Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty likvidácia bažanta a´la Bella Aurea

  • This topic has 9 odpovedí, 5 hlasov, and was last updated 14.07.2021/07:15 by .
Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    Príspevky
  • #18939 Odpovedať

    Ak sa nejakým spôsobom dostanete k bažantom (phasianus colchicus), pričom ako naj spôsob si vám dovolím doporučiť účasť na poľovačke na ne, vďaka ktorej môžete zažiť vzrušenie i uspokojenie z úspešného výstrelu či práce vášho psa, mať dobrý pocit zo spoločného úspechu, môcť prejaviť úctu ulovenej zveri, a hlavne nadobudnúť zdravú farbu, myseľ i apetít, potom sa môžete pokúsiť o niečo podobné ako ja po návrate z jednej z nich.

    Na pokus potrebujete bažanty (jeden tak pre 2 osoby), koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler), cibuľu, pár strúčikov cesnaku, trochu údenej slaniny a veci, ktoré sa nájdu v každej bežnej kuchyni. Množstvá prísad závisia na počte bažantov a vašej zrelej úvahe a chuti.

    Bažanty som nešklbal, stiahol z kože s perím, vyčistil a odrezal z nich stehná a prsia. Zo zvyšných „korábov“, koreňovej zeleniny, malej cibule, strúčika cesnaku a pár bobuliek korenia som uvaril polievku, na záver dochutenú vegetou a soľou.

    Vo veľkej panvici som na slanine opražil cibuľu, potom pridal postrúhaný kúsok zeleru a nasekaný cesnak a nechal chvíľu podusiť. Stehná a prsia som klasicky osolil a okorenil, obalil v múke a prudko opražil na oleji v inej panvici. Potom som ich aj s výpekom pridal k zeleru, zalial vývarom a nechal na miernom ohni variť. Po uvarení zahustil múkou.

    Ako príloha je vhodná taká či onaká ryža a jablkový kompót, najlepšie uvarený z čerstvých jabĺk s klinčekmi a škoricou.

    Prajem vám, aby aj váš pokus dopadol ako môj, a prosím, aby ste si v zápale dobrej chuti spomenuli, komu patrí vaše ostatné sústo 🙂 Ja našim prenechávam aj obvarené srdiečka, pečienky a žalúdky a dám schrúmať koráby z polievky.

    #18940 Odpovedať
    @alexander

    Musíš byť dobrý kuchár, napísal si to tak dobre, že si mi urobil chuť na takého dobrého bažanta. Veľa zdaru.

    #18941 Odpovedať
    @zuzik

    Ahojte chlapci. Ja z bažanta vždy urobím výbornú polievočku. Celého ho najskôr uvarím v polievke. Potom oberiem mäso, natrhám ho na malé kúsky a dám na zvlášť tanier. Chlapci si potom to mäsko pridávajú do polievky podľa chuti. Mňam. Nič sa nevyrovná polievke z bažanta. Ozaj mne sa zdá, že lepšia je zo sliepky ako z kohúta, čo vy na to ?

    #18942 Odpovedať
    @horar11

    Nerobte mi tu chúťky, sezóna je ešte ďaleko. 😆

    #46977 Odpovedať
    @kiri

    zuzana zuzik – že zo sliepky lepšia polievka ako z kohúta – samozrejme – už dávnejšie som práve pre túto otázku nafotil bažantiu sliepku a aj kohúta bez kože – aby bolo VIDIEŤ prečo máš ten dojem. Fotky sú po spoločnej poľovačke zo spracovania diviny. Sliepka INAK UKLADÁ TUK – a preto polievka zo sliepky je mastnejšia a teda chutnejšia. Z kohúta je teda vývar diétnejší – zo sliepky – chutnejší. Resumé – z jednej sliepky urobíš viac vývaru a stále je chutnejší – ako z dvoch kohútov. Je to dôležitá informácia pre kuchára..Pozrite fotky – zuzanka – sú Tvoje – pri ich fotení – hoci Ťa nepoznám a nikdy som Ťa nevidel – som myslel na Teba:

    #47044 Odpovedať
    @kiri

    Jedno z možných využití vtákov – okrem tých bežných použití chronicky známych…a takto môžete využiť – a všelijako dochutiť hocijakých vtákov – a hocijaké mäso z nich. Dokonca aj uvarené z polievky – ak ho nechcete použiť do obligátneho rizota, či zapečených zemiakov – tu si ho dochutíte ako len chcete, tiež si ho môžete urobiť napr. ako stredomorskú chuť – dajte olivy a príslušné koreniny, alebo ako arabskú chuť – zase špecifické koreniny…Tento recepis je práve v tom zaujímavý, že poskytuje toľko variácií, že aj opitý kuchár si urobí svoju vlastnú…Šťavnaté kuracie prsia v srnčom chrbáte: Najlepšie chutia s ryžou či hranolkami, dokonca aj na studeno!

    https://plnielanu.zoznam.sk/fotorecept-kuracie-prsia-v-srncom-chrbate/?utm_source=topky&utm_medium=box_desktop&utm_campaign=boxtopky_desktop_position1

     

    #47221 Odpovedať
    @kiri

    Teraz zopár receptov na vtáky – akékoľvek lovné – kdekoľvek na svete. Väčšinou sa to predvádza na kurencoch – čo je tiež vták, ale môžete aj holuby poľné, či iné, prepelice, jarabice, bažanty, KAČICE, husi, tiež aj kurence – ako je v receptoch. Ja som takéto zažil pri druhu OREBICA v Turecku. Ale mnohí už boli v severských krajinách či v Kanade a poľovali na jariabka a tetrova tam. Ale asi najviac predsa len budú recepty využité na spracovanie diviny zo spoločných  poľovačiek na vypúšťané vtáky. A možno niekto má stále možnosť na doma chované holuby z holubníka – tam sa konzumujú mladé jedince, ešte nelietané sú najlepšie. Na jednu porciu sa počíta 4-8ks. Je to mňamka, veľmi diétna – iste nie pre medveďa, ktorý spažre kilo mäsa. Tieto recepty sú dôležité aj pre prežitie, lebo vtáky sú oveľa ľahšie chytateľné v situácii cca krajná núdza pod sklopec upletený z halúzok, či ošúpaných černicových výhonkov.

    Inak – pre vážnych záujemcov o tému lov a ochranu vtákov všeobecne – treba si dobre naštudovať tento základný predpis:Metodická príručka o love podľa smernice Rady 79/409/EHS o ochranevoľne žijúceho vtáctva        „Smernica o vtáctve“

    https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/hunting_guide_sk.pdf

    A teraz už mňam receptíky:

    Závitky z (akýchkoľvek vtáčích) kuracích pŕs:

    <span class=“style-scope yt-formatted-string“ dir=“auto“>Nikdy som nejedol také chutné kuracie filé! Jednoduché a chutné! </span>#224

    Vtáčie prsia s kapustou:

     

     

     

    #47222 Odpovedať
    @kiri

    Vtáčie vykostené mäsko na smotane – Kuracie stehno – 4 kusy Šampiňóny – 300 gr. Cibuľa – 1 ks. Zelerová stopka – malý kúsok Ryža – 150-200g Mlieko – 100 ml. Múka – 3/4 polievkovej lyžice Kyslá smotana – 1 polievková lyžica. l. Soľ korenie

    Vtáčie aj stehná, aj celé polky so zeleninvým smotanovým šalátikom – či čokoľvek – akoby po srbsky – s paradajkou

    Robte rezy cez stehná ako vo videu – aby marináda dobre vošla do mäsa. Marináda:1 lyžica paradajkovej pasty, 1 lyžica olivového oleja, 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia, 1 čajová lyžička soli, koriander, kurkuma alebo kuracie korenie, 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky, 100 ml vody. 1 strúčik cesnaku. Namarinované necháme 15 minút postáť.  Zatiaľ príloha: 4 zemiaky. 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky, 3 lyžice rastlinného oleja. Zeleninový olej. 1 paradajka. Zakryte vlhkým pergamenovým papierom a fóliou. Pečieme 35 – 40 minút pri 200 ° C. Modrá cibuľa. Uhorka. Paradajka. 20 g tvrdého syra. Paprika. 1/2 lyžičky soli, 2 lyžice kyslej smotany. Kôpor.

     

    #47223 Odpovedať
    @kiri

    A trošku tureckej kuchyne na vtáky – dobre chlapský pikant recepis – ale chutí moc dobre. Ak vyskúšate – môžete si prísady doplniť, kto má rád – pridá viac kurkumy, či čili. Nebojte sa experimentovať – urobte to inak, ako vždy a stále.

    7-8 kuracích stehien. Na omáčku 1 lyžička čili papričky 1 lyžička čierneho korenia 1,5 lyžičky mletej červenej papriky 1 čajová lyžička kurkumy 2 lyžičky soli 5-6 lyžíc rastlinného oleja 1 lyžica jogurtu 1 čajová lyžička paradajkovej pasty 2 strúčiky cesnaku

     

    #47244 Odpovedať
    @kiri

    Jeden milý a nenáročný receptík pre spracovanie mäsa vtákov – aj v polievke uvareného a potom obratého mäsa. Táto kombinácia bude mať úspech, lebo v recepte sú  samé dobré a zdravé veci. Vyskúšajte, príp ukážte doma dievčatám – prechutnajte výsledok  a komentujte.  Samozrejme môžete aj prísady trošku pomeniť aj koreniny svoje pridať. Čo by urobilo normálne kura ochutené poľovníckym korením? A možno aj iné mäsko bude dobré vyskúšať – možno pomleté, či nadrobučko nakrájané? <span class=“style-scope yt-formatted-string“ dir=“auto“>Aj moja stará mama zostala ohromená, keď vyskúšala tieto zemiakové placky s mäsom </span>#232

     

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
Odpoveď na: likvidácia bažanta a´la Bella Aurea
Vaše údaje: