Výzva na účasť na protestnom zhomaždení

Vážení kolegovia, priatelia poľovníctva,

prežili sme mnoho ťažkých chvíľ od obdobia založenia organizovaného poľovníctva v roku 1920, prekonali sme mnoho míľnikov a postupne sme dokázali, že poľovnícka samospráva je na Slovensku korektnou súčasťou verejnej správy. Naši predkovia položili základy silnej jednotnej celoslovenskej organizácie a my sme sa pričinili o to, že dnes máme na Slovensku poľovnícku samosprávu, ktorá je vzhľadom na svoj právny status schopná veľmi účinne a cieľavedome hájiť záujmy všetkých svojich členov.

V tomto volebnom období sa žiaľ, poľovníctvo preukázateľne stalo predmetom politického zápasu a napriek všetkým snahám chrániť naše práva a právom chránené záujmy sme sa dostali do stavu, kedy bude nutné aj vašou fyzickou prítomnosťou a účasťou na verejnom proteste prejaviť názor, profesijnú spolupatričnosť a podporu poľovníctva.

Určite spolu s členmi prezídia a členmi odborných komisií SPK, volenými funkcionármi takmer denne participujúcimi na obhajobe princípov formulovaných v petícii Poľovníctvo má zmysel,   sledujete proces likvidácie poľovníctva v podobe, keď niekoľko samozvancov, žiaľ aj z našich radov a niekoľko veci neznalých zmanipulovaných politikov, vytrvale útočí na základy organizovaného poľovníctva. Ich snahy, napriek spoločenskej objednávke v podobe viac ako 150 tisíc signatárov petície Poľovníctvo má zmysel, môžu v súčasnej politickej situácii na Slovensku prerásť do schválenia poslaneckého návrhu trojice poslancov Fecko-Pročko-Kučera na zmenu a doplnenie zákona č.274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, o ktorom sa bude v NR SR hlasovať 18. mája 2023 o 11.00 hod.

ČO NAJZÁSADNEJŠIE MENÍ TENTO NEODBORNÝ POSLANECKÝ NÁVRH ZÁKONA O POĽOVNÍCTVE?

  • každý užívateľ poľovného revíru bude povinný prijať vlastníkov/prenajímateľov pozemkov nad 1 ha kdekoľvek na Slovensku;
  • rozhodovať o revíroch bude každý vlastník nad 1m2;
  • nebude fungovať transparentné a kontrolované posúdenie ulovenej trofejovej zveri;
  • absolútny koniec chovateľských prehliadkam;
  • sokoliarstvo, kynológia a poľovníctvo všeobecne už nebude mať centrálne riadenie;
  • neúmerne sa zvýši cena poistného;
  • poľovnícke skúšky bude môcť vykonávať každá organizácia, ktorá o to požiada;
  • škody spôsobené zverou nad 3 % budú hradiť v plnej výške členovia ÚPR;
  • v poľovných revíroch s 50 % podielom vo vlastníctve štátu bude rozhodovať o budúcom užívateľovi len cena;
  • zrušením SPK sa bude každý poľovník zastupovať už len sám za seba;
  • na lov nebude potrebné povolenie ani značka pokiaľ si ju vyžiada vlastník pozemku;
  • a ďalšie zmeny smerujúce k zrušeniu odborných, právnych, ekonomických a spoločenských pilierov organizovaného poľovníctva

Z tohto dôvodu vás Prezídium SPK žiada, aby ste prišli
na VEREJNÉ PROTESTNÉ ZHROMAŽDENIE, ktoré sa uskutoční
dňa 18.5.2023 od 10.00 hod.
pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave.

Žiadame Vás, aby ste zabezpečili účasť dostatočného počtu poľovníkov z vašich OPK. Zároveň prosíme OPK v blízkosti Bratislavy, aby zabezpečili vyššiu účasť, keďže náklady na dopravu sú v ich prípade najnižšie. Prosíme Vás všetkých, aby ste prišli v poľovníckom oblečení a v reflexných vestách/mikinách/šiltovkách/atď. (oranžová farba).

Najneskôr do utorka 16.5.2023 do 24,00 hod. nám prosím obratom oznámte počet účastníkov o ktorých viete z Vašej OPK na e-maily: info@polovnictvo.sk alebo telefonicky/SMS na +421 910 707 082.

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať:
Imrich Šuba, +421 905 434 523, spk@polovnictvo.sk
Martina Hustinová, +421 910 707 082, priroda@polovnictvo.sk 

S úctou
Ing. Tibor Lebocký, PhD.

prezident SPK

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jožo
Jožo
11 months ago

Moje pripomienky:

“každý užívateľ poľovného revíru bude povinný prijať vlastníkov/prenajímateľov pozemkov nad 1 ha kdekoľvek na Slovensku”
– a prečo by memal, keď bude spĺňať všetky zákonné podmienky? tj. poľ. skúšky, zbrojný preukaz, poistenie.

“rozhodovať o revíroch bude každý vlastník nad 1m2”
– a prečo by v pomernej časti nemohol? Aj dnes to vlastne tak funguje. Majiteľ pôdy ktorý pôdu neobhospodaruje, ju má zazmluvnenú v agro družstve a toto družstvo potom majiteľa zastupuje voči poľovníckej organizácii. Mám v ruke takúto zmluvu. Nerozumiem, prečo to až teraz p. Šubovi vadí, keď bol doteraz s týmto absurdným stavom spokojný.

“nebude fungovať transparentné a kontrolované posúdenie ulovenej trofejovej zveri”
– a teraz to ako funguje? Poľovní hospodári, funkcionári a ich kunčafti si robia v revíroch čo chcú a nikto ich nekontroluje. Kto kontroluje napr. majiteľa súkromného revíru, čo a kedy ulovil? Prečo sa doteraz SPK a konkrétne p. Šuba neohradil voči súkromným revírom, kde si majiteľ robí čo chce? Nie je to náhodou tak, že aj menovaný má svoj “súkromný” revír?

“absolútny koniec chovateľských prehliadkam”
– a čo sme čakali? koľko trofejí sa nikdy nedostalo na prehliadku kvôli arogantnému posudzovaniu v niektorých hodnotiacich komisách? Mnoho našich členov sa sťažovalo na netransparentné posudzovanie chovnosti svojich trofejí, niektorími členmi komisií. Bolo mnoho sporov o určenie chovnosti, boli publikované prípady, keď bola trofej označená ako “nesprávne ulovená” strelec bol svojim okolím za toto zosmiešňovaný. Koľko trofejí sa aj tohoto titulu potom v budúcnosti nikdy nedostala na prehliadku? Deje sa to desiatky rokov, kedy kompetentní chceli urobiť nápravu?

“sokoliarstvo, kynológia a poľovníctvo všeobecne už nebude mať centrálne riadenie”
– a prečo by mali mať centrálne riadenie?

“neúmerne sa zvýši cena poistného”
– čo je to neúmerne? aká teda bude cena poistného? bude to viac ako napr. cena za 1ks. diviaka? Koľko si zarobia podaktorí naši členovia predajom diviny po susedoch? Ako to, že divinu môže perdávať člen poľovného združenia a takto sa obohacovať na úkor svojej organizácie? Veď to mohla teda predať organizácia a peniaze by mala ona. Ako to že takýto stav v našich združeniech je tolerovaný? Potom sa divíme, že sme označovaní za mäsiarov.

“poľovnícke skúšky bude môcť vykonávať každá organizácia, ktorá o to požiada”
– a ako sa teraz vykonávajú skúšky? Okresné organizácie chŕlia stovky rýchlokvasených akože poľovníkov skoro každý mesiac.Prečo by v takejto kvalite nemohla rýchlokvasov produkovať ak súkromná firma ?

“škody spôsobené zverou nad 3 % budú hradiť v plnej výške členovia ÚPR”
– no nech teda platia. Bude sa loviť tak, že v revíroch nakoniec nebude ani len jediného zajaca. Agro mafia musí len plesať.

“v poľovných revíroch s 50 % podielom vo vlastníctve štátu bude rozhodovať o budúcom užívateľovi len cena”
– ach jaj, ako ako sa asi teraz prideľujú štátne revíri? nože ako?

“zrušením SPK sa bude každý poľovník zastupovať už len sám za seba”
– BINGÓ ! trefa do čierneho, toto je podľa mňa jediný a hlavný dôvod protestu, ktorý narýchlo organizuje SPK. Niekto sa bojí že stratí byznis. Načo je nám SPK? prečo bolo potrebné kreovať paralelnú osganizáciu k SPZ? Dlhé roky nás zastrešovala SPZ, to je jediná naša organizácia. Prečo bolo potrebné rozbíjať jednotu SPZ vytvorením SPK? Tu je začiatok konca poľovníctva a Pročkova novela je len dôkazom tejto veci.

“na lov nebude potrebné povolenie ani značka pokiaľ si ju vyžiada vlastník pozemku”
– naozaj dnes všetci funkcionári potrebujú povolenky a značky? A keď aj majú povolenky, ako im boli vydané? Nerozdávajú sa povolenky svoji kunčaftom, len naoko? Naozaj sa to tak nedeje? Len sa poobzerajme okolo seba.

Dodatok:

K tomuto všetkému čo sa deje okolo poľovníctva nemuselo dôjsť, keby sme nenechali lemplov šarapatiť v našich radoch. Ako sa dnes vykonáva poľovníctvo? Je to ešte to skutočné poľovníctvo, alebo je to len nekontrolované obohacovanie sa mnohích funkcionárov v našich združeniach? Ako sa nakladá s trofejami? Stačí si pozrieť inzeráty, kde jednotlivci predávajú desiatky trofejí, lebo ich už nemajú kde skladovať! To je čo? to sa poľovníctvo zmenilo na priemyselné zabíjanie zvierat? Ako sa na poľovníkov pozerá laická verejnosť? Pozrite si niektoré diskusie na verejných portáloch na tému poľovníkov. Ako to vníma laik, keď jeho sused kazdý druhý deň derie a predáva divinu? Je to poľovník či mäsiar? Čo je to za poľovníka, čo predá svoje trofeje? Čo je to za poľovníka čo sa na facebooku vychvaľuje koľko desiatok srncov tento rok už ulovil? Ako toto vníma laická verejnosť?

Akú osvetu poľovníctva vzhľadom k laickej verenosti robí SPK vo verených médiách?
Ako reaguje SPK na nenávistné útoky v diskusiách vo verejných médiách po medializácii napr. nedávno zastreleného psa poľovníkom a pod.?
Koľko trestných oznámení SPK podala na pisateľov výhražných komentárov v diskusiách na poľovníkov?

Je toho oveľa viac, čo sme zanedbali a čo robíme zle. Je to preto, lebo funcionári sa zabetónovali na svojich stoličkách, užívajú si svoje výhody a na našu organizácii im akosi nevyšiel čas. Je to výsledok toho, že zatvárame oči na šafárení v našich združeniach a naivne si myslíme, že laická vereujnosť toto nevidí.

Tak nech sa páči, asi bude treba organizáciu poľovníkov založiť na iných základoch a celkom iste s inými ľuďmi.

Anonymous
Anonymous
11 months ago
Reply to  Jožo

Fukcionári SPK vypaľujú zo zákona občanov poľovníkov a ich rodíny a berú poľovníkom peniaze z vrecák na financovanie funkcionárov SPK. Rodiny poľovníkov, ale aj občanie SR financujú povinne centrálu Komory a aj ich zbytočné okresné kancelárie. Teraz centrála Komory vyzýva týchto okresných funkcionárov aby klamali poľovníkov a aby išli pred NRSR, akože za ľudové poľovníctvo a za poľovníkov. Kto uhradí náklady spojené s touto súkromnou aktivitou Komory? Rodiny poľovníkov? Poľovníctvo tu bolo 100 rokov pred Komorou. Odkedy si Komoru vymyslela skupinka funkcionárov SPZ ako istú zlatú trafiku, tak poľovníctvo na čele s funkcionármi Komory je už neobľúbemné medzi poľovníkmi aj medzi obyvateľstvom. Všetko dobré v poľovníctve pri vzniku povinnej Komory skončilo. Absolútne Komorou nezvládnutý stav zveri, nezvládnutá právna stránka organizačných jednotiek a ich právomocí. Komora zaviedla rozdelenie, chaos a rodinkárstvo v sokoliarstve a v kynológii. Komora samozrejme zneužíva a zasahuje rôznymi poplatkami a direktívnymi zásahmi a nezmyselnými obmedzeniami do činnosti poľovníkov kynológov. Všetká činnosť Komory je len na papieri deklaratívna, aby ohlúpili verejnosť. Kedy počas dňa zamestnaci Komory pracujú za Komoru a kedy za SPZ, keď zastupujú a majú tie isté, duplicitné funkcie v Komore aj v SPZ? Obe tieto inštitúcie si píšu v stanovách ako riadia poľovnícku kynológiu v SR. Pritom kynológiu Komora neriadi. Ktoré výdavky tí istí funkcionári Komory a SPZ účtujú za SPZ a kedy a ktoré výdavky účtujú tí istí funkcionári za Komoru? Prečo funkcionári Komory nepovedia jasne, že rôzne petície a stretnutia organizújú za peniaze poľovníkov, bez ich súhlasu a na záchranu svojich funkcií v povinnej Komore? Prečo nepovedia funkcionári Komory bežným občanom, že funkcionárom Komory ide len o to, aby bola Komora povinná naďalej zo zákona a aby mohli žiť z peňazí rodín poľovníkov a z dotácií ministerstva z daní všetkých občanov SR? Dnešní funkcionári povinnej Komory sa obávajú, že normálna dobrovoľná Komora by už neprinášala do ich inštitúcie toľko zdrojov, ako dnes, keď na ich účty automaticky plynú financie za povinné členstvo, vymyslené poplatky a výpaľné za revír v miliónoch eur. V dobrovoľnej Komore by im peniaze neprichádzali automaticky zo zákona. Poverení funkcionári by sa museli snažiť v dobrovoľnej Komore a uchádzať sa o podporu každého svojho konkrétneho dobrovoľného chlebodarcu. Ako vidno, padla kosa na kameň a dnešní povinní funkcionári v povinnej Komore, bijú na poplach a ukazujú o čo ide. Bránia sa zubami nechtami, aby Komora nebola pre poľovníkov a ich rodiny dobrovoľná. Funkcionári Komory sa boja, že o ich duplicitnú existenciu by medzi poľovníkmi nebol dobrovoľne záujem. Boja sa, že dobrovoľné platby by stovky zbytočných a duplicitných funkcionárov Komory v rámci SR už neuživili. Chobotnica by strácala svoje chápadlá.

Anonymous
Anonymous
11 months ago
Reply to  Jožo

Absolútny súhlas. Presné a pravdivé zhodnotenie existencie Komory. A to sme sa nedostali napr. k ekonomike a majetku Komory. To by mali riešiť OČTK.

Anonymous
Anonymous
11 months ago

Poľovníci a ich rodiny budú naďalej povinne, zo zákona platiť funkcionárov Komory. Budú naďalej musieť platiť výpalné za svoje revíry aj za povinné členstvo a iné vymyslené poplatky. Komora zmobilizovala svoje okresné politické komorové bunky a presvedčila stranu Sme rodina, aby nepodporila zrušenie povinného členstva v Komore. Takto Sme rodina podporila Smer a Hlas v ich úsilí o zachovanie zlatej trafiky. Poľovnícke rodiny a ich zbytočné výdavky do Komory išli bokom. Funkcionári Komory sú takto financovaní 3x. Raz ich platia rodiny poľovníkov ako funkcionárov SPZ, druhý krát platia poľovníci tých istých funkcionárov v duplicitnej Komore a tretí krát zo štátneho rozpočtu z daní občanov. Naviac si z týchto peňazí funkcionári Komory dotujú aj svoje súkromné činnosti.
Tomu hovoria v Komore ” Ľudové poľovníctvo”