Od nohy k pohodliu na poľovačke

obr.: bootbox.com

Pri vykonávaní práva poľovníctva jedna časť ľudského tela, ako sa často hovorí, dostáva dobre zabrať. Ktorej časti sa to týka ? No predsa nohy. Je potrebné si uvedomiť, že funkčný stav nohy resp.nôh ovplyvňuje postavenie a funkciu iných častí tela ako sú panva, chrbtica a ruky. Dôležitosť nôh musíme chápať z pohľadu ich funkcií – chodidlo predstavuje základ o ktorý sa človek opiera pri stoji a mení jeho zaťaženie pri pohybu. Ide tiež o orgán pohybu ktorý podáva mozgu informácie o prostredí na ktorom stojí, o jeho mäkkosti, šmykľavosti, teplote alebo sklonu. 

Pretože sa poľovníci pohybujú v rôznych prostrediach pri rôznych teplotách je potrebné si niečo povedať o tom, ktorá obuv je vhodná pre lov. Tento článok nebude propagovať žiadnych výrobcov. To prenechám internetu.

Podľa názoru môjho a tiež mnohých čitateľov kombinácia kožených topánok a gumových čižiem je tou najoptimálnejšou voľbou vhodnej obuvi pre poľovníctvo. Počas suchých dní a počas sledovania to môže byť priedušná kožená obuv, ale počas upršaných a vlhkých dní sú obľúbené gumové čižmy. Keď nebudeme brať ohľad na módu, tak si dovolím napísať, že moderné gumové čižmy sú najvhodnejšie pre výkon práva poľovníctva. Tu musím priznať, že aj gumové čižmy majú svoje hranice a tými sú horúce alebo veľmi chladné dni a vysoké hory. Vo všetkých ostatných oblastiach dobré lovecké gumové čižmy často porážajú kožené topánky v príslušnej loveckej praxi.

Funkčnosť

Gumové čižmy sú z pohľadu poľovníctva najvhodnejšie, nakoľko držia nohy čisté a suché aj v najšpinavšom a bahnitom prostredí. Poľovník môže bezpečne prechádzať cez akékoľvek pole za rannej rosy alebo cez hlboký potok bez strachu z mokrej nohy.  Je potrebné sa však vyhnúť dlhším pochodom z dôvodu udržiavania potu v obuvi.

Vybavenie

Aj keď gumové čižmy nie sú komplikované výrobky sú tu niektoré aspekty, ktoré odlišujú účelné poľovnícke topánky od zbytočných „plastových topánok“. Horná časť by mala byť vyrobená z prírodného kaučuku, ktorý robí čižmu pohyblivejšou ako je tomu pri lacných gumových čižmách. Beh sa stáva oveľa príjemnejší a aj pri jazde s autom nie sme obmedzovaní vo svojej činnosti. Okrem toho je potrebné venovať veľkú pozornosť aj profilu podrážky, aby bola zabezpečená stabilita napr. pri výstupe na vysoký posed alebo pri pohybe po zablatenom povrchu. 

Pozornosť je nutné venovať aj vnútornej podšívke gumových čižiem, nakoľko sa poľovníci pohybujú v lesoch a lúkach aj za nízkych vonkajších teplotách. Bežne sa používajú podšívky na báze kožušiny alebo neoprénu. Počiatočné teplo chodidla je z veľkej časti zachované izoláciou, takže takúto obuv je možné nosiť aj pri nízkych vonkajších teplotách bez obavy, že budeme cítiť studené nohy. Poznáte to z vlastnej skúsenosti, keď musíte dlho stáť na štande. Na tomto mieste je potrebné poznamenať, že každý vníma chlad inak. V obuvi v ktorej je niekomu chladno už pri teplote okolo nuly, môže byť inému chladno až pri teplotách pod – 5o C. Všetko je to založené na subjektívnom vnímaní. Samozrejme čím budeme starší, tým sa bude hranica pocitu chladu na nohách posúvať smerom hore k nule. Starší kolegovia poľovníci vedia o čom tu píšem.

V neposlednom rade je dôležité aj pohodlie. Nastaviteľný driek gumových čižiem a dokonca zipsy uľahčujú obúvanie. Veľmi užitočná je aj odpružená podrážka, čo prispieva ochrane nohy pred únavou.

Veľkú pozornosť je potrebné tiež venovať aj stielke, teda tej časti vo vnútri obuvi, na ktorej je položené chodidlo. Mala by mať mierne prehĺbenie pre pätu a zapracované vyvýšenie na podporu pozdĺžnej klenby nohy. Nesmierne dôležitou súčasťou podpornej úlohy stielky pre pozdĺžnu klenbu nohy je podpätok, ktorý by mal primerane vysoký.

Čistenie

V prípade gumových čižiem je ich čistenie mimoriadne jednoduché. Stačí málo vody a kefa a akékoľvek znečistenie napr. blato z povrchu sa ľahko odstráni.

Prax

Neoprén zaručuje, že sa obuv môže ešte nosiť aj pri teplotách pod bodom mrazu. Ale pretože „guma“ nie je priedušná, zostáva vlhkosť uvoľnená nohou vo vnútri. Takže sa môže stať, že noha je síce vlhká ale neoprén udrží teplo na nohu nie je zima. V takýchto prípadoch je potrebné dať obuv riadne vysušiť ale nie priamo na zdroj tepla. Gumovú čižmu je potrebné sušiť pri izbovej teplote.

Okrem toho gumové čižmy sa dajú ľahko vyzuť a preto je ich možné ak sú špinavé uložiť do batožinového priestoru auta a tak zabrániť zašpineniu jeho vnútorného tapacíru.

Prečo nie sú gumové čižmy vhodné na stalking a vysokohorský lov, ako bolo napísané v úvode ?

Vysvetlenie musíme hľadať v otázke stability nohy pri chôdzi vo vysokohorskom teréne. Na rozdiel od gumovej obuvi kožená topánka poskytuje dostatočnú stabilitu členku a pomáha predchádzať zraneniam spôsobných voľnosťou. Preto musí byť kožná topánka pevne pripevnená k nohe, inak sa nedosiahne požadovaná stabilita. Gumová obuv je založená na inom koncepte, nakoľko prírodný kaučuk je veľmi flexibilný a pružný, čo spôsobuje problémy pri chodení po nerovných plochách v teréne.

Teraz mi dovoľte pár slov o vlastných skúsenostiach s loveckou obuvou rôzneho druhu. Ešte než začnem chcem uviesť, že výkon práva poľovníctva vykonávam v krásnej rázovitej hornatej slovenskej oblasti Orava. Moje začiatky sú spojené s nosením klasických vojenských kanád. Z môjho pohľadu obuv zabezpečujúca vysokú mieru stability členkov pri chôdzi v horskom teréne. Vyžadovala však väčšiu starostlivosť o impregnáciu a čistenie. Problémom bola však vyššia hmotnosť obuvi.

Počas dažďových a zasnežených dní som využíval klasické gumové čižmy, do ktorých som si musel obúvať viac teplých ponožiek, aby mi nebolo zima na nohy. Noha resp.členky však neboli dostatočne stabilizované a niekedy vznikali bolestivé pľuzgiere vyžadujúce ošetrovanie.

Nakoľko v mojich začiatkoch bývali dlhé zimy s množstvom snehu, tak som si zohnal zateplené zimné čižmy, ktoré mi zabezpečili teplé nohy napr. pri státí na štande.

Čo sa týka jarných, letných a jesenných dní som zháňal niečo, čo by bolo vhodné. Podarilo sa mi zohnať gumové čižmy s neoprénovou podšívkou. Priznám sa, že na začiatku som nevedel, čo od takejto obuvi môžem očakávať. Ale praktické používanie ma veľmi milo prekvapila, ľahká a veľmi praktická lovecká obuv. Aj keď idem napríklad po zarosenej tráve alebo prechádzam cez potok tak mám stále nohy v teple. Trochu som sa však musel popasovať s ich sušením.

Blíži sa koniec roku a preto mi dovoľte touto cestou jednak poďakovať všetkým návštevníkom tejto web stránky, čitateľom a komentujúcim uverejnených článkov za ich príspevky, aj keď by som si ich a nie len ja želal viac, aby sa rozšírila debata o prezentovaných témach a tiež popriať do nového roku hlavne veľa zdravia, veľa síl pri prácach v revíroch, obnove drancovaných lesov, zvyšovaní kvality zveri, zvyšovaní osobnej zodpovednosti každého poľovníka, odstraňovaní nevraživosti a nenávisti medzi kolegami poľovníkmi, odstrániť povyšovanie osobných záujmov nad záujmy zveri a lesa, v neposlednom rade veľa poľovníckych a loveckých zážitkov a samozrejme príjemné prežitie Vianočných sviatkov.   

Zveri, lesu a poľovníctvu zdar.


Autor:  Ing. Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments