Vráťme lesom ich kapacitu držať vodu

obr.: goodfreephotos.com

Správame sa k lesom a prírode ako barbari!  Pozrite si vynikajúce video ktoré spracoval a na sieti Youtube publikoval p. Štefan Vaľo. Názorne ukazuje, ako to celé funguje. V mnohom má pravdu a má to aj logiku. Ľudstvo už celé desaťročia systematicky odvodňuje pevninu… a to je cesta do pekla. Odporúčam pozrieť všetkým.

 

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
9 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
kiri
5 years ...

Páni, s týmto sa stretávame všetci. Vidíme, ako voda rýchlo odteká a čo berie so sebou. Tento pán má veľmi múdre názory. Toto je jednoduchá pravda života – a prírody.

kiri
5 years ...

https://www.youtube.com/watch?v=4Ytb7caKcDY

Iniciatíva My sme les zasiahla celé Slovensko. Štefan Vaľo sa na jej podporu rozhodol zverejniť krátky film, ktorý hovorí o necitlivých a barbarských zásahoch do (nielen) slovenských lesov. Súčasťou iniciatívy jej aj desatoro pre les, ktoré sa Štefan Vaľo rozhodol obohatiť o jedenáste prikázanie, ktoré hovorí: Voda je život, musíme ju udržať v lese.

Štefan Vaľo je podnikateľ, ktorý sa už niekoľko rokov venuje problematike klimatickej zmeny. Tvrdí, že devastovaním lesov a poľnohospodárskej pôdy zbavujeme pevniny životne dôležitej vody, odvádzame ju do oceánov a pevnina ostáva odvodnená. Viac informácií o jeho práci sa dozviete na stránke http://www.povodne.sk

kiri
5 years ...

Veľmi nepríjemné pravdy pre všetkých zodpovedných.
Klimatická chyba
https://www.youtube.com/watch?v=oFOqiVyOzUw

sanchez
4 years ...

Páni kolegovia, dnes 24.4.19 som čítal v českej tlači, aký VEĽKÝ majú problém (a len tíško sa hovorí o tom, že ho máme aj my) a pamätal som si, že nejaký podobný článok bol kedysi aj tu. Tak som ho v archíve pohľadal, prepozeral som videá a zostal som prekvapený, aká nevedomosť, či zlosť či hlúposť je v prispievateľoch tejto stránky. Tak vážne veci sa tu ukazujú – a niekto si dovolí dať tým príspevkom mínus 5 palcov ?!?! Asi sa opýtam správne, ak sa opýtam – ČO SÚ TO ZA BLÁZNOV? A ešte odtrhnutých od reality – asi bez vzdelania. Alebo je to len a len averzia voči Kirimu? Napriek tomu, že hovorí na 100% pravdu? Tu je vidieť chybnosť demokracie v tom, že sa aj človek bez vzdelania môže takto anonymne vyjadrovať. Bol by som zvedavý, či by sa vyjadril, ak by si takto ukázal na svoje meno. Návrh pre admina tejto stránky – pri kliknutí na tie čísla by bolo pekné uvidieť, kto ako hodnotil. Tiež pri kliknutí na prezývku – kde čo komentoval. Možno by si ľudia začali trochu viac vážiť práce tu mnohých prispievateľov. Vyjadrujem sa neskôr – viem, ale tento článok som zachytil asi náhodou v jeho úplnej čerstvosti a potom som sa k nemu nevrátil – až teraz, po čase a preto moja reakcia. O vode v ekosystéme sa nemôže a nesmie žartovať. Starí Gréci zakladali osady tak, že najprv na tom mieste 20 rokov pásli ovce a kozy, ktoré zabíjali a prezerali vnútorné orgány a až ak neboli nijaké zmeny a choroby, tak založili osadu. Prečo tak robili? Nemali žiadne chemické rozbory, ale takto zistili, či je zdravá voda – voda prechádza do trávy, vyživuje ju a tráva vyživuje – alebo otravuje organizmus -a tak zistili, ako bude voda a aj potraviny vypestované na tej pôde vyživovať, alebo naopak otravovať organizmus ľudský. Tak dôležitá je voda – a to hádam len úplný blbec nechápe! Preto ma až zdesili tie palce dole na také výborné príspevky a videá, ktoré by sa mali vyučovať na základnej škole. Lebo také odmietavé názory na tie skutočnosti vo videách môže mať naozaj len úplný hlupák, čo si myslí, že o vodu netreba bojovať. Načo naši rodičia stavali Vážske kaskády? Vážsky kanál, Oravskú priehradu, Domašu, priehradu Kráľovú, Ružín, Zemplínsku šíravu, Starinu, Čierny Váh a Gabčíkovo? Pre srandu králikov do toho zainvestovali milióny?
http://www.skcold.sk/index.php?id=27

Mám obavy o súdnosť a zdravý rozum tých držiteľov poľovných lískov a zbrojných preukazov, čo klikli – či v hneve – či v nevedomosti na palec dole. Sú to prírode a poľovníctvu VEĽMI nebezpeční ľudia.

A toto riešia Česi – a toto idú investovať:
Je více způsobů, jak dolní rezervoáry připumpovat. Od velkých staveb umělé infiltrace, jako jsou vsakovací nádrže ve vzorové vodárně Kárané, přes vlnění napřímených řek, jako se to stane na úvodem zmíněné Orlici, až po drobné úpravy místního významu. Na příkladu Meziboří v Ústeckém kraji. Pod zemí se postaví stěna, která nadzvedne podzemní hladinu a stvoří i nový zdroj. Jde vlastně o vybudování podzemního rybníka s tím bonusem, že když se schovává pod povrchem, v létě z něj sluníčko neodsává a nedělají si v něm prázdninové stanoviště sinice.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/noviny/kam-se-da-v-cesku-ulozit-voda-vznikla-mapa-lokalit-vhodnych-pro-infiltrace-vody-z-povrchu-pod-zem.A190422_203053_ln_domov_zdp

Boh nás opatruj a chráň pred tými, čo tu dali palec dole. To je strašné! A nikto tu nič k tomu nenapísal?

kiri
4 years ...

Sme jedna z mála tak úžasne prebohatých krajín na svete, že si kľudne dovolíme aj HOVNÁ splachovať PITNOU VODOU!
( A toto je vec, ktorú treba pripomínať – čo si 99% ľudí na Slovensku neuvedomuje.)

Aká aktuálna náhoda, že práve včera vydali aj na Slovensku článok o vode – podobný dôležitosťou a zameraním ako ten sanchezov.
https://www.topky.sk/cl/1000991/1788283/Odbornicka-na-vodu–Vysvetlujeme-ludom–ze-pitna-voda-nevznika-vo-vodovodnom-kohutiku
Snažím sa ľuďom vysvetľovať, že pitná voda nevzniká vo vodovodnom kohútiku. Veľká väčšina z nás považuje za prirodzené, že otočíme kohútik a máme pitnú vodu. Sme závislí od jej dodávky, pretože ju používame na všetko – umývame sa, perieme, aj ňou splachujeme.

kiri
4 years ...

Ničenie lesov – napr. kôrovcom – má AJ TENTO ROZMER: Para, ktorú mraky obsahujú, kondenzuje na ihličí miestnych borovíc. Voda potom stečie na zem…
opis fungovania získavania VODY zo vzduchu, vzdušnej pary, teda aj z mrakov – nízkej oblačnosti a hmly funguje samozrejme aj v slovenských lesoch. ČÍM MENEJ LESOV – TÝM MENEJ VODY. Ponechávanie vyschnutých stromov ochudobňuje EKOSYSTÉM o vodu – teda všetci tí, ktorí (hoci aj z nevedomosti) bránia odstráneniu tohto stavu – sú EKOTERORISTI našej krajiny!
Sú miesta na svete, kde majú vody menej ako my na Slovensku a tento systém im dokonca zabezpečuje prírodnú vodu. Zničením lesov tu by sa musela hľadať iná cesta zásobovania vodou – čomu by sa potešili podnikatelia, že? – a drahú by vodu tam predávali, čím by obyvateľov DONÚTILI odovzdať časť svojich prostriedkov podnikateľom ( zničenie rozumej organizovaný terorizmus, podnikateľ, ktorému toto prinesie tie zisky = zbojník).

“Systém zásobovania miest, dedín, ale aj poľnohospodárskych oblastí vodou je na ostrove veľmi zaujímavý. Takmer všetka pitná voda sa na ostrov dostáva vďaka neustále prúdiacim vetrom. Prevažujúce vetry zo severu od mora k pevnine prinášajú nad ostrov množstvo mrakov. Para, ktorú mraky obsahujú, kondenzuje na ihličí miestnych borovíc. Voda potom stečie na zem, odkiaľ putuje pomocou dômyselne vybudovanej siete zberačov do nádrže. Z nádrže je voda následne rozvádzaná k užívateľom pomocou siete tunelov, vŕtaných po stáročia v miestnych lávových pohoriach. Táto pozoruhodnosť je obľúbeným miestom turistických výletov.”

Podobné bolo na úpätiach Kilimandžíra, kde boli pôvodné lesy vykradnuté podnikateľmi – zlodejskými kolonizačnými zločincami – a drasticky sa znížilo zásobovanie vodou celej oblasti a aj zver sa zmenila. Podstatné bolo zachytiť prvú vodu – urobilo sa to tak, že začali stavať veľké siete na zachytávanie vlahy, pary, rannej rosy , vody zo sietí stekala rovno k posadeným stromkom, zvyšná voda sa rozvádzala k iným stromkom, ktoré potom po vyrastení samy budú zachytávať vodu a zavlažovať svoje okolie.

Taká je úloha korún stromov a kmeňov, po ktorých voda steká do zeme – a teda stromov ako takých.

sanchez
4 years ...

Ak by dakto premýšľal, ako to súvisí s témou článku – témou je voda. A na Žitom ostrove sú tiež lesy – pre tých, čo tam nikdy neboli, nevideli, ale chcú byť múdri. Volá sa to – lužný les.
https://blog.hlavnespravy.sk/18125/zasobaren-pitnej-vody-v-ohrozeni-my-riesime-vasne-v-parlamente/#
Napríklad vo Vrakuni, kedysi na miesto, kde bolo suché rameno Dunaja, vyviezli v rokoch 1966 – 1979 až 120 000 m3 toxických látok v sudoch a kaloch. Ťahá sa to tam na území asi jedného kilometra. Sudy za tie roky prehrdzaveli, a keďže stúpla hladina Dunaja, pretože sme postavili Gabčíkovo, tak zospodu voda obmýva tie sudy a toxický mrak z nich sa šíri smerom na Most a má už dĺžku päť kilometrov. Toto môže pre nás znamenať prírodnú katastrofu.Ak 20. storočie bolo storočím ropy, 21. storočie je a bude storočím pitnej vody. Kto bude mať vodu, bude bohatý… A my si ideme otráviť náš národný, slovenský poklad! Ministerstvo životného prostredia vie o tom od roku 2000. Ich postoj? Bez oponentúry pripravilo riešenie, ktorým je kapsula, v ktorej sa voda bude odčerpávať a filtrovať, a zároveň budú robiť permanentné vrty a tú „akože“ prefiltrovanú vodu púšťať ešte hlbšie do zeme. Ide o návrh asi za 34 miliónov eur. Možno trochu laické, ale pravdivé vysvetlenie k uvedenému riešeniu: nejde sa odstrániť toxická skládka raz a navždy, nejde tu o rázne a jednoznačné vyriešenie problému, ale o takýto náhradný, permanentný proces, na ktorom sa hlavne niekto opäť raz dobre nabalí…..čo už? Gubernia! Ale aspoň tresty za takto sofistikované rozkrádanie bielych golierov by mali byť také ozaj – sovietske – gulag na 25rokov…alebo na 19 – do trojky – ako je dnes odvčera móda.

kiri
3 years ...

Rozhovor o počasí s Miriam Jarošovou. Vyštudovala na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. O počasí aj učí na Katedre leteckej dopravy Žilinskej univerzity. Moja poznámka – predpovedné modely sú matematickou disciplínou…tak ako napr. programovanie, resp. tvorba programov.
Tu hovorí, že na Slovensku chýbajú aj menšie a malé vodozádržné opatrenia – napr. kaskády pre chov rýb na bežných pstruhových potokoch. Voľakedy na potoku Gidra, Pajdla, či Kamenný potok v doline Píla pri Častej ( v okolí Častá Papiernička) boli mnohé premnohé vodopádiky , pod nimi hlboké tône a v nich pstruhy, čakajúce na korisť. Dnes ich je len zopár – tých najpevnejších, ostatné búrky rozorvali a človek ich neopravil. Voda teda letí dolu kopcom rýchlo preč. A aj zver v lete nemá teda jamy plné vody – len tenučký potôčik, z ktorého pri pití saje aj blato. Bol som v Turecku poľovať – a tam sa veru inak starajú o vodu – ešte sa tam učiť pôjdeme – alebo oni nás to sem prídu naučiť? Veľa zadržanej vody v lesoch – vo všetkých potokoch – by inak chladilo doliny – najmä v noci. Národ ohlúpol? Alebo je to zámer, takto to viesť? Bedákame, že sú záplavy – ale nehovorí sa, že ťažké traktory utlačili pôdu v hĺbke 1 – 2 metre a voda nemá kade odtekať – a štát nevie čo s tým…a vyhovárajú sa, že prší inak. Hlúposť – vo všetkých dolinách okolo Modry – ešte v lesoch nad mestom sú vybudované záchytné priehrady na potokoch, ktoré vytápali mesto dávno voľakedy. Asi im stálo za to, toľko roboty do toho dať, aby sa takto bránili záplavám. Čo myslíte – ako dnes vyzerajú? V tej doline, kadiaľ sa ide ku Štúrovej lavičke sú priamo v priehrade nastavané chaty, či celoročne obývateľné domy…a ostatné priehrady nefungujú…oči bolia z ľudskej hlúposti a nerešpektovania práce našich dedov.
https://hashtag.zoznam.sk/miriam-jarosova-o-klimatickych-zmenach-na-slovensku/