Čo by sme mali vedieť o výbere streliva II

obr0

V prvej časti sme hovorili o kľúčových parametroch pre hodnotenie výkonu resp. účinnosti loveckého streliva, ktoré sú dôležité pri jeho výbere. V tejto časti chcem nadviazať na problematiku vyplývajúcu z otázok, ktoré boli uvedené v závere.

Pri výbere streliva nesmieme opomenúť ani samotnú strelu, nejde však v prvom rade o jej tvar alebo o to, čo prezentuje výrobca na svojich stránkach alebo v prospektoch. Tu je dôležité pri výbere správnej strely pre akúkoľvek poľovnícku aplikáciu pochopiť rozdiely a výkonové charakteristiky medzi „viazanými“ a „neviazanými“ strelami.

Prečo je to dôležité ?

Pretože „viazanie“ je jedným z najpokrokovejších, vierohodných procesov kontrolujúcich výkon strely. Pochopením výhod a nevýhod budete lepšie pripravený vybrať si vhodnú strelu. V prípade „viazania“ ide o vytvorenie pevného spojenia medzi jadrom a plášťom strely. Výrobcovia streliva využívajú rôzne spôsoby, ako to dosiahnuť. Jedným zo spôsobov je všetkým dobre známe spájkovanie, pričom sa jadro strely roztaví vo vnútri medeného plášťa, až kým nevyplní dostupný priestor a nepriľne k plášti strely. Iní výrobcovia používajú elektrochemický proces niečo ako pokovovanie – plášť sa viac alebo menej aplikuje na vonkajší povrch jadra strely.  No existujú aj ďalšie spájajúce procesy, ktoré si však výrobcovia chránia.

Účelom „viazania“ jednoducho povedané je zabrániť oddeleniu plášťa a jadra pri náraze strely. „Viazané“ strely majú tendenciu lepšie udržiavať hmotnosť a prenikať hlbšie do tela zveri. Pri prieniku cez kosti si viac menej zachovávajú celistvosť, čo je ich ďalšia výhoda. „Neviazané“ strely na druhej strane majú tiež svoje vlastné výhody. Sú menej náročné na výrobu, ich výroba je lacnejšia a teda aj ich cena je nižšia. S menším počtom krokov vo výrobnom procese existuje menšia pravdepodobnosť ovplyvnenia strely. Keď by sme zobrali na vedomie výkon „neviazanej“ strely, tak pri náraze dochádza u nich k prudkému rozšíreniu priemeru, čo vedie k veľkej devastácii a ničivému účinku v tele. Pokiaľ sa strieľa nie v ideálnom uhle, často dochádza k nedostatočnej penetrácii v tele.

Pozrime sa na predpoveď konečného vplyvu „viazaných“ resp. „neviazaných“ striel pri zásahu na konkrétne miesto na tele zveri:

Na komoru bokom stojacej zveri

„Neviazaná“ strela sa pri prechode prednou lopatkou pravdepodobne rozpadne a dosiahne len jeden pľúcny lalok. Fragmenty sa dostanú hrudnej dutiny. Vitálnejšia zver utečie a dohľadávka bude dlhá a náročná.

Za prednú lopatku

Pri prechode má „neviazaná“ strela tendenciu zväčšovať hríbovitosť a vzniká množstvo fragmentov, čo má za následok ovplyvňovania iných častí dutiny. V dôsledku straty hmotnosti a hybnosti strely je penetrácia do tela slabá. Zvlášť pri veľkej zveri nedochádza k priestrelu a strela zostáva v tele.
„Viazané“ strely majú podľa dizajnu kontrolovanú tvorbu hríbu, udržiavajú si väčšiu hmotnosť a penetrácia je silnejšia. Priestrely nie sú zriedkavé.

Na rameno

Pri zásahu kosti alebo rebra sa môže „neviazaná“ strela rozpadnúť na menšie kúsky, pravdepodobne si nezachová klasický hríbovitý tvar, ale vznikne veľký, hrubý kus. Pri „viazanej“ strele bude táto mať väčšiu hmotnosť a skôr než sa zastaví, tak prenikne telom zveri.

Samotné „viazanie“ neznamená veľa, ale je jedným z nástrojom, ktorý v správnej konfigurácii s inými kritériami, ponúka niektoré užitočné možnosti využiteľné pri konštrukcii strely. Stručne povedané, každá strela bez ohľadu na konštrukciu musí byť vyrobená z takej kombinácie materiálov, ktorá zabezpečí aby strela vydržala rozsah nárazovej rýchlosti do tela zveri. V prípade „viazanej“ strely, ak je rýchlosť nárazu väčšia ako materiály strely, táto sa rozdelí v stupňoch tak, aby odolala médiu.

Ak chceme hovoriť o penetrácii strely, tak do rovnice musíme dopĺňať nie len jej hmotnosť a celistvosť, ale dôležitú úlohu zohráva aj jej deformácia. Mnohí poľovníci strelci sa domnievajú, že niektoré strely sa rozširujú rýchlejšie ako ostatné a že „viazané“ strely – pretože sú tvrdšie – sa rozširujú pomalšie. V dôsledku toho poškodzujú viac tkanív umiestnených hlbšie v tele. No ak použijeme „sedliacky rozum“ prídeme k tomu, že na to aby sa strela rozšírila je potrebná určitá rýchlosť, ale ako náhle pohyb strely niečo ovplyvní, začne spomaľovať. Potom by to znamenalo, že strela by musela spomaliť skôr, než sa začne rozširovať. Výhodou „viazaných“ striel je ich schopnosť zostať celistvými. Pri „neviazaných“ strelách môžu nastať prípady, kedy pri prechode telom zveri dochádza k oddeleniu plášťa od jadra, znižuje sa ich hmotnosť alebo dôjde dokonca k ich rozpadu.

K napísaniu týchto dvoch článkov prispeli aj diskusie a komentáre k článkom, kde návštevníci tejto web stránky chceli pomoc pri výbere streliva. Niektorí kolegovia poľovníci doporučili značku nábojov, ktorú používajú. Opisovali koľko kusov padlo, to by bolo v poriadku, ale zabudli sa zmieniť o tých, ktoré nepadli. Je to ľudská vlastnosť, neprezentovať svoje neúspechy. A tak niektorí sa ich snažili napodobniť a začali ich používať. Niektorí po čase opäť žiadali o radu, akú muníciu používať. A toto sa stále opakuje dookola. A pritom to nie je až také zložité. Prvým krokom musia byť vždy správne informácie, ktoré uvedomujem si že nie je možné tak ľahko získať. Máme síce k dispozícii rôzne fóra, ale väčšina informácií tam prezentovaných nesú znaky subjektívneho hodnotenia. A práve preto niektoré z nich predkladám v týchto článkoch. Komentáre, ktoré sa objavili a ktoré by sa mohli aj naďalej objavovať od vás kolegovia poľovníci, len prispievajú k rozširovaniu oblasti informácií o výbere streliva.

Už som to možno niekde spomínal, nie každý náboj je vhodný do vašej flinty. Vyberte si náboje od troch výrobcov a vystreľte po tri náboje z každého. Ten náboj, ktorý bude vykazovať najmenší rozptyl, ten je najvhodnejší. Ale to je len prvý z tých ľahších krokov. Po ňom nasleduje výber streliva podľa spomínaných kľúčových parametrov. Nedajte sa zvyklať pri výbere cenou. Veď stále platí, že nie všetko čo je lacné musí byť zlé. 

Ak si chcete zistiť aké tvrdé sú strely, ktoré používate, stačí strieľať do hromady suchých novín.

Ale bez ohľadu na to, ako budete pristupovať pri výbere streliva, dôležitou otázkou zostáva správne nastrelenie vašej flinty, dodržiavanie správnej streleckej vzdialenosti a v neposlednom rade dodržiavanie poľovníckej etiky a na tejto stránke už toľkokrát popisovanej vysokej miery zodpovednosti.

Viem, že podobne ako tomu bolo pri jednom komentári v predchádzajúcom článku, aj v tomto článku by niektorí z kolegov poľovníkov chceli aby som uviedol, ktorí výrobcovia ponúkajú „viazané“ resp. „neviazané“ strely. Aj keď by som to mohol urobiť, toto nechávam na tých kolegov poľovníkov, ktorí prispejú komentárom a budú ostatných informovať o týchto výrobcoch.

Autor: Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments