Ako nabrúsiť (poľovnícky) nôž

V minulosti bolo brúsenie nožov pre mňa len okrajovou záležitosťou. V šuplíku sa vždy váľala nejaká tá brúska z Tesca. Stačilo po nej nožom pár krát potiahnuť a nôž bol ostrý. (to som si myslel vtedy). Ako malý chlapec si pamätám ako sused brúsil nôž na stolovej brúske až z neho iskry lietali… Alebo si pamätám mäsiara ako šermoval ocieľkou po veľkom noži. Vtedy som si myslel, že tak sa majú brúsiť nože a viac som tomu nevenoval pozornosť.

O nože a ich brúsenie som sa viac začal zaujímať až keď som začal poľovať a sem tam bolo treba odrať a rozobrať divinu. Najhoršie to bolo pri diviakoch. Stačilo pár krát prejsť ostrým nožom po diviačich štetinách a nôž bol skoro nepoužiteľný. Vždy som pri dratí nadával na nože ako pohan…

Je to len pár mesiacov, čo som sa rozhodol, že sa konečne naučím brúsiť nože. Dovtedy som na brúsenie používal rôzne jednoúčelové brúsiace prípravky, alebo brúsne tehličky – kamene. Aj keď sa mi podarilo nože ako tak nabrúsiť, nakoniec som nikdy nebol spokojný na 100 percent. Buď nôž nerezal podľa mojich predstáv, alebo ostrie noža sa rýchlo otupilo. Postupne som skúšal rôzne typy brúsnych kameňov, kupoval som si nože od rôznych výrobcov, ale výsledok po čase bol rovnaký. S ostrím som nikdy nebol spokojný.

5 

Postupne som na internete zbieral informácie o nožoch a materiáloch z ktorých sú vyrobené a samozrejme aj o systémoch na brúsenie nožov. Našťastie informácií na internete je neúrekom, len mať na to čas na prečítanie, či pozretie videí. Veľmi mi znovu pomohla aj diskusia tu vo fóre o poľovníckych nožoch, hlavne od p. Kirinoviča, alebo diskusia na stránke knife.cz, ale aj youtube a hlavne kanál o brúsení nožov od p. Šandora.

Po preštudovaní rôznych zdrojov o brúsení som si uvedomil, že môj problém je v tom, že som rukou nedokázal presne udržať potrebný uhol pri ručnom brúsení noža na brúsnej tehličke. Ďalším problémom bolo, že pri brúsení si musíme uvedomiť z akého materiálu (ocele) je čepeľ noža. A že tých ocelí je neúrekom asi ani nemusím hovoriť. Od tvrdosti a kvality ocele sa totiž odvíja aj to s akým brúsnym kameňom môžeme nôž brúsiť a aký uhol je najvhodnejší na jeho brúsenie. Tomu nabrúsenému uhlu na noži sa hovorí fazetka, alebo výbrus. Ak máte doma kvalitný nôž nabrúsený ešte z výroby, možete si ju pozrieť. Je to tá nabrúsená časť noža až tesne pri ostrí. (výbrusov je viac typov, o tom teraz nechcem písať) Fazetka je obvykle široká cca 0,5-1,5mm. Samozrejme záleží od hrúbky a aj od materiálu čepele. Je dobré si pred kúpou noža prečítať niečo o materiáloch z ktorých sa nože vyrábajú. Netreba kupovať nôž podľa toho, akú má peknú rukoväť, ale podľa toho z akej ocele je čepeľ.

 

3

Keď som teda začal brať brúsenie nožov trošku vážnejšie, zakúpil som si na brúsenie brúsnu sadu Lansky. Je to sada brúsnych kameňov o rôznej drsnosti s prípravkom na presné vedenie kameňa pod vybraným uhlom po čepeli noža. Po nabrúsení asi 2-3 nožov som celú sadu vložil do šuplíku (zbytočne vyhodené peniaze). Ani s týmto systémom som nebol spokojný. Brúsenie trvalo neskutočne dlho a výsledok taký nemasný, neslaný…

 

1

Na Youtube p. Šándor na brúsenie nožov používa brúsku Tormek. Je to pomalobežná brúska s kotúčom vo vaničke s vodou. Brúsený nôž je upnutý v špeciálnom prípravku tak, aby bolo zaistené brúsenie presne nastaveného uhla. Zakúpil som si teda podobnú brúsku a začal som sa postupne učiť brúsiť na starých nožoch. Spočiatku mi to išlo veľmi, veľmi pomali a dlho. Prvých asi 5 nožov bolo nabrúsených tragicky a komicky. Chcelo to ešte stále cvičiť a cvičiť.

Celé večery keď som mal čas, som znovu a znovu sledoval videá na youtube a čítal rôzne diskusie o nožoch. A potom som znovu išiel brúsiť a porovnávať a testovať svoje ostrie. Postupne som sa prepracoval k tomu že si musím dokúpiť aj ďalšie brúsne kotúče a skúšal som na nožoch rôzne uhly.

Ako ďalší problém som časom objavil to, že vlastne to ostrie ktoré urobím, by som chcel vidieť aj detailne, či je to vybrúsené na maximum. Neuspokojil som sa s tým, že nôž je podľa prstov ostrý a “lepí sa”, ani to že bez problémov reže papier. Chcel by som z každej ocele vyťažiť maximum. Podľa rád p. Šandora som si teda zadovážil mikroskop a ostrie každého noža si po brúsení prezriem aj pod ním zväčšene. Až potom zistím aké je konečné ostrie, alebo či ho ešte treba brúsiť.

4

 

Myslím že asi po 20-30tom nabrúsenom noži som si prvý krát povedal “tak toto je už nabrúsené tak, že som spokojný”. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí majú problém s nožmi, (a možno majú aj kvalitné a drahé nože) aby predtým ako si kúpia iný nový nôž z dôvodu, že ten ich akosi nereže dobre, si najskôr dali svoje nože nabrúsiť u niekoho kto vie brúsiť nože. Pozor si dajte len na pokútnych brusičov, ktorí vám celkom kľudne nabrúsia drahý nôž so špičkovej ocele na obyčajnej rýchlootáčkovej brúske. Čo sa asi stane s takto nabrúseného noža asi nemusím písať. Taký nôž už potom môžete jedine niekomu darovať. 🙂

Ak niekoho z vás brúsenie zaujíma, môžete si pomalobežnú brúsku zakúpiť a skúste sa naučiť brúsiť nože tak, ako som sa to postupne učil aj ja. Nemusíte si zrovna kupovať najdrahšiu brúsku od Tormeku za 800€, celkom kľudne postačuje na občasné brúsenie aj lacnejšia náhrada. Ja teraz používam brúsku TIGER 2500 scheppach s 250mm kotúčom. Akurát k štandardne dodanému kotúču s drsnosťou 220 som si dokúpil leštiaci kotúč Rozsutec s drsnosťou asi 5000-6000. Uvažujem že si ešte dokúpim aj ďalšie kotúče. Časom ak ma to bude stále baviť si možno kúpim aj značkového Tormeka 🙂 … Samozrejme netvrdím že ja to už viem na 100 percent, to určite nie. Možno keď nabrúsim 100-200ks. nožov. Aj napriek tomu že už som s ostrím mojich nožov celkom spokojný, budem stále pracovať na mojom zdokonaľovaní, brúsenie nožov a všetko okolo toho ma tak zaujalo, že to už beriem ako svoj koníček.

Viem že tu na stránke sme viacerí, ktorých brúsenie nožov zaujíma a venujú sa brúseniu už oveľa dlhšie ako ja. Tak ak by ste chceli niečo ešte doplniť, budem len rád ak tak urobíte v diskusii pod článkom.

Volodo.

 

Zdroje k článku:
———————————————
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970
https://www.youtube.com/user/pavolko10/videos
https://www.tormek.com/uk/en/machine-models/tormek-t-8/
http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ocele.php
https://www.scheppach.com/Produktdetails/Nassschleifsystem-TIGER-2500-scheppach—-230V-50Hz.aspx?WPParams=43CCD7D4B5DDE6B7C2E0B1CDE1C8B6B79495

 

Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ján Kováčik
Ján Kováčik
6 years ago

RE: Ako na brúsenie nožov
ahoj, kde si kúpil ten kotúč rosutec ?

Akela
Akela
6 years ago

Som vo faze
kupovania brusnych kamenov a sledovania videi a naslednom bruseni. K rezaniu papiera som sa zatial nedostal. Noz, ktory nabrusim, by som v skolskom znamkovani ohodnotil znamkou 4. Nie som spokojny a casto nadavam, co je asi sucastou procesu brusenia. Tiez zvazujem brusku. Ako trening trpezlivosti je brusenie nozov idealne. Chce to hlavne vela casu a tiez som prisiel na to, ze kazdy noz potrebuje iny sklon brusenia, ktory samozrejme volnou rukou neudrzim.. Tak vela stastia brusici!

volodo
volodo
6 years ago

RE: Ako nabrúsiť (poľovnícky) nôž
Ján Kováčik:
Brúsny kotúč Rozsutec sa dá objednať na adrese: krivos.marian@gmail.com

Akela: Pri brúsení je dôležitá trpezlivosť. Najskôr si nastavím uhol, pri kvalitných nožoch je to 25-30 stupňov. Brúsim na základnom kotúči rovnomerne z oboch strán tak aby nôž po základnom brúsení už bol veľmi ostrý. Kontrolujem to priebežne prstami. Keď je už ostrie noža tzv. “lepivé”, tak skontrolujem ostrie aj pod mikroskopom z oboch strán pri zväčšení 300x. Tam vidím či ostrie je potrebné ešte brúsiť, alebo už ho je potrebné len leštiť. Potom prehodím kotúč na brúske za kotúč Rozsutec a leštím ostrie dovtedy až je hladké ako sklo (tiež kontrolujem mikroskopom ). Takto nabrúsený nôž vie už rezať aj vlas. 🙂 Brúsenie jedného noža, pokiaľ opravujem aj ostrie, alebo mením uhol, môže trvať aj viac ako hodinu …

kiri
kiri
6 years ago

…ozaj zostra !
tak páni, volodo to zobral ozaj “zostra”…aj ja som sa dačo podučil – kontrolovať ostrie pod mikroskopom ma ešte nenapadlo…ale nie je to vôbec zlý nápad!…je to určitý maximalizmus – ale prípustný – tiež je to perfekcionalizmus. Ja síce používam iný postup, ja mám – síce socialistické – ale profi stroje. Mám aj túto pomalobežnú brúsku, ale nepoužívam ju – ale len
preto, že mám iné. Kúpil som ju do bytu, lebo nie je tak hlučná. Mám aj úplne zmenšené veci – stojan pripevňujúci sa o stôl a ide na pohon od vŕtačky – úplne vhodný do bytu ( stačilo ísť do železiarstva, vysvetliť čo hľadám a celé mi to zabezpečil vedúci – asi tiež fanatik, lebo nepremýšľal ani sekundu a hneď vedel, čo hľadám) Takže v byte sa to dá robiť aj vŕtačkou (najlepšie s regulovateľnými otáčkami) s brúsnymi a leštiacimi elementami. Tiež aj brúskou typu ako volodo ukazuje. Moje stroje sú veľké stojanové brúsky ( a teda aj leštičky), ktoré sú výkonné a dosť hlučné – ako v dielni býva bežné. Ja robím tak, že keď je ostrie lepivé – používam obyčajne dva kamene – hrubší a jemný – idem na vysokovýkonné leštenie – totiž 3000 otáčok leští neskutočne účinne. Pri množstve nožov, ktoré mi občas donesú by mi to inak trvalo týždeň…je to časovo – ale aj odborne – celkom náročné. A to nehovorím o nožoch, ktoré pokusne brúsil dakto iný, alebo treba urobiť prvé brúsenie podľa môjho gusta – a tak ako hovorí volodo – opraviť ostrie, špic alebo meniť uhol. Brúsenie zlomených, resp. vyštrbených nožov je zase iná vec, lebo tam sa väčšinou musí vytvárať nové uhlovanie, tvar čepele a pripraviť a následne sfinišovať ostrie. To je už na polceste vyrobenia novej čepele – od A po Z – kde už nožiar musí určiť filozofiu noža, z ktorej vyjde tvar a uhly. A osadenie do rúčky je ďalšia vec. Ale po vyrobení noža – a jeho používaní – aj tak prichádza k jeho priebežnému brúseniu.
Takže – páni – ak Vás začalo baviť hranie sa s ostrosťou – o to viacej Vás bude baviť robota s draním a mäsom, lebo to už nebude jedovanie sa a trápenie, ale číra radosť z vlastnými rukami urobenej ostrosti. A ak Vás to drapne ako mňa, tak sa radi pocvičíte aj na kamarátových nožoch – najmä ak pocítite tú tupotu a nemožnosť radostnej práce. A pravdou je, že cvičenie robí majstra…ale na to už prichádzate. Hovorí sa tomu grif – a objaviť ho – to je malé osvietenie. A pokiaľ naša debata k niečomu radostnému viedla – mala zmysel.

KUKO44
KUKO44
6 years ago

volodo
Ďakujem za tvoj článok. Aj ja som sa veľa naučil. Aký typ mikroskopu požívaš?

volodo
volodo
6 years ago
Reply to  KUKO44

RE: volodo
Kuko: Mám taký starý mikroskop Meopta, presný typ neviem, nie je tam žiadny štítok aký je to model. Ale kľudne môžeš použiť ľubovolný aj detský mikroskop so zväčšením viac ako 100x.

cagi
cagi
6 years ago

Lansky
Zaujimavy clanok, urcite poucny, len som prekvapeny ako si vyhodnotil Lanskeho. Mne sa brusna sada LANSKY osvedcila. Netvrdim ze je to to najlepsie na trhu, ale pomer cena vykon je urcite viac ako dobry. Vobec sa nedivim ze si po nabruseni 3 nozov sadu odlozil do suflika. Pritom sam uvadzas zeaj na bruske si musel nabrusit 20 nozov kym sa Ti to zacalo pacit. Ja mam Lanskeho uz zopar rokov a funguje znamenite. To, ze to potrebuje svoj cas aby sa s tym clovek naucil robit to je jasne. Sice ostrie nepozeram pod mikroskopom, ale ked zarezem diviakovi do krupona, hned viem ze Lansky svoju pracu odviedol dobre.

volodo
volodo
6 years ago

RE: Ako nabrúsiť (poľovnícky) nôž
Cagi, ak raz vyskúšaš brúsenie na kotúčovej brúske, tak aj Ty odložíš Lanského do šuplíku 🙂

cagi
cagi
6 years ago
Reply to  volodo

RE: Ako nabrúsiť (poľovnícky) nôž
Volodo, moze byt, netvrdim ze nie. Len kolko Ta vysla taka bruska aj so vsetkymi kotucmi co si dokupoval? Ja mam Lanskeho za 50Eur…..

volodo
volodo
6 years ago

RE: Ako nabrúsiť (poľovnícky) nôž
Cagi, vôbec mi nešlo o peniaze 🙂 Za Lanskeho aj ďalšími kameňami som dal asi 120€. Za brúsku so základným kotúčom cca 170€. Už v tejto zostave so základným kotúčom som zistil, že Lansky zostane v šuplíku. Keďže som sa chcel s ostrím pohrať tak, aby bolo ostrie čo najlepšie, tak som si ešte dokúpil k brúske leštiaci kotúč Rozsutec asi za 150€. Ja sa s tým ostrím chcem pohrať tak, aby som z danej ocele vytiahol maximum. Pozeral som sa na ostrie pod mikroskopom po brúsení Lanskym a po brúsení na kotúčovej brúske. Nedá sa to porovnať. Skús to. S Lanskym si neviem predstaviť opravu vážnejšie poškodeného ostria, alebo zmenu uhla fazety na noži z kvalitnej ocele. Tak isto si s Lanskym neviem predstaviť že by som nabrúsil za večer 5-6 nožov 🙂 Nebol som spokojný ani s tým, ako nemotorne sa s tým brúsi. Vôbec sa nedá presne udržať uhol, držiak – vodiaca kovová tyčka na ktorej je pripevnený kameň sa mi neustále uvoľňoval a vypadával… Viem si predstaviť že sadu Lansky niekto použije na občasné nabrúsenie jedného noža, ale že by sa s tým dalo pravidelne brúsiť viac nožov, tak to si neviem predstaviť.

Mesi
Mesi
6 years ago

Odkial ste
Zdravim vas volodo. Mozem sa informovat odkial ste?? Zaujimalo by ma ci budete brusit noze aj ostatnym zaujemcom, alebo to mate len ako konicek? Samozrejme za fin odmenu.:)

volodo
volodo
6 years ago
Reply to  Mesi

to: MESI
Stále sa necítim byť profesionálom v tejto oblasti. Je to len môj koníček a ani neuvažujem že by som sa tým zaoberal vo väčšom rozsahu. Zatiaľ brúsim svoje nože a nože rodine či najbližším priateľom. Takže sa ospravedlňujem, ale nemôžem Vám vyhovieť. Viem že sa brúsením viac zaoberá aj p. Kirinovič. Skúste sa mu ozvať. Je aj tu na stránke pod nikom Kiri.

kiri
kiri
6 years ago

to MESI
je možné skúsiť to aj tak, že sa dá pozrieť na nete – brúsenie a mesto – bývajú tam z miestneho podnikateľského referátu podľa činnosti zoznamy – alebo si treba pohľadať stránku slovenských nožiarov
http://www.noziari.sk/?page_id=27
a pokukať, kto je v okolí. Ja som aj v BA a aj v PK, či Modre. Nakoniec – ak je niekde v okolí nejaký strojárenský podnik, či dielňa, iste je tam šikovný nástrojár, či kovoobrábač, ktorý má pri sebe brúsku. Už len aby si na to urobil čas…v predposlednom rade sú tu obuvníci, ktorí majú vo svojich prevádzkach veľké a výkonné šmirgľovky (brúsky so šmrgľovým pásom, na ktorých brúsia opätky, kožu) a majú tam min dve zrnitosti – väčšinou majú aj vypísané, že brúsia nože…tá kvalita je úmerná jeho skúsenostiam a zanieteniu. Ale napr. vedia dobre prerobiť fazónu, uhly…aj keď dobrus na jemnúčko asi lepšie urobiť doma na kameni. Ale dá sa to skúsiť. No a keby inak nie – skúsim ja. Však sme na jednej lodi.

cagi
cagi
6 years ago

Lansky
Volodo, dik za info. S Lanskym sa treba naucit robit ako so vsetkym. Uznavam, kym som si na to trochu zvykol, kym mi noz prestal vypadavat z drziaku, chvilku to trvalo. Ale pracovat sa s tym da a celkom dobre. Je pravda, ze uhol sa tam neda dodrzat uplne presne asi ako na bruske, ale zalezi aj na sikovnosti. Ja som sa s tym naucil po case robitt tak ze za 15 minut kludne nabrusim cca 5 nozov, teda pokial nie je zasadne znicene ostrie.. A s diamantovymi brusmi bez problemov nabrusim aj noz z uhlikovej ocele. Brusku dnes uz pouzivam standardne, bez akychkolvek problemov.

kiri
kiri
6 years ago

videjko o repase dmaškovej čepele a tiež o brúsení tu spomínaným ručným systémom
názov videjka – Z hovna cukrík – hovorí za všetko. Čo sa dá pri správnom a trpezlivom prístupe dosiahnuť. Ale chce to svoj čas. Vo videjku je pekne vidieť aj morenie damašku na vystúpenie vzoru a ako to s čepeľou vyzerá tesne po…no a pre tých, čo z doterajšieho rozhovoru nevedeli presne ako vyzerá to ručné brúsenie, od 19tej minúty videjka to autor ukazuje. Presne ako vraví volodo – dá sa s tým, len je to pomalé. Ale – neurobia sa tým zase chyby, ako sa môžu urobiť pri brúsení brúskou ( zatiahnuť tam kde sa nemá, prehriať čepeľ a pod). Na takýto “cukrík” je to príhodné. Pomalé, ale niet čo pokaziť.

Из говна конфетку. Восстановление ножа из дамаска. Заточка.
https://www.youtube.com/watch?v=-4QyuAB1oX8

kiri
kiri
6 years ago

pekné videjko pre záujemcov pre výrobu vlastného noža – a tiež o brúsení na pomalobežnej brúske vo vodnom kúpeli – komplet všetko
zostavenie noža, jeho elektro označenie, nabrúsenie, naleštenie ostria, zakončenie vpredu, osadenie rúčky, zakončenie vzadu, rozmeranie púzdra a jeho sfinišovanie – aké ľahké, že?

Bavarian knife
https://www.youtube.com/watch?v=xM6bDlicvEk

jojino
jojino
5 years ago

moja rada – brusny kamen z dellinger-u s tym to robime my a noze su vo forme

Lara
Lara
4 years ago

nielen polovnicky, ale v podstate všetky nože treba brusit. Ja som v tomto lajk a tak sinože nechavam brusit od odbornika proistrednictvom ostrej pošty

Miro
Miro
3 years ago

Ahoj. Ja používam Lansky jak sady diamant, tak klasické kamene. Plus mam do kúpený 2000 kameň a “kožený” kameň na obťažovanie. Brusim zatiaľ len na tom a každý mnou nabruseny nôž holí. A to aj keď do držím uhol a ten je vecsi napr. na pracovných nozoch. Dokonca som pomocou diamantovej sady urobil nový lovecký nôž z 14260ky kaleny na 59. Je to o prioritách, mňa by zase nebavilo krúhať noz na bruske a to som o Tormeku veľmi vážne uvažoval. Ale chápem, že keď si človek kúpi nejakú hračku, musí si to nejak vnútorné obhájiť. Nech sa ti darí.

volodo
3 years ago
Reply to  Miro

Ďakujem Miro za názor.

risi
risi
2 years ago
Reply to  Miro

napodobne aj ja len som pridal rozsutec brusny kamen – poradili mi ho cez supernoze, ked som kupoval noz a zatial to robim len na nom – skusam, hladam spravny sklon