bude hladký priestrel krčných svalov. Diviaka preto nestrieľame na krk. Hovorí sa, že čo hľadáš to nájdeš. Priznám sa, že som sa chcel spočiatku dozvedieť niečo nové a tak pobudovať svoje horizonty poznania. No tak ako ti už niektorí napísali, tak v ohni je v ohni, na nástrele a nie 10, 20, alebo neviem koľko metrov od nástrelu. Prekrúcanie poľovníckej terminológie kde akými poľovníkmi ma pekne vie n….ť. To čo sme zdedili sme povinný odovzdať budúcim generáciám mladých nadšencov prírody a poľovníctva, vôbec. Píšeš o krvi ako keby si ozaj poľoval na domáce svine.
Čo toto je?
Nepodceňuj zdánlivé maličkosti, v konečnej fáze robia tie najväčšie rozdiely.

M. Učeň

hospodar50
hospodar50
14 years ...

jagera
Počuj prečo nenapíšeš niečo múdre aj ty. Všade si bol a si najmúdrejší ako ferdo mravec. Kritizovať vie každý, ja by som si veľmo rád prečítal tvoj článok. V mojom revíri nikto nehovorí o farbe a už dávno sa u nás zaužíval normálny pojem – krv. Farba môže byť syntetická, acetónová ,červená alebo zelená. Farba, hovoríme vtedy ,keď si niekto prdne.

jager
jager
14 years ...

Zvyky a tradície nie, ale divinu ano. Kto ťa učil poľovať?
Toto naozaj nepotrebuje ďalší komentár.
M. Učeň

hospodar50
hospodar50
14 years ...

RE: Ako “zostať v ohni.”
Počuj učeň, ja lovím vo svojom lese a vo svojom revíri. Ja investujem z vlastného vrecka do krmiva a chovných technológií. Ja investujem z vlastného vrecka do obnovy genofondu. V koho revíri lovíš ty ? Koľko chechtákov si investoval a koľko zveriny si ulovil ? Napíš kde poľuješ , zajtra kúpim tvoj revír a potom si môžeš pušku zavesiť na klinec. Takže ?

kubko435
kubko435
14 years ...

jagera
jager si fak klasik tak zostan si v tom svojom reviri a ked sa tu ideš rozmachovat že si všetko hradiš zo svojho.každy jeden z nas si musi šahnut do vrecka tak tu nepiš somariny a nefrajer že si kupiš hoci aky revir aby si tu pušku nezavesil na klinec ty.takže?si mysliš že sa ta každy zlakne aleb čo!!!

jager
jager
14 years ...

Už viete kto napísal v Ohni nie je v Ohni? Hneď mi ten článok nešiel dohromady.
Ak si taký hrdina ako píšeš, tak ti určite nebude robiť problém napísať svoje meno. Robia to tak rovný chlapi. S tvojímy prachmi máš veľkú šancu byť prínosom pre poľovníctvo, chýba ti už len maličkosť, naučiť sa základy poľovníctva a prejav pokory.
K tomu tvojmu revíru. Jeden môj známy hovorí:
Nekrič HOP, pokiaľ nepodlezieš a keď aj podlezieš nehopkaj, lebo nikdy nevieš kde je jama vykopaná!
Prajem ti Veselého Silvestra a veľa šťastia v Novom roku.
Budem sa za teba modliť.

lesaj
lesaj
14 years ...

súhlasím s jagrom v plnom rozsahu, vážení páni poľovníci
a mňa vždy, t.j. zhruba za obdobie 4-5 rokov čítania jeho príspevkov na poľovníckych fórach presvedčilo, že je nie len človek, ale aj poľovník, pred ktorým skladám klobúk. Kiež by sa skladalo poľovníctvo z takých ľudí, ako je pán Miroslav Učeň!

canislupus
canislupus
14 years ...

dobri den přatelum
Vo prvním radu mi dovolte Vas všichni lovce a přáteli prirody pozdraviti a popřát Vam mnogo zdraví a štesti, úspjechú v Novjém roce. Jsem tu po dlhém času a tky jsem napisal komentar ke članku, jak napsal hospodin jager je potřeba bezpodmíněčne dodržovati spravny myslivecký mluvy to jest navíce povinnosti i stanovieno vo Vašim predpisu a legislativnosti Tak ma konati každi mysliviec pokud se naziva sám myslivciem

mirik
mirik
14 years ...

Aj taky sme…,
A Ty co tu vytahujes svoj les,svoj revir!tu sme na to neni vobec zvedavy,ta diskusia mala byt o inom. a ze farba acetonova ,cervena atd. to co je? Ty takto dbas vo SVOJOM lese,vo SVOJOM reviri na polovnicke zvyky,tradicie a polovnicke nazvoslovie? a polovnych hosti ako nazyvas po novom ,visitors?:D Prajem Ti vela stastia v boji s bohatsimi prdmi, ako si Ty ,aby si aj Ty nemusel raz vesat pusku na kliniec

rebel
rebel
14 years ...

…v ohni…
Ide o poľovnícky žargón s významom terminus-technicus. Používa sa výhradne v kontexte napr.: … zver po zásahu ostala v ohni…To znamená, že po zásahu sa viac nepremiestňovala. Teda žiadných 3 či 10 m. Pritom ale nemusela byť mŕtva a bolo ju treba dostreliť.
Príčina takého zásahu môže byť rôzna. Inak článok je výborný.

jager
jager
14 years ...

K príspevku doplnok
Pre lanus zo 16.3.2009.
Myslel si u živéj zveri a u zhaslej zveri

lanus
lanus
14 years ...

Re:Doplnok/jager
Presne tak ; aby mohli pľúca fungovať musia pracovať v prostredí s podtlakom inak dochádza k pnuemotoraxu! Predmetný podtlak spôsobuje zmrštenie priestoru komory.;-)

wins
wins
14 years ...

zaujímavé
ozaj poučné, nielen článok, ale aj diskusia k nemu; fascinuje a, keď o sebe niekto verejne vytrúbi, akého jednoduchého myslenia je alebo aký je chrapúň, ale to je každého vec
k článku: kto sa o tému dlhšie zaujíma, veľa nového sa nedozvie, lebo sú tam základné informácie; napriek tomu je dobrý, lebo ani na príprave na poľovnícke skúšky sa k tejto téme nastávajúci poľovník dokopy nič nedozvie a pritom je to základ pre čo “najčistejšie” ulovenie (usmrtenie) zveri; akoby anatómiu zveri každý automaticky ovládal

čo sa týka pojmu v “ohni” – bez toho, aby som chcel niekoho uraziť či sa ho dotknúť, v ohni je ozaj na mieste, ak mi kus odskočil, tak mi odskočil trebárs pár metrov, ale nezostal v ohni…

alex
alex
13 years ...

Návrh na zmenu v názvosloví FCI
Dúfam, že po hospodárovom návrhu sa už nestretnem s pojmom “farbiar” ale “krvák” 😉

cepelak47
cepelak47
13 years ...

Nazov to istí
Zdravím je to poučné a dobré do praxe ,ale treba sa tým ja riadiť .Dakujem Karol.

jaroiva
jaroiva
13 years ...

Odpoveď.
Dobrý deň. Som autorom tohoto článku. Ospravedlňujem sa,ja si s internetom ešte netykám. V mojm veku to učenie ide pomalšie. Preto reagujem až s odstupom času. Ďakujem všetkým za komntáre. Pokúsim sa ich vysvetliť. Podaktorí čitatelia mi vytkli termín “v ohni” Chcel by som to dať na pravú mieru, použil som toto slovné spojenie, citujem: “S troškou nadhľadu sa dá povedať, že ak je tá vzdialenosť do 30 metrov, tak zviera zostalo v ohni.” Chcel by som vám dať do pozornosti slovné spojenie “S troškou nadhľadu ” Myslel som to tak, že pre niekoho môže byť “v ohni” aj to, že zviera po zásahu urobí zopár krokov, a pre niekoho je to len na mieste. Nechcel som čitateľovi vnucovať nasilu čo je to na mieste. Ale beriem vaše pripomienky a v budúcnosti už sa takýmto nejednoznačným vyjadreniam, pokúsim vyhýbať. Ospravedlňujem sa za vyjadrenie krv / farba. Beriem to ako veľký prehrešk voči sebe a naozaj mi je ľúto, že som sa tak vyjadril.Je to neprofesionálne a chybu si uznávam. Poprosil som už správcu stánky o opravu tejto chyby. Čo ma však ešte viac mrzí je fakt, že práve k tomuto slovíčku, sa tu odohrala nedôstojná debata. Všetkým čo komentovali môj článok ďakujem. Lesu a lovu zdar.

Krnac
Krnac
13 years ...

RE: Ako “zostať v ohni.”
Ten kto v živote nenapísal aspoň jeden odborný článok, tak si nevie predstaviť, čo to všetko so sebou prináša. Autor sa sútredí na obsiahnutie problematiky a pritom sa môže stať, že niečo nie je tak, ako má byť. Som si vedomý toho, že článok o poľovníctve by mal obsahovať poľovnícke názvoslovie, ale bez urážky pisatelia,ktorí to vytýkajú autorovi sa sústreďujú na “maličkosti” pričom im uchádza zmysel celého článku. Poprosil by som Vás do budúcna, najprv sa vyjadrujte k téme článku a až potom upozornite autora na “nedostatky” napr.v názvosloví. Nezabúdajte, že autor píše článok pre Vás a nie pre seba.

jager
jager
13 years ...

Z Hlbokého feudalizmu
Svoju platnosť si uchovali tie zvikliosti, ktoré mali všeobecnejšiu platnosť, neboli len formálne a ktoré vychádzali z lásky k prírode a z jej ochrany, viedli k úcte ku zveri a podporovali cieľavedomosť poľovníctva. Tieto zvyky a tradície sme povinný podporovať a v poľovníctve ustáĺovať aj dnes. V súčastnej dobe je treba s rozvahou hodnotiť, ktoré sú pre poĺovníctvo prospešné, aké zvyky je treba uchovať a aké už stratili svoj význam. Predovšetkým musíme však dodržiavať zvyky a podporovať tradície zodpovedajúce predstavám a cielom dávnej poľovníckej kultúre. Dnes rozumieme výrazom ” poľovnícké tradície” ustálené a tredičné jednanie a vyjadrovaniektoré sa od bežného hovorového jazyka odlišovalo a nebolo ostatným obyvateľom celkom zrozumiteľné. Ich zachovávanie je prejavom úcty k odkazu predchodcov, ktorím vďačíme za vyspelosť poľovníctva, je prejavom úcty k prírode a lásky ku zveri. K najdôležitejším poľovníckým zvykom patrý: Poľovnícké jednanie a cítenie, poľovnícká mluva a etika obliekania, poľovnícké fanfáry a hláholy, úlomky a zálomky, ošetrenie diviny, poľovnícké právo, výrad zveri, úprava trofejí, pasovanie poľovníka na lovca, prímanie nových členov, pasovacie listy a ďalšie iné, ktoré nám poľovníctvo neodkladne obohacujú a robia vzrušujúcejším.
Ospravedňenie za krv ťa ctí. Nie je zavrhnutia hodné ak spravíme chybu, ale jej nepriznanie si chyby.
Apropo. V ohni je na fleku, na nástrele. Nástrel predsa nemôže byť 5 m od nástrelu.
Ok?
Poľovníctvu Zdar

sobolic
sobolic
13 years ...

Prepáčte mi čitatelia, ale nemôžem nereagovať na príspevok od pána menom jager.
Je veľmi smutné,ako úzkoprso sa držíte jediného slovíčka v inak obsahovo veľmi dobre spracovanom článku.
Smutné je to preto,lebo vyčítate autorovi nedodržiavanie poľovníckych tradícií a nedodržiavanie poľovníckeho názvoslovia. Smutné je to preto, lebo aj Vy vážený pane nedodržiavate iné tradície, a to – písania a spisovnej slovenčiny ! Prečítajte si po sebe svoj príspevok ! Veď to sa nedá ani čítať. Vy si osobujete právo kárať iného za to, čo sám na druhej strane, a vo veľkej miere porušujete ! Takže Vás pekne poprosím, “upracte si najskôr na vlastnom dvore” a až potom poučujte iných. Ďakujem.

jager
jager
13 years ...

Slovenčinár
Ty asi budeš dobrý slovenčinár, to áno, ale prepáč k otázkam poľovníctva sa radšej nevyjadruj mohol by si s poľovníckej stránky nechtiac urobiť kurz slovenčiny. Odporúčam ti nájdi si inú stránku, aby si mohol rozdávať perličky svojej slovenčiny. Sem choď len ak sa budeš chcieť niečo dozvedieť o poľovníctve a ja zase ak budem chcieť kurz slovenčiny tak mi dáš nejaké hodiny. Čo povieš?
Inak už som tu písal, že čo hľadáš to nájdeš. A ty si hľadal kde má byť tvrdé Y. Čo si aký poľovník?

mirik
mirik
13 years ...

no ten Alex to zabil teda. dobry postreh.

arko
arko
13 years ...

Ako zostat v ohni
Dobrý večer pan Doktor,neviem čo pisali ostatni čitatelia vašeho članku ale ak dovolite napišem niečo k tomu.U mna je OHEN kruh o priemek 5metrov AK to chcete dosiahnut mussite vsetku zver okrem diviaka strielat na hruby krk .To znamena ze zasah musi byt umiestneny pred prednu lopatku tam kde zacinaju krčne partie.nemusite zasiahnut žiadnu kost,a nič sa nestane ked budete strielat aj celoplastom.Mam to vyskusane najmenej 50 krat,a všetko čo som realizoval nespravilo ani2kroky.Vyhoda- nikdy nedohladavate,Nevyhoda-špatne odkrvene meso.Židia a moslimi by povedali že to nieje Košer.A maju aj tak trocha pravdu.Diviak je ovela tažšie takto usmrtit,musi sa strielat na leplu a sice zasah musi byt medzi okom a uchom.Nie vzdy sa to da zrealizovat.jednoducho musite zasiahnut modzok. Ak mierite za ucho ,tak ho mozete len štrajchnut a odbehne a rozchodi to.Posledne roky strielam na komoru-klasika. pytate sa prečo?len z jedneho dvovodu vyhovuje mi ked zviera odbehne čo najdalej.pustim za nim psa a on sa pri tom precvyčuje.Nieje to nahoda ze moj pes bol vytaz farbiarskych skušok duricov.takže kto striela na komoru ten casto dohladava.čo je lepsie to si musi zvažit každy sam.

lovecdusov
lovecdusov
13 years ...

teraz ja!
Pital som sa mladých tkzv.plovníkou co je to strizok? co je nastrel co je farba co je vietor co je polovne pravo posledný hryz poloplast co je zalomok co je pochvocka a posiedka co je posledný pohon a ine . co myslite ako to dopadlo? Skuste to vy v radach svojich blízkych a urcite sa zasmejete. tak ako odpoved na to co je zostat v ohni radsej ani nenapisem co vsetko som sa dozvedel. Odporucil som im tuto stranku ale zavse nemaju na to cas uz len preto lebo im podnikatelske a ine veci nedovolia casovo sa tomu venovat .Ozaj ako mohol niekto urobit polovny listok ked nevie ani len to ze bazant sa nestriela na zemy kacka na vode srncia smerom na obce vysoka v gravidite a medved zevraj u nas niesu!Poprosim vsetkych polovnikou skusajte a odovzdavajte svoje skusenosti svojim mladsim kolegom nech sa nahodou nestane nestastie alebo aspon sa na tom zasmejte ked dostanete odpoved na vasu otazku.neviem ci je to k teme ale casto sa chcvalia o tom kolko a ake kusy maju ulovene a nieje to na vydeo hrach. Kde sme sa to dostali z usmevom lovec dusou

jager
jager
13 years ...

Vráťme sa k Základom
lovecdusov, to si píš že je to k téme! A o to viac, čo si sa dozvedel on mladých poľovníkov. To nie oni sú divný, ale veľa krát si tak pripadám ja sám ak poukážem, že zálomok za riadne ulovenie zveri sa nedáva na ľavú stranu klobúka, že zhasnutý kus nekladieme na ľavý bok, že ulovenú zver neprekračujeme, že ak aj vezieme zver, že musí byť otočená hlavou do revíru, že keď starší poľovník rozpráva tak počúvam a neskáčem mu do reči, že maskáčové oblečenie je hrubým porušením etiky obliekania a že takýto poľovníci robia zlé meno Poľovníctvu. Mnohý to nevedia preto, lebo sme ich to nenaučili, alebo sme im zlým príkladom. Nevedia to preto lebo na schôdzach sa preberajú malichernosti, typu že tam alebo tam padla rana, že ta si dostal väčší prídel diviny ako ja atď. namiesto toho aby sme 30 min. venovali etike a poľovníckym zvykom a tredíciam. Vráťme sa k základom. Tým nemyslím k predovkám, oštepom a lukom, ale k základom z ktorých vyplýva kultúra a etika poľovníctva.
“Poľovníctvu Zdar”
M. Učeň

rasto38
rasto38
13 years ...

v “ohni”
tato debata sa velmi zaujimavym smerom ubera:-)..viem co znamena zostat v ohni ..napriek tomu aj ja pokladam v “ohni” aj ked kus par metrov odbehne..zbytocne ma budete napadat. skutocne v ohni zostane len pri zasahu hlavy-mozgu a krcnej chrbtici… s pozdravom rasto

Tony...
Tony...
12 years ...

Hospodar50
hospodarko peňáze kazia charakter… ze kupim si tvoj revir? by som ta obehal vo Svojom(uz teda v tvojom)… zakony podporujuce takychto “polovnikov” … dakujem pekne

jarik
jarik
12 years ...

terminológia
Bohužiaľ naši jazykovedci už do…bali iné veci ako je poľovnícka terminológia.V oblasti poľovníctva doposiaľ zaužívaná stredoeurópska terminológia vychádza z prekladu nemeckej poľovníckej terminológie a tá vychádza už zo starogermánskych loveckých prameňov a vôbec si nemyslím ,že jej prevzatie (u nás hlavne prostredníctvom češtiny) je na závadu.U mňa tento náhľad podporuje už len taký fakt,že prvé poľovnícke pojmy som preberal od svojho nebohého otca (ktorý pre mnňa – inak už penzistu- bude vždy predstavovať vzor poctivého lesníka a poľovníka z povolania). A preto aj keď sa považujem za veľmi tvrdého Slováka pojmy ako behy (nohy) ,sluchy (uši),svetlá (oči),farba (krv) a pod. nikdy nevymiznú z môjho poľovného slovníka a budem k tomu (aj ako poľovný hospodár)viesť vždy aj mojich mladších kolegov.Veď len tak na okraj – prečo “farbiar” ,prečo teda nie “krviar” ?! Neprieči sa Vám to na jazyku ?!

kiri
kiri
5 years ...

Tak sa pridám k debate. V prvom rade chcem zopakovať, čo tvrdím stále – v ohni je pre mňa zlá rana, resp. podmienečne zlá rana. Prečo? Jednoduché – ak zásahom “vypnete” organizmus – vypnete srdce a teda pohon krvi v tele, ktorá zostane spomalená – zachladne vo svalových vlásočniciach a nedostatočne sa telo odkrví. Raz som videl jeden zvláštny dokumentárny film z austrálskeho prostredia, kde ukazovali chlapíka, ktorý lovil kengury – akože likvidačný odstrel, či prerieďovací, kvôli škodám na porastoch – mal zmluvu s fabrikou, ktorá spracovávala kengury do konzerv pre psy. Strieľal nejakou dvadsaťdvojkou už neviem akou( myslím 22-250 ale nie som si istý) a v noci s osvetlením – na streche auta mal veľkú svetelnú rampu a svietil na 300m. Po rane na oči – hlavu ihneď skočil do auta a hnal sa k úlovku, na pick-upe mal nazadku rameno, kenguru okamžite vyvesil a podrezal, aby stekala z krvi, lebo pri kontrole by mu ju vyradili – preberajúci zarezal do svalu a rukou tlakom zisťoval, či je dobre odkrvená. Ak nebola – tak nebola ani do konzerv pre psy. A o toto ide. Židia tomu vravia kóšer – moslimovia halal. Je to v podstate “čisté” – vyjadrenie na čisté zabitie – správne a bezpečné. A pri páde v ohni toto nie je zabezpečené. Akiste si dáte otázku, prečo sa všetci poľovníci nedožívajú cez 100 rokov, napriek tomu, že jedia najčistejšia BIO mäso a sú v lese. Nuž – jeden z dôvodov je aj tento. Mýtus o ohni je veľmi škodlivý. Zdravotne – a aj životne. Voľakedy sa krvou otravovali studne – tak nebezpečná je krv v rozklade. A tých -18 v našich domácich mrzákoch jej rozklad nezastaví. Najlepšie je strieľať tak, aby bola veľká rana na spodku tela a aby sa zver behom vyfarbila. Potom je čisté mäso. Ja pre seba nepríjmam mäso, ktoré je od niekoho, o kom neviem, ako strieľa. Nepovažujem za rozumné z BIO mäsa vyrábať otravu strieľaním v ohni. Kto nemá psa – zľahčuje si týmto dohľadávanie a kto nemá čas dohľadávať (pytliaci) potrebuje aby mu to nebehalo a nevysvecoval tam – to sa dá pochopiť. Títo nech si jedia a svojim deťom dávajú jesť čo len chcú – správny poľovník to robí na komoru a správnym kalibrom.
No a k názvu článku asi toľko. Nielen v poľovníckej literatúre, ale aj v bežnej poľovníckej reči je niekoľko druhov označení správania sa zvere po zásahu – čo teda platí aj na zostať v ohni. Tieto múdrosti našich platia stále, ide len o to, či o nich poľovníci vedia, či poznajú len niečo z toho. Toto sú niektoré základné:

Takže – po zásahu zver :
– zostala v ohni = padla na tom mieste, kde stála. Ani o meter inde
– odskočila – urobila skok, či dva – teda leží v okruhu 2 – 10m – podľa veľkosti skoku
– odbehla – teda odbehla – to môže byť aj 100m, aj viac – beh je výborný na odkrvenie – ja toto preferujem – dať jej dostatok času na vykrvenie behom
– ušla, utiekla – to je dlhšiu dohľadávku – napr vysoká komora, kde farbí dovnútra,niektorý beh (napr. lopatka a strela zlikvidovala kĺb, ale cez lopatku dnu do komory už neprešla)
– zmizla – nedá sa odsledovať, ako sa zachovala – napr po oslnení výšľahom nespozorovateľné
– padla, potom sa postavila a odišla – asi najhoršie čo môže byť – jeden z typov obrnovej rany – na paroh či tŕň chrbtice. Zdanlivo padla v ohni ( v sekunde na zemi), ale po prebratí sa vlastne zdravá odíde. Veľké % z týchto je nedohľadateľných – a aj nedohľadaných.

kiri
4 years ...

Tak toto znamená “zostať, či padnúť v ohni”.
Obrnová rana.
Úmyselné cielenie a úmyselné zasahovanie VYSOKEJ LOPATKY – High shoulder shot – kde za lopatkou – po priestrele lopatky je chrbtica – preto po poškodení chrbtice je ten obrnový šok a pád na tom metri štvorcovom, kde stojí.
Je to zlá rana – krv zostane zaseknutá vo svalových vlásočniciach – po podrezaní vytečie z veľkých ciev a orgánov, ale zo svalov ju nemá čo vytiahnuť.

https://www.youtube.com/watch?v=sRnL_Mk2p9E

Aby bolo jasnejšie, ako to myslím – nasledujúce videjko ukazuje “precízny zásah ” po americky – na 290 jardov : Precision High Shoulder Shot on a Whitetail Buck at 290 Yards.
Ak si spočítate koľko času je zastavená = zachladnutá krv v tele pokým prídu ku zveri a kým prebehnú úkony – dokonale “precízne” dodrbané mäso.
A toto si diaľkostrelci neuvedomujú.
Chváliť sa padnutím v ohni a ešte aj na veľkú vzdialenosť – to si len hlupák neuvedomuje, ako to dokazil. Také – americké.
Prajem im dobrú chuť. Ja také teda nejem.

https://www.youtube.com/watch?v=OimGcxEmpEM

kiri
3 years ...

Ponúkam KU ŠTÚDIU zopár zlých zásahov. Zlých pre kresťanských poľovníkov – dobrých pre moslimských – pre tých je sviňa-prasa podľa príkazu učiteľa NEČISTÁ. Lebo prečo? Lebo sviňa žerie to isté, čo človek a má veľmi chutné mäso, teda by bohatí radšej chovali svine, ako bojovníkov – na vychovanie svine do 100kg hmotnosti treba cez 500kg obilia – sviňa má malú využiteľnosť živín, preto sa na svinskom truse ešte vychovalo hejno sliepok, ktoré z trusu vyzobávali nestrávené kúsky zŕn a to bola sekundárna produkcia – slepačiny a vajec. Ale za 500kg obilia vychoval 5 vojakov…a pri počte chovaných svíň sa dopočítal, o koľko vojakov by takto prišiel – teda zakázal svine a prikázal ovce a kozy – čo žerie to, čo človek nežerie…teda ovca a koza nie sú človeku potravinový konkurent – sviňa áno. Preto bratia moslimovia berú sviňu ako my líšku – škodná a to sa neje. Takže u MOSLIMOV je jedno, ako dodrbú mäso! A je zaujímavé, ako sa mnohí KRESŤANIA nechávajú zlákať týmito moslimskými videami – verím, že z nevedomosti. Ale ktovie, koľkí z pytliactva..Nedávno – na zlome rokov v okolí Šenkvíc zatkli partiu pytliakov…a čo bolo krááásne – v mrazákoch mali veľa mäsa v sáčkoch aj s dátumami…potom je ľahko sa opýtať, kde je povolenka.
Venujte pozornosť napr. úlovku č 1 na tomto videu – najmä tých pár sekúnd po zásahu – pre moslima vzorového – pre kresťana pekelného – OBRNOVÁ rana – diviak padol na tom metri štvorcovom, kde stál – teda v ohni – čo je veľmi – veľmi ZLÉÉÉ – pre kvalitu mäsa fatálne – sledujte tú obrnu – ten moment, kedy sa KRV zasekla vo svaloch – najmä v tých veľkých – stehná, chrbát a spol…pre trofej nerozhodujúce – ak mäso pôjde na zakopanie – ako u moslimov býva – ale u nás – len si to vychutnajte – dali by ste toto svojej mame a deťom jesť??? Otrava…tak sledujte, čo moslimovia v Turecku považujú za TOP KILL SHOT. A kresťania toto potom žerú a myslia si, akí sú TOP KILLERI. Pre mňa – TOP hlupáci. A preto je pekné čítať statusy a názory na internete – nech dostanú priestor sa prejaviť…to je len dobréé..

TOP 10 AMAZING KILL SHOTS WILD BOAR HUNTS-DOMUZ AVI VURUŞLAR
https://www.youtube.com/watch?v=3rBl2tRzzYU&pbjreload=101&ab_channel=KAMPAVBALIK