Smrteľné hriechy a poľovníctvo

ilustračný obr.: pixabay.com

V ľudskom živote často dochádza k mnohým hrubým prešľapom, ktoré sa označujú ako smrteľný hriech v prenesenom zmysle. Ak očakávate zoznam siedmych obzvlášť závažných technických či etických chýb pri love zveri ( ulovenie vodiacej zveri ), budete určite sklamaný. V zozname smrteľných hriechov, ktorý pápež Gregor I. († 604) stanovil mystické číslo sedem, je sedem zlých vlastností či pocitov, ktoré sú koreňom mnohých zlyhaní pri ľudskom konaní. Stretávate sa s nimi v bežnom živote ale aj pri výkone práva poľovníctva a mal by si na nich dávať pozor aj ten, kto je neveriaci, keďže v nás vyvolávajú to najhoršie.

Pýcha

V jej prípade ide až o príliš ľudský sentiment. To neznamená, že je nesprávne byť hrdý na to, čo ste dosiahli, ale nestrácajte pokoru. Začať veriť si, že ste lepší ako ostatní, je cestou škôd na medziľudskej úrovni. Určite poznáte niekoho vo svojom okolí, ktorí sa hrdí obrazom „ majstra poľovníka „ , ktorý chce mať všetko naj, ale celú škálu poľovníckych povinností prenechá svojim „podriadeným“. Jeho zbrane a výstroj sú vždy najnovšie a najdrahšie modely a slúžia skôr na predvádzanie ako na lov. Táto jeho arogancia je nebezpečná voči laickej verejnosti. Skúsený a praxou zocelení poľovník má jasnú výhodu nad väčšinou svojich blízkych, pokiaľ ide o znalosti zveri a prírody. No najdôležitejšie je, ako sa verejnosti javí on sám. Pozitívnemu vonkajšiemu obrazu poľovníctva neprospieva, ak dialóg s laickou verejnosťou zlyhá z dôvodu nadradenosti.

Kto svoj náprotivok neberie vážne alebo ho chce predčasne poučiť, len zriedka dosiahne v rozhovore produktívny výsledok.

Ďalšou formou prejavu pýchy je prílišná sebadôvera, ktorá so sebou prináša veľa zlých zásahov alebo chybných výstrelov. Veľké vzdialenosti na streľbu, zlá viditeľnosť zveri a rýchlo sa pohybujúca zver sťažujú dobrý výstrel, ako by si niektorí z nás chceli pripustiť. Neukazovať pred kolegami poľovníkmi žiadne slabiny ani nepriznať si chyby, vedú k zatajovaniu zlých výstrelov. Pýcha týmto spôsobom často kladie prekážky úspešnej poľovačke.

Lakomstvo

Tento smrteľný hriech sa týka predovšetkým materiálnych hodnôt. Poľovníctvo nie je lacná vášeň a mnohí poľovníci naň míňajú nemalé peniaze. Tam, kde je niečo drahé, k lakomosti zvyčajne nie je ďaleko, Ten kto chce ušetriť na love, nemal by to urobiť na úkor zveri. Pri nákupe toho najlacnejšieho, nemôžete od svojho vybavenia očakávať najlepší výkon a pri zanedbaní cvičnej streľby z dôvodu nákladov na strelivo, ohrozujete svoju presnosť pri streľbe. Čo v konečnom dôsledku ohrozuje úspešnosť lovu a v tom najhoršom prípade to môže viesť k utrpeniu zveri.
Ďalšou oblasťou kde je možné sa stretnúť s lakomosťou, je úhrada škôd spôsobených zverou. V tomto prípade lakomosť často vedie k zlej krvi medzi farmármi, lesníkmi a zodpovednými poľovníkmi, samozrejme že na obidvoch stranách.
Lakomosť tiež škodlivo vplýva, pokiaľ ide o to, či poľovný revír prináša dostatočný príjem. Menej škôd na zveri, viac zveri, to je jednoduchý spôsob, ako optimalizovať kalkuláciu nákladov a výnosov pri prenájme revíru. Rastúci počet ulovenej zveri však môže rýchlo presiahnuť eticky opodstatnený rámec. Tí, ktorí sú nie sú lakomí, ale štedro zdieľajú, nepochybne vytvárajú lepší vzťah medzi blížnymi.

Žiadostivosť

Ide o smrteľný hriech, ktorý je asi najťažšie premeniť na lovecké aspekty. Ten kto radšej trávi čas s partnerom ako na poľovačke, väčšinou nič nepokazí. Ak tu hľadáte príklady nekalého správania, musíme k celej veci pristupovať z konceptu pôžitkárstva. V prípade, že poľovnícky účel spoločnej poľovačky je až na druhom mieste za spoločenskou udalosťou, strelcom sa priraďujú podľa spoločenských aspektov a lov zveri sa strháva na športový doplnok a to už ide o smrteľný hriech žiadostivosť. Túžba po príjemných veciach, zábave a ako už názov napovedá, luxuse v horšom prípade vedie k nezodpovednému lovu zveri a oberá niektoré aspekty o potrebnú vážnosť a dôstojnosť.

Závisť

Najzrejmejší zo všetkých smrteľných hriechov je závisť. Nikomu z nás nie je táto negatívna emócia neznáma a človek pochopí, ako táto vlastnosť vzbudzuje zlé myšlienky, slová a skutky. Najmä medzi poľovníkmi je vždy príležitosť na závisť. Ak má kolega poľovník nezaslúžené šťastie a jednoducho mal lepší štart na svojom štande, nie je ľahké pre každého kolegu poľovníka zablahoželať mu bez závisti. „Závisť koristi“ sa rýchlo prejaví aj medzi susedmi v poľovnom revíri, keď sa uloví hraničiar, na ktorý si obe strany mysleli, že majú naň nárok. Ak sa celý revír pri predlžovaní nájomnej zmluvy dostal do cudzích rúk, nevôľa sa prejavuje ešte viac. Nemusíte byť katolíkom, aby ste videli, ako závisť ovplyvňuje spôsob, akým ľudia negatívne komunikujú.

Obžerstvo

Aj pri tomto smrteľnom hriechu je potrebné myslieť trochu abstraktnejšie. Samozrejme, každému poľovníkovi sa odporúča mať zdravú stravu a váhu, ktorá mu umožňuje vyliezť napr. na vysoký posed. Svoje zohráva aj samotná poľovačka prostredníctvom pohybu na čerstvom vzduchu a zdravej diviny.
Osobitné a najdôležitejšie miesto má pitie alkoholických nápojov. Alkohol pred poľovačkou a počas nej je pre bezpečnosť všetkých zúčastnených absolútne tabu. Čo sa týka tejto témy, poľovnícka komunita má, žiaľ, stále reputáciu, ktorú je potrebné neustále vylepšovať, ktorá pochádza ešte z čias, keď sa na túto tému pozeralo oveľa voľnejšie. Tam kde sa používajú strelné zbrane alebo auto, táto forma obžerstva môže rýchlo viesť k strašným nehodám.
Dokonca aj vo svojej neutrálnejšej forme môže tento smrteľný hriech spôsobiť škodu pri love. Pretože dodržať správne množstvo sa vhodí všade. Každý, kto to s lovom preženie, znepokojí zver a čoskoro vyprázdni revír. Ak pri love nemáte mieru, čoskoro sa budete musieť sťažovať na prázdny revír. Negatívne dôsledky treba očakávať aj v súkromnom živote. Ak sa to napríklad preženie s lovom a zanedbávajú sa iné oblasti, akými sú rodina či práca.

Hnev

Každý kto bol niekedy nahnevaný vie, že nezriedka viedol tento hnev k reakcii, ktorú človek neskôr ľutuje. Tie prehnané reakcie, ktoré vyrastajú z hnevu, sú skutočným problémom. A je veľa vecí, ktoré vás dokážu nahnevať. Horskí cyklisti, ktorí jazdia po lese mimo lesnej cesty, chodci, ktorí na jar nechávajú pobehovať psov bez vodítka, ľudia, ktorí jednoducho vysypú odpadky v prírode, ale aj kolegovia poľovníci, ktorí urobia niečo s čím nesúhlasíte. Často nie je jednoduché zachovať pokojnú myseľ pri stretnutí s týmito ľuďmi, no o to dôležitejšie je potrebné si uvedomiť, že akákoľvek prehnaná reakcia vrhá na poľovníkov zlé svetlo.
Hnev sa darí vzbudzovať nielen u ľudí, ale tento prejavuje nejedno zviera. Neposlušný poľovný pes, ktorý cíti hnev svojho pána, ale aj zver, keď spôsobí škody v lese a na poli. Osobitným predmetom hnevu sú aj veľké predátory, predovšetkým vlk. Ovládanie vlastného hnevu je tu lepšou alternatívou.

Lenivosť

Ďalším smrteľným hriechom, ktorý treba jasne pochopiť, je lenivosť. Mnohé oblasti výkonu práva poľovníctva trpia, keď je poľovník lenivý. Dobrý prehľad o svojom území majú len tí, ktorí tam trávia čas pravidelne. Na druhej strane, tí, ktorí radšej ostanú doma a do revíru sa vyberú len ozaj niekedy aj to na terénnom aute, nemajú potrebný prehľad, aby vedeli, kde sa momentálne nachádza zver, ktoré lúky boli len nedávno pokosené a sú preto ideálne na poľovačku alebo na prechod zveri. Na padnutú zver, zhodené parožie či krík alebo stromček poškodený pri vytĺkaní parožia natrafí len ten, kto trávi čas v revíri. Týmto spôsobom možno identifikovať napr. aj pytliactvo a prijať zodpovedné protiopatrenia.
Prekonanie vlastnej lenivosti si vyžaduje aj údržba a oprava poľovníckych zariadení v revíri. Pohodlie vedie k preskakovaniu „nepohodlných“ aspektov výkonu práva poľovníctva a namiesto toho si vyberá len tie „príjemné“ časti.
Žiaľ, fenomén chcieť vykonávať právo poľovníctva, ale byť príliš lenivý na to, aby sa robila práca, ktorá s tým súvisí, sa opakuje znova a znova.

Niekedy je potrebné prejsť náročným terénom, najmä keď ide o blaho zveri – napríklad pri stopovaní. Nie je tu miesto pre zotrvačnosť.
Nejeden z nás si bude musieť uvedomiť, že sedem smrteľných hriechov sú starí priatelia, s ktorými sa človek bežne stretáva nie len v bežnom živote a na ktorých už pri výkone práva poľovníctva určite narazil. Niektorých príkladov poľovníckych prejavov týchto negatívnych emócií ste už boli svedkami a v tomto prípade ste mohli byť vy sami tým hriešnikom.

Každý sa niekedy previnil jedným z týchto absolútne ľudských pochybení. Je dôležité rozpoznať svoje chyby, oľutovať ich a nájsť správnu cestu, ako sa im vyhýbať. Ak si kolegovia poľovníci nájdete čas na premýšľanie o tejto téme, môžete pre seba vyvodiť pozitívne závery a v budúcnosti robiť veci lepšie, a to by malo byť v našom záujme zodpovedného výkonu práva poľovníctva.


Ing.Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
11 months ago

Tieto a niektoré ďalšie negatívne vlastnosti majú hlavne funkcionári SPK, nie obyčajní radoví poľovníci.