Tikka M 695 Master

Každý raz stál pred voľbou svojej prvej guľovnice a takmer pre nikoho nebolo toto rozhodovanie z tých najľahších a najjednoduchších. Nebol som v tomto smere žiadnou výnimkou. Vyspovedal som okruh známych, aké značky guľovníc majú oni, v akých kalibroch a ako sú s nimi spokojný. Názorov takmer toľko ako počet opytovaných a teraz si vyber…..

Nakoniec sa mi podarilo ustáliť v určitých medziach a povzbudený v tých časoch zaujímavou cenou som si objednal „svoju prvú”, ktorá mala niesť značku Steyr Mannlicher, v kalibri 7×64. Ale nebolo mi dopriate, mesiace od objednávky ubiehali a pušky nebolo pričom začiatok sezóny sa neodvratne blížil. Zmierený s vedomím, že prvá teda nebude tá vysnená, som začal obchádzať obchody so zbraňami. Navštívil som ich viacero, poobzeral, ale všetko čo by pripadalo do úvahy bolo nutné objednávať. A ja som už tú guľovnicu tak veľmi chcel…… Jedna z návštev viedla do malého obchodu s poľovníckymi potrebami v Diakovciach, kde ma zaujala pre mňa absolútne neznáma guľovnica s lesklou kľukou záveru a sympatickou, kompaktnou veľkosťou. Akási Tikka, vraj fínska, dobrá a za prijateľnú cenu. Nuž reku, Steyr to nebude, rok-dva vydržím a potom sa jej môžem zbaviť.

Tak som si po nevyhnutných formalitách odnášal novú fínsku krásku domov, s pocitom na duši – sezóna môže prísť, pušku mám ! Po niekoľkých prvých pár navštevách strelnice a pochvalných poznámkach známych ( aká spúšť! dobrééé…., záver ti chodí ako maslo! ) vyvstal problém – akú optiku? No, neviem……nič, treba preštudovať nejaké inzeráty a uvidíme. Aha Edenberg, dobrá cena, nemám čas špekulovať, beriem ( blbé rozhodnutie, čo už…). Aspoň montáž som kúpil ako sa patrí, originál OptiLock pre Sako / Tikka.

tikka_001_-_upravene-2

Takže namontovať optiku a hor sa na strelnicu ( Sellier&Bellot HPC 11,7g). Z dnešného pohľadu tragédia, z vtedajšieho to vyzeralo optimistickejšie – do čierneho sa na stovku väčšinou trafím, poľovať môžem, poznám aj horších.

Takto to vydržalo nejaké tie roky, kupodivu ani ten nešťastný Edenberg príliš neblbol, ale človek je tvor nespokojný. Dám si na to lepšiu optiku ! Hm, ale akú? Máme tu v Šali perfektnú 300 metrovú strelnicu, od domu je neďaleko, bodlo by čosi s poriadnejším zväčšením. Návšteva u p.Jedličku v Zelenči a odnášam si fungl novú Meoptu Artemis 3000 s parametrami 4-16×44 a osnovou MilDot. Ako je v tom super vidieť…ale prečo tá flinta stále tak biedne strieľa? Čo zmeniť? Skúsim iné náboje….Prvi Partizan,hm nič sa nezmenilo. RWS oveľa lepšie, ale tá cena, to na strelnicu nie je. A potom kamarátova ponuka: Skús tieto,ja prebíjam,je to Lapua,kvalita, uvidíš!

Prvá rana, druhá rana (kam to k….a išlo?), tretia rana ( no to sú mi náboje…) idem radšej k terču……He? Všetky sa takmer dotýkajú! Náhoda, skúsim znovu. Rovnaký výsledok. Rozhodnuté. Pri tejto návšteve strelnice som posledný raz použil fabrické strelivo. Od tej doby používam len prebíjané, spočiatku s kamarátovou pomocou a neskôr už iba vlastné.

S Tikkou som sa za tie roky dokonale zžil, priniesla mi množstvo radosti a pri poľovačke mi vždy dávala ten prepotrebný pocit istoty – na mňa sa môžeš vždy spoľahnúť! Za ten čas, ktorý ju mám som z nej vystrelil niečo cez 4.000 nábojov a zatiaľ nejaví žiadne známky poklesu presnosti, alebo iného opotrebovania. Má klasickú povrchovú úpravu,čiernym brunírovaním. Avšak nie je jeden brunír ako druhý. Zmoknem a musím stráviť nejaký čas mimo domova bez údržby? Žiaden problém, ani stopa na železe či už zvonka alebo zvnútra. Oproti súčasnému modelu T3 pôsobí starší M 695 podstatne robustnejšie, má masívnejšiu pažbu a celkovo pôsobí oveľa ťažším dojmom než aký v skutočnosti je. Výrobca udáva 3.3kg,čo je síce pekné, ale pôsobí úsmevne ak položím pušku na váhu a tá ukáže 3.6kg bez montáže. Zrejme za ten pocit váhy a robustnosti môže aj „umiestnenie” ťažiska zbrane. Dizajn nijak oslnivý, skôr úplna klasika a všetko je podriadené funkčnosti. Veľmi dobre a pomerne jednoducho nastaviteľná spúšť, hladký a tichý chod záveru. Chod poistky skôr tvrdší, ale pritom krátky a dobre kontrolovateľný jedným prstom. Poistka je dvojpolohová, v zaistenej polohe blokuje aj záver. K zbrani sa štandartne dodával trojranový plechový zásobník s plastovou ochranou dna. Neskôr som si dokúpil väčší päťranový, tento už prečnieva z obrysu zbrane. Čakal som naňho takmer sedem mesiacov, ale dostatočne poučený som si ho objednal s potrebným predstihom. Oba zásobníky pojmú s primeranou dĺžkovou rezervou fabrický náboj s ľubovolnou strelou bez najmenších problémov pri podávaní a majú aj dosť priestoru pre neštandartne dlhšie, prebíjané strelivo.

Určitou zvláštnosťou je stúpanie vývrtu v hlavni, ktoré má hodnotu 11″, čiže 279.4mm. Štandartom pre 30-06 je 10″, prečo je to takto vedia len Fíni. (zaujímavé je, že s takýmto stúpaním robia aj hlavne pre .308 Win. a .300WinMag., zrejme to režú z jednej rúry). Napriek tomu mám overené, že zbraň spoľahlivo stabilizuje aj najťažšie 220grs. strely.Drevo zbrane nevyniká krásou ani kresbou, avšak ten kto navrhoval tvar, určite niečo vedel o rozmeroch a lomení, ktoré sú potrebné pre streľbu cez optiku. Vec veľmi zriedkavo vídaná pri zbrani štandartne osadenej mechanickými mieridlami. Na moju postavu ako uliata.

Streľba je vďaka tvaru pažby a relatívne vyššej hmotnosti príjemná a tým pádom 30-06 neunavuje ani pri dlhších návštevách strelnice. Zase sa ale kvôli hmotnosti a robustnosti príliš nehodí pre kolegyne-poľovníčky.

tikka_002_upravene-2

Presnosť zbrane je s kvalitným fabrickým strelivom uspokojivá, s prebíjaným na mieru je špičková, zo zbrane sa dá vytiahnuť jej maximum, ktoré je v závislosti od použitej strely bez problémov menšie ako polovica uhlovej minúty z päťranovej položky na sto metrov. Samozrejme to vyžaduje kvalitnú optiku a dostatočne skúseného strelca.

Tikku som neskôr osadil puškohľadom Nikon Monarch 2,5-10×56 s osvetleným bodom a bočnou korekciou paralaxy. Táto kombinácia sa pre mňa osobne stala „univerzálnou” a všestranne použiteľnou od spoločných poľovačiek až po streľbu na väčšie vzdialenosti.

rozptyl_100m_tikka-2

Mal by som napísať aj nejaké negatíva, ale toto nie je celkom objektívne hodnotenie, pretože som s guľovnicou skutočne spokojný. Takže prvým by mohol byť nie najatraktívnejší vzhľad, puška málokoho zaujme. Ak ste hľadali niečo s dostatkom imidžu, tak tu ho ťažko nájdete. Hmotnosť – dnes sú populárne skôr ľahšie zbrane, ktoré svojou váhou neobťažujú strelca. Ja to beriem za pozitívum (pohodlie pri streľbe,stabilita), ale často som sa stretol s opačnými názormi. Kvalita, bez problémov. Odolnosť voči poveternostným vplyvom vysoká.

Pár technických údajov výrobcu: celková dĺžka 1080mm, dĺžka hlavne 570mm, hmotnosť 3.3kg (skutočná je trošku väčšia), kapacita 3+1 a stúpanie 11″.

Predať ju po dvoch rokoch – nebolo treba. Dnes? Ani za svet. Ak sa mi podarí zodrať hlaveň, budem pevne dúfať, že napríklad u Lothar Walther mi vyrobia rovnako presnú a odolnú. Síce mám aj ďalšie guľovnice, ale táto mi ostane kým ju budem vládať nosiť.

Autor: Igor Šallay

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
8 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
volodo
volodo
14 years ...

Ahoj Igor, pekná recenzia. Tikku v prevedení T3 hunter som mal aj ja. Stále tvrdím, že v tej cenovej hladine sa nič lepšie kúpiť nedá. Záver chodí neskutočne ľahlo, poistka tichá, nehrdzavie, spoľahlivá…. Tikka je vždy dobrá kúpa.

lanus
lanus
14 years ...


Veľmi slušný článok, Igor; Tika s Nikonom je aj podľa mňa skvelá voľba;i keď s trošku ,,jemnejším ” kalibrom ! 😉

lovec
lovec
14 years ...


Budem rad ak nam aj niekto dalsi napise o svojej puske. Mam sice aj dalsie,ale nechcem to popisat v jednom rade za sebou. Par fotiek, skusenosti s pouzivanim, pozitiva, pripadne negativa a trosku casu na pisanie. Urcite je medzi nami vela zaujimavych zbrani,ktore by si zasluzili takuto prezentaciu.

lesaj
lesaj
14 years ...

Oceňujem kvôli snaživosti a originalite napísaného. Výborná recenzia.

karasek
karasek
14 years ...

Igorko, velmi pekná a zaujímavá recenzia. Hneď som spokojnejší, že som sa pre Tikku rozhodol aj ja..už nech je doma..
😉

Slavoslav
Slavoslav
13 years ...

mylim sa, alebo som ju teraz videl v inzercii?

misko
misko
13 years ...


lovec,

mna by tiez zaujimalo, co je dovodom predaja, resp, vymeny…….

lovec
lovec
13 years ...


Prechod na iny kaliber.