Nôž pomocník poľovníka – Lionsteel M4

foto: volodo

Iste mi dáte všetci za pravdu, že dobrý poľovnícky nôž je nutnou výbavou každého poľovníka. Mnohí z nás majú dokonca niekoľko poľovníckych nožov. Sám ich tiež mám niekoľko. Či už sú to zatváracie, ktoré sa dobre nosia vo vrecku či v ruksaku, alebo nože s pevnou čepeľou. Ako sa to už hovorí, kto má veľa, chce viac 🙂 Rád skúšam nové veci a ku kúpe ďalšieho noža ma tak trošku nakopla aj diskusia tu na stránke horar.sk

Prečo som vlastne hľadal nový nôž ? V prvom rade to bola nespokojnosť s nožmi, ktoré som vlastnil doteraz a to vlastne s ich ostrím. Zdalo sa mi, že pri dratí diviny, mi žiadny nôž nevydržal ostrý tak dlho, ako som si predstavoval. V druhom rade som chcel vyskúšať aj nože z iných materiálov (ocele) a tým výdrž ich ostria.

Po prečítaní mnohých diskusií a zhliadnutí mnohých videí na youtube som objavil zaujímavý nôž od firmy Lionsteel. Najviac sa mi pozdával model M4 G10. Jeho čepeľ je z ocele M390.

1

M390-BÖHLER M390 MICROCLEAN je prášková oceľ 3 generácie. Používa sa prevažne na čepele nožov, ktoré vyžadujú vysokú odolnosť proti korózii, veľmi veľkú tvrdosť a veľmi dobrú odolnosť voči opotrebeniu. Táto oceľ môže byť kalená až na 62HRC. viac info

Nôž Lionsteel M4 G10 sa mi páčil už na obrázku, o to väčšie prekvapenie ma čakalo, keď som ho prvý krát zobral do ruky. Musím napísať, že je naozaj pekný, dobre sa drží v ruke, nešmýka sa ani vo vlhkej ruke a je od výroby veľmi slušne nabrúsený. K nožu je priložené vkusné a praktické kožené púzdro. Môj prvý dojem bol veľmi dobrý.

4

Predajná cena M4 G10 je cca 150-160€. Nôž M4 sa predáva vo viacerých variantách použitého materiálu rukoväte. viac info  

Základné parametre noža:

  • Celková dĺžka: 205 mm
  • Dĺžka čepele: 95 mm
  • Hrúbka čepele: 4 mm
  • Materiál rukoväte: Walnut wood
  • Čepeľ: M390 satin
  • Hnedé Kožené púzdro
  • Hmotnosť: 180 g

Firma Lionsteel vyrába nože od roku 1969. Zameriava sa na výrobu nožov tej najvyššej kvality. Viac info o firme Lionsteel nájdete tu

Nôž mám zatiaľ len krátku dobu, takže sa mi ho ešte nepodarilo vyskúšať na účel, na ktorý som ho kúpil. Ak budú prvé skúsenosti, tak sa s Vami o ne určite podelím.

Volodo.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Otokratky
Otokratky
6 years ago

RE: Nôž pomocník poľovníka – Lionsteel M4
Ahoj, ako brúsiš tento nôž?. Čítal som, že nože z tvrdej ocele je celkom problém nabrúsiť.

volodo
volodo
6 years ago

RE: Nôž pomocník poľovníka – Lionsteel M4
Ahoj OTO. Nože si brúsim na pomalobežnej kotúčovej brúske Scheppach TIGER 2500. Je to lacnejšia verzia TormekT7 (T8). K brúske som si okrem dodaného brúsneho kotúča dokúpil kotúč Rozsutec. Nemám problém nabrúsiť aj nôž z kvalitnej ocele.