CZ 527 – malá vrtká, dobre…….

ilustračné foto
…..strieľa. V tejto recenzii by som Vám chcel predstaviť moju malú guľovničku CZ z rady 527, konkrétne model Varmint Laminated v kalibri .223 Remington a pokúsiť sa podeliť o nejaké tie skúsenosti nadobudnuté jej používaním na poľovačke a pri športovej streľbe. Popritom by som sa chcel aspoň okrajovo zmieniť o jej kalibri a nábojoch, ktoré som v nej odskúšal a ktoré používam.
 
Ku kúpe tejto guľovničky ma pred pár rokmi viedli dva hlavné dôvody v tomto poradí: snaha o „ekonomickejšiu” prevádzku častej streľby na strelnici a chuť zúčastňovať sa na súťažiach v poľovníckom guľovom viacboji. Ten práve v tom období prežíval akési znovunavrátenie na našu streleckú scénu, čo mňa osobne mimoriadne tešilo, pretože pukanie z malorážky ma už na podobných kombinovaných pretekoch prestávalo baviť.

foto1

Tento konkrétny kúsok sa dostal ku mne tak trochu náhodou, ponúkol mi ju p.Jedlička zo Zelenča pri Trnave, puška slúžila istý čas ako výstavný kus na predvádzacích akciách Českej zbrojovky. Mimochodom je CZ 527 aj viacnásobnou nositeľkou ocenenia „Zbraň roka” vo svojej veľkostnej kategórii, ktoré každoročne udeľuje nemecká odborná tlač. Pokiaľ ide o samotnú zbraň, skúsim začať od jej konštrukcie – záver je zmenšenou a modifikovanou verziou známeho záveru Mauser 98. Zbrojovka to rada prezentuje ako záver v skutočnej mikro veľkosti. Na rozdiel od väčšej sestry 550tky má tento príjemnejší a hladší chod, zrejme aj vďaka svojej veľkosti. Dvojpolohová poistka, ktorá v zaistenej polohe blokuje aj záver, je voči variante použitej pri 550tke ako keby z úplne inej dimenzie. Hladký, tichý a pravidelný chod bez nutnosti akejkoľvek úpravy, dobrá ovládateľnosť jedným prstom. Veľmi chvályhodné, škoda že podobným typom poistky nedisponuje aj 550tka, posunulo by ju to minimálne v oblasti užívateľského komfortu vpred. Spúšť mojej 527 disponuje fabrickým napináčikom francúzskeho typu. Z fabriky nebola nastavená podľa môjho vkusu príliš komfortne, ale tak to je takmer u väčšiny zbraní. Po nastavení sa automaticky dostalo pohodlie pri streľbe na vyššiu úroveň, takisto sa to prejavilo na lepších výsledkoch pri streľbe bez opory. Zásobovanie je riešené päťranovým plechovým zásobníkom, ktorý vyčnieva zo svojej šachty a presahuje obrys zbrane, čo je typickým poznávacím znamením modelu 527. Výhodou pri streľbe v stoji je možnosť uchopiť zbraň práve za vyčnievajúci zásobník, toto sa dá uplatniť napr. na zmieňovanom guľovom viacboji. Pri mojom používaní som nezaznamenal žiaden problém s podávaním nábojov, zásobník funguje spoľahlivo. Viem v mojom okolí o dvoch majiteľoch 527, ktorí mali problémy so zásobníkom, to sa ale vyriešilo reklamáciou (zásobníky mali jemne zdeformované steny, čo bránilo spoľahlivému podávaniu). Štandardné fabrické strelivo sa do zásobníka zmestí s potrebnou rezervou, môj konkrétny náboj prebíjaný „na mieru” tejto zbrani je už však príliš dlhý a musím ich nabíjať po jednom.

foto3

foto2

Koniec koncov, ak si správne pamätám, tak súčasné pravidlá FITASC prikazujú na pretekoch v guľových disciplínach nabíjanie po jednom náboji.( ?? ) Kovaná hlaveň má dĺžku 610mm a na ústí ma priemer 17,8mm, čo ju v spojení s kalibrom .223 Remington oprávňuje používať názov Varmint. ( označenie „varmint” – v preklade škodná – sa v zámorí používa pre guľovnice určené na presnú streľbu na dlhšie vzdialenosti, obvykle z hrubším profilom hlavne.) Stúpanie vývrtu má hodnotu u tejto guľovničky 1:9″. To znamená, že dĺžka závitu je 228,6mm na jednu otáčku strely počas prechodu hlavňou pri výstrele. Takéto stúpanie umožňuje použiť aj ťažšie strely v rámci kalibru .223 Remington ako sú najbežnejšie používané s hmotnosťou 55grs., čiže 3,56g. Hlaveň aj záver majú klasickú povrchovú úpravu čiernym brunírovaním. Pažba je zhotovená z vrstveného dreva, odtiaľ aj pochádza označenie Laminated v názve tohto modelu. Pre mňa osobne bola „kresba” tejto pažby jedným z dôvodov, prečo povedať áno pri jej kúpe. Tvarovo je veľmi pohodlná, masívnejšie predpažbie dobre sadne do ruky. Takisto mi vyhovuje sklon pištoľovej pažbičky a jej vzdialenosť od spúšte. Pre strelcov vyššej postavy bude trošku krátka, riešení je viacero, najjednoduchším je výmena botky za hrubšiu.

Použitá montáž puškohľadu je jednoduchá oceľová, jednodielna, násuvná s krúžkami pre puškohľad s 30mm tubusom. Puškohľad samotný – k tomu sa viaže úplne prvá, žiaľ neúspešná poľovačka s touto guľovničkou. Krátko po kúpe pušky som bol pozvaný na lov srnčej u jedného známeho. Nemal som ešte ustálený výber, čo za optiku tam posadím, ale túžba poľovať prevážila, tak som prehodil z malorážky dovtedy spoľahlivo fungujúci „puškohľad” zn. Walther s parametrami 4-12×56 s osvetlenou osnovou typu MilDot. Nastrelil som to na fabrické náboje Norma s 55grs. poloplášťom (matrice na prebíjanie som ešte nemal) a uspokojený obstojnou trojranovou položkou som sa vybral s priateľom poľovať.

Po pár stovkách metrov, ktoré sme prešli od auta, sme natrafili na slabšie srnča, pasúce sa na voľnom priestranstve. Priateľ ho označil ako vhodné na odstrel, pokľakol som, oprel ruku o koleno, párkrát som sa pomaly nadýchol a vydýchol, ustálil kríž na komore, pohladil spúšť a bum…….ale čo to? Nejaká zrada, veď srnčaťu sa zaprášilo medzi nohami! A to stálo, prosím pekne, na nejakých mizerných 80 metrov…….urobilo pár skokov a zastalo. To už som mal prebité a poriadne naštvaný, potláčajúc rozhorčenie nad výsledkom prvého výstrelu, som sa odhodlal k rane druhej. Žiaľ, s rovnakým výsledkom. Srnča sa rýchlo otočilo smerom ku mne – prisahal by som, že tá malá potvora cerila zuby v úškrne – aby vzápätí definitívne zmizlo opačným smerom.

Priateľ sa dusil potláčaným smiechom, ja zase zúrivosťou………Nakoniec test na strelnici ukázal, že puškohľad nedržal absolútne nástrel a putoval späť na malorážku (kde kupodivu funguje celkom dobre). Takže namiesto toho prišla Meopta z rady Artemis 3000, konkrétne model 4-16×44 Tactic, s osnovou ako inak MilDot. Na zábeh zbrane som použil fabrické strelivo od firmy Lapua, s 55grs. strelou FMJ. Z tohto mi zostali kvalitné nábojnice ako základný polotovar na neskoršie prebíjanie.

Prvé strely, ktoré som si prebil do tejto pušky boli Sierra SMP Varminter 63grs., klasický jednoduchý poloplášť. S týmto sa mi podarilo uloviť niekoľko líšok a pár kusov srnčieho. Výsledky na zveri boli dobré, nič nedbiehalo z nástrelu a okrem jedného srnčaťa, kde strela na výstrelnej strane chytila aj lopatkovú kosť, aj poškodenie diviny bolo, ako sa hovorí, v norme.

Ako ďalšie som skúšal na terčovú streľbu strelu Sierra HPBT GameKing 55grs (č.1390, veľmi zaujímavá strela, škoda že som nemal možnosť uloviť s ňou nejakú škodnú), zvolil som laboráciu s nízkou rýchlosťou 880m/s, pretože primárne určenie bola terčová streľba do 100 metrov. Výsledkom bola veľmi dobrá presnosť a minimálne zahrievanie hlavne. Potom prišiel na rad Nosler Ballistic Tip s hmotnosťou 60grs. a oranžovou polymérovou špičkou strely, pri ktorom som ostal dodnes aj na účel lovu a vďaka vynikajúcej presnosti aj na terčovú streľbu. V najaktuálnejšej laborácii má strela rýchlosť 940m/s a výslednú presnosť na rozličné vzdialenosti za takmer ideálnych podmienok vidno na ilustračných fotkách (strieľané v sede zo streleckého stola, vpredu a vzadu opora pieskové vrecká). To je maximálna presnosť, ktorú sa z nej mne podarilo dostať. Samozrejme treba pripomenúť citlivosť .223jky na poveternostné podmienky, aj mierny alebo nepravidelný vetrík dokáže nemilo roztiahnuť rozptyly.

foto4

foto5

foto6

Kaliber .223 Remington dnes poskytuje strelcovi/poľovníkovi dostatočne široký výber fabrického streliva ako na lov, tak aj na šport. Od ľahkých 40grs. striel určených na škodnú, cez najbežnejšie 55grs. strely až po 69grs. a ťažšie (77,80 a 90 grs., avšak vyslovene terčové strely vyžadujúce primerané stúpanie, ktoré bežné zbrane v tomto kalibri nemávajú). Takisto konštrukčne je k dispozícii celá škála od jednoduchých poloplášťov, celoplášťov, cez kvalitné strely na lov ako miniatúrny Nosler Partition alebo Ballistic Tip až po terčové strely typu HPBT. Asi najaktuálnejšou novinkou v rámci tohto kalibru ktorú som zaznamenal, je strela Nosler Ballistic Tip Varmint bez obsahu olova v jadre strely, to je nahradené meďou/medenou zliatinou, ktorá pri dopade fragmentuje na malé častice. Za zmienku ešte stojí strelivo rady Match od Sellier&Bellot, ktoré je osadené strelou Sierra HPBT s hmotnosťami 52 a 69grs. Čo som mal možnosť vidieť a odskúšať, tak tá ľahšia varianta chodila vynikajúco z každého Varminta. Skúšal som aj ťažšiu variantu, takisto mi chodila veľmi dobre, problémy s ňou mali ale pušky so stúpaním vývrtu 1:12″.

Mojimi obvyklými pomôckami pri streľbe sú buď dvojnožka Harris, ktorá sa upevňuje na predné očko na predpažbí, alebo rozkladacia nastaviteľná trojnožka pre streľbu v stoji alebo v sede zo stoličky. Prevádzka tejto CZ si nevyžiadala zatiaľ žiadnu mimoriadnu údržbu, postačuje primerané a najmä pravidelné čistenie. K odolnosti voči poveternostným vplyvom sa vyjadriť neviem, puška ešte nikdy nezmokla……Na záver môžem vyjadriť s malou 527 spokojnosť, splnila moje očakávania v zamýšľaných oblastiach nasadenia – lov škodnej a športová streľba.

Autor: Igor Šallay

 

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
lanus
lanus
14 years ago

CZ 527 – malá vrtká, dobre…….
[b] K zbrani ani k recenzii nemám záporných pripomienok; o to ma však viac prekvapuje ,že bola určená “na odstrel” (predaj,prečo ?)![/b]:sad:

lovec
lovec
14 years ago

Pribudne .243Win. ;-);-)

kiki
kiki
14 years ago

CZ 527
Nazdar Igor, velmi pekna recenzia. Som ani netusil ze meopta robila tactic v modelovej rade Artemis 3000, myslel som ze len Meostar R1. Takze uvazujes o .243W, co ta figi uz nalomil ? A ako to vypada s tou vytunenou 7mm WSM na APSS? Kristian.

lovec
lovec
14 years ago

Ahoj, kdeze, ja som uz na nou uvazoval davnejsie, s nim to nema nic spolocne. Myslim si,ze 243W v novom “pracovnom nastroji” bude mat este sirsie uplatnenie oproti tejto sikulke 223Rem. Pokial ide o 7mm WSM,je este vo hviezdach, zatial nemam ani polotovar…..:sad: Takze zatial ostava 700vka ako hlavny nastroj na tieto “ulohy”. 😉

Slavoslav
Slavoslav
14 years ago

dobra recenzia, sam by som taku s vyhladom do buducna chcel, len ma odradzuje a asi sa vam to bude zdat smiesne absencia mechanickych mieridiel

lovec
lovec
14 years ago

Mieridla sa daju namontovat, to urobi kazdy sikovny puskar….otazka je,ze kvoli comu ich tam davat? Kvoli vzhladu? Alebo preto,ze puska sa da o musku vyborne opriet,napr. na posede? Podla mna by mieridla na takejto silnejsej hlavni posobili rusivo, to je ale moj subjektivny nazor.

Slavoslav
Slavoslav
14 years ago

coz len oto vyuceny som aj ja a s prislusnym vybavenim by som si to tam namontovat vedel, ale skor som uvazoval o drazke na hlavni a dioptri montovanom miesto dalekohladu aby to nekazilo celkovy vzhlad ked tam je puskohlad, vtom sa stebou zhodnem
dovod preco ich tam chcem je aj ten ze napr. nerad strielam z puskohladu pri pochodzke a niekedy si rad zabucham cez mieridla

otazka je ci sa stym koli tomu trapit a radsej sa neuspokojit len stym puskohladom, do roka si rozmyslim, teraz aj tak idem investovat do nejakej 8×57

varmint
varmint
13 years ago


ake mas skusenosti s tou meoptou v noci(pri mesiaci)? ma dobru svetelnost? da sa s tym mildotom dobre zamierit? rozmyslam aj ja nad nim,alebo nad leupom vx3 4,5-14×40 long range

lovec
lovec
13 years ago

Pri mesiaci,ale to musi byt skutocne spln,je to OK. Problem nie je svetelnost, ale to,ze to nema osvetleny kriz. Cize aj inokedy ciel vidis,ale nevidis si osnovu.

varmint
varmint
13 years ago


dakujem,to som potreboval vediet.