Remington 700 XCR

Leto sa pomaličky končilo, blížil sa začiatok sezóny a aj mesiac september, čo je mesiac v ktorom mám rok čo rok narodeniny. Pravdu povediac som neoslavoval žiadne významné ani okrúhle výročie, ale podobná udalosť je vždy skvelou zámienkou ako zdôvodniť nákup veci tak nevyhnutne potrebnej pre moje duševné pohodlie, akou je novučičká guľovnica.

Remington 700 XCR ( eXtreme Conditions Rifle – puška do extrémnych podmienok ) som prvýkrát videl na stránkach jedného periodika o zbraniach, približne jeden a pol roka po jeho uvedení na trh v USA, kde mala zbraň premiéru v roku 2005. Od vtedy už pár rokov uplynulo a ja som si na XCR zase spomenul, keď som si prezeral stránku Remingtonu a hľadal niečo zaujímavé.

Dozrelo teda rozhodnutie, úvahy nad kalibrom neboli príliš dlhé pretože som nad ním už istý čas uvažoval a po tejto stránke som si starosti nerobil. Kedže som mal doma guľovnice v kalibroch .223 Remington a .30-06 Springfield, voľba padla na trošku výkonnejší kaliber a síce .300 Winchester Magnum.

Zbraň v požadovanom kalibri bola k dispozícií, nechal som si pribaliť montáž na puškohľad od americkej firmy Leupold, konkrétne model QR ( Quick Release ), čo je vlastne rýchloupínacia montáž. Umožňuje rýchlu a bezproblémovú výmenu puškohľadu za iný model, prípadne za kolimátor, podľa potrieb poľovníka.

Ďalšou nákupnou položkou boli nové nábojnice od firmy Remington pre kaliber .300WM. Puškohľad som osadil osvedčený Nikon Monarch 2,5-10×56 s osv. bodom a bočnou korekciou paralaxy.
Samotná guľovnica je veľmi zaujímavým modelom v širokom portfóliu firmy Remington a v niektorých smeroch je možné ju označiť za priekopnícku, najmä pokiaľ ide o odolnosť voči poveternostným vplyvom a korózii. Hlaveň je vyrobená z „nerezovej” ocele triedy 416, celá zbraň je potiahnutá vrstvou s obchodným názvom TriNyte – Corrosion Control System. Táto vrstva je vlastne nitrid zirkónu a niklu a je špeciálnou technológiou dokonale spojená so samotnou oceľou. Napriek tomu, že vrstva TriNyte je veľmi tenká, má vysokú odolnosť voči poškriabaniu, mne osobne sa na nej žiaden škrabanec nepodarilo vyrobiť. Zbrani dáva pri pozornejšom pohľade na slnečnom svetle jemný bronzovo-zlatavý odtieň kovových častí, pri zbežnom prehliadnutí je ich farba matne strieborná.

XCR_700_popis_x

Guľovnica má zásobovanie riešené nábojovou schránkou, táto má v mojom prípade kapacitu tri náboje, ďalší je možné nabiť do komory, teda 3 + 1. Mne osobne skôr vyhovuje odnímateľný zasobník, kvôli možnosti rýchleho prebitia. Schránka má ale pre mňa nezanedbateľnú výhodu, je schopná pojať aj nadštandartne dlhé prebíjané náboje, ktoré by sa do odnímateľného zásobníka nemuseli zmestiť. Poistka je dvojpolohová, v zaistenej polohe neblokuje otváranie záveru, zbraň je teda možné vybíjať v zaistenom stave. Je ľahko ovládateľná, s hladkým chodom a jasne vymedzenými krajnými polohami. Hmatník poistky má valcový tvar s povrchom zdrsneným priečnymi drážkami, ktoré poskytujú potrebnú istotu pri ovládaní. XCR je vybavený spúšťou X-Mark Pro. Fabrické nastavenie spúšte má pomerne vysoký odpor a krátky chod. Táto je síce plne nastaviteľná – dĺžka chodu, odpor – avšak nastavovacie skrutky sú z fabriky zaliate poistným „lepidlom”. Niekedy to ide povoliť príslušným imbusovým kľúčom ( ak sa s tým chce užívateľ pohrať, je dobré mať sadu kľúčov s „americkými” veľkosťami ), niekedy je potrebné celok jemne nahriať a potom povoliť.

Záver má hladký a plynulý chod, ktorý umožňuje rýchle a pohodlné prebitie zbrane. Kľuka záveru má na svojich sférických plochách rybinové zdrsnenie a strelec má absolútnu istotu pevného úchopu pri prebíjaní. Hlaveň v prípade kalibru .300WM disponuje dĺžkou 660 mm a šesťdrážkovým vývrtom so stúpaním 10″ ( 254 mm ). Zbraň je koncipovaná pre použitie optických mieridiel, mechanickými sú vybavené iba modely v kalibroch .375H&H a .375 Remington Ultra Magnum.

Pažba je polymérová a na úchopových miestach – čiže na pištolovej pažbičke a predpažbí – má do materiálu pažby vstreknutý svetlošedý mäkčený plast, ktorý na dotyk môže pripomínať gumu. Jeho výhodou je nielen istý úchop v prípade daždivého počasia, ale odstraňuje aj pocit chladu pri nízkych teplotách. Jednoduché a účinné riešenie známej firmy Hogue, ktorá sa špecializuje na výrobu pažieb. Tlmenie spätného rázu a pohodlie strelca zabezpečuje vynikajúca botka Limbsaver R3, je nezvykle mäkká na dotyk, ale funguje prekvapivo dobre.

KJG_300WM_low_xAko XCR strieľa? Dobre. Nestrieľal som z neho žiadne fabrické strelivo, keďže sa venujem prebíjaniu. Ako prvé som použil medené monolitické strely Möller KJG s hmotnosťou 8g a nezvyčajne vysokou úsťovou rýchlosťou 1160 m/s. S týmto nábojom som ulovil niekoľko líšok na spoločných poľovačkách na čiernu zver, 15 kusov diviakov rôznej veľkosti od 30kg prasiatok až po dospelé, viac ako stokilogramové kusy. Tiež som ulovil dva kusy srnčej zveri, srnu a srnča na vzdialenosť približne 120-130 metrov. Poškodenia diviny nijako nevybočovali nad bežný rámec, skôr boli väčšinou známych označované ako malé. Jasnou výnimkou bola jedna z líšok, ktorá po zásahu na krk o tento fakticky prišla, tu je však potrebné vziať do úvahy črepinový efekt roztrieštených stavcov. Streľba s týmto nábojom bola napriek jeho vysokému výkonu ( Vo = 1160 m/s, Eo = 5383 J ) veľmi príjemná, jednak kvôli strele, ktorá vďaka svojej konštrukcii kladie počas výstrelu pri prechode vývrtom minimálny odpor oproti strelám bežnej konštrukcie a taktiež vhodným tvarom pažby a účinnou botkou Limbsaver.

KJG sa pomaličky pomíňali, naskytla sa šanca vyskúšať strely VLD od firmy Berger. Tieto strely sú charakteristické svojim vysokým balistickým koeficentom a dlhým, štíhlym telom strely. Moje boli potiahnuté vrstvou disulfidu molybdénu, čo im dáva typickú tmavošedú až čiernu farbu. Použil som VLD s hmotnosťou 190grs. ( 12,3g ) a úsťovou rýchlosťou 925 m/s, čo dáva Eo = 5262 J. Skúšal som aj laborácie s vyššími rýchlosťami, avšak tieto už neboli tak pohodlné pri streľbe a aj o čosi menej presné. Koniec koncov, náboj s takýmto výkonom úplne postačuje na všetku európsku zver s dostatočným prebytkom energie aj pri streľbe na dlhšie vzdialenosti, keďže Berger VLD vďaka vysokému balistickému koeficientu stráca rýchlosť a energiu pomalšie oproti strelám s bežným tvarom.

Pri KJG som s priestrelom zveri počítal, pri VLD som si nebol až taký istý, išlo len o vzdialené referencie, ale nakoniec sa ukázalo, že VLDéčka sú tiež schopné zabezpečiť bezproblémový priestrel aj u silných kusov diviačej zveri. S nimi som veľmi úspešne dokončil túto poslednú sezónu, o tom však snáď niekedy nabudúce.

Remington 700 XCR sa ukázal ako veľmi praktická, pohodlná a subjektívne ľahká guľovnica. Dostatočne presná, aj keď naneštastie nemám odložené žiadne terče zo strelnice, pretože som ju kúpil začiatkom sezóny a na testovanie počas nej príliš času nebolo. Pozitívnych vlastností som už asi niekoľko vymenoval, negatívnych je málo. Odpor spúšte z fabriky,ale to je len otázka nastavenia.

Najväčším a „najpretriasanejším negatívom” je však vzhľad zbrane. Toľko záporných emocií, ktoré vzbudila jej fotografia na slovenských weboch a aj počas priebehu poľovačiek, to ešte nedokázala žiadna z mojich zbraní. Zjavne je pre niektorých kolegov kombinácia plastová pažba a nerezová hlaveň niečím ako je červené súkno pre býka. Dozvedel som sa všemožné prívlastky od „zbrane pre nájomných vrahov” cez úsmevné hlášky typu „to je výhradne terčová flinta” až po také, ktoré sa nepatrí citovať. Veľmi zvláštne to pôsobilo najmä od ľudí, ktorých flinta by mala slúžiť skôr ako súčasť záhradného vodovodu, prípadne kolík k rajčinám, než ako zbraň poľovníka. Závisť? Možno…..ale keď si uvedomím, že zbraň zďaleka nepatrí k tým z vyššej cenovej skupiny, tak tomu celkom dobre nerozumiem.

Dozvedel som sa však aj opačné názory, prekvapujúco niektoré prišli aj od poľovníkov, ktorí sú dvakrát tak starí ako ja. XCR som už síce predal, avšak s úmyslom kúpiť ďalší Remington so špecifickejším určením ( o ňom niekedy neskôr ). Dôvodom bolo najmä to, že vlastne Tikka mi potom stála nevyužitá v skrini, keďže sa jednalo o guľovnice s približne rovnakými možnosťami využitia. Pokiaľ by som mal mať XCR ako jedinú „hlavnú” guľovnicu na poľovanie, neváhal by som ju kúpiť znovu. Čo sa týka jej odolnosti, kvality spracovania a presnosti, môžem ju pokojne doporučiť. Len ten imidž, ten je trošku problémom. A vlastne ani nie, to budú skôr tie predsudky s ktorými bude treba bojovať v prípade jej kúpy. Ale nedajte sa odradiť, je fajn a hlavne určite nezhrdzavie……

Autor: Igor Šallay

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
16 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
karasek
karasek
14 years ...

Pekná recenzia..
Igor, velmi pekna recenzia..normalne by som si po nej XCR aj kupil, mne sa tiez vzdy pacila a myslim, ze pre aktivneho polovnika, ktory nepotrebuje drevo kat.7 a hore, je to velmi dobra volba..a taktiez sa s nou da vysantit aj na strelnici a nemusis sa bat, ze z nej po dazdi bude liska hrdzava..:D

milankovac81
milankovac81
14 years ...

Ahoj ja pokukujem po Remington Seven CDL. Aké skúsenosti máš s Remingtonom?

lovec
lovec
14 years ...


Milan,mal som tuto XCR a teraz mam Sendero,urcite by som si este od Remingtona vedel vybrat nieco dalsie. Seven je sikovna,lahka puska,chybu s nou neurobis

Cruel89
Cruel89
14 years ...

poradit
zdravim chcem sa spitat ze kde si obiednaval tu pusku lebo u nas moc niesu v tomto kal . dakujem

lovec
lovec
14 years ...

cruel89
Kupil som ju od Petra Jedlicku, Zbrane & strelivo v Zelenči pri Trnave.

Cruel89
Cruel89
14 years ...

dakujem
no od petra mame par pusiek , a kolko ta vysla ta puska ?? ak mozem este

hronec
hronec
14 years ...

Nic moc
Pozrite You tube.com djte tam rifle burst test a uvidite co je dobre co zle

snajper
snajper
14 years ...

Montáž Leupold
Pred nedávnom som kupoval dvojdielnu montáž Leupold QR. Táto montáž má obidva diely rovnaké. Montáž na obrázku by mohla byť Leupold Dual dovetail. Pri montáži QR sa dá pootočením páčiek vybrať puškohľad s očkami zo základní u Dual Dovetail vyberanie nie je možné.Pre názornosť uvádzam link :http://www.leupold.com/hunting-and-shooting/products/mounting-systems-and-accessories/

lovec
lovec
14 years ...

Montaz na mojich fotkach je QR a demontazne packy ma z lavej strany. Ak ich mas z pravej strany, mas to naopak a nespravne. Spatny raz ti casom vybije excentre a mozes kupovat nove.

snajper
snajper
14 years ...

Leupold QR
Doporučujem pozrieť link na f. Leupold, kde takáto montáž nie je v ponuke. O tom , že páčky na QR montáži musia byť z ľavej strany tu neriešme, pretože ak by boli z pravej, tak by ich spatný ráz zbrane po výstrele uvoľňoval. Táto montáž na Remingtone je zaujímavá a rád by som zistil kontakt na výrobcu. Preto som uviedol svoj príspevok. Inak sa mi článok páči – vyžaruje z neho láska k zbraniam a to mi je veľmi blízke.

lovec
lovec
14 years ...

Dal som ti pre istotu fotku do galerie,aby si ma nemusel presviedcat o tom,aku som mal montaz na vlastnej gulovnici…. ;-);-)

Dodi008
Dodi008
14 years ...

hm…
Škoda len,že nemá napináčik, mne by to chýbalo, inak skvele !

lovec
lovec
14 years ...

Môžeš vymeniť za spúšť Timney, alebo nechať osadiť spúšťou z napináčikom….tých par €€€ už nerozhoduje….

varmint
varmint
13 years ...

aj ja ma rema sps varmint, len mi vadi ze v zaistenom stave sa da otvori zaver.. a ta spust,tvrda ako kamen,imbus klucik ma iny-americky rozmer tak mi puskar jeden vyrobil a aj tak som ho tam zalomil,tak to uz asi nenastavim 🙂

dlhydavy
dlhydavy
13 years ...

remington 7000
ja mam rem.700 model sps dm cal.3006 sprg. som s nim velmi spokojny akurat som si vyrobil pazbu zorech. dreva spust som tiez upravoval ulovil som v tejto sezone 8 kusov diviacej zveri vsetky boli prestrelene pouzivam prebijane naboje so strelou 180 grs. ceskej vyroby povodna pazba plastova mi nevyhovala parkrat som dostal po cele soptikou na novej pazbe som znizil patku smerom dole amierne som zvysil chrbat pazby snovou pazbou sa mi uz to nestalo ja som sa nestretol v nasom pz so ziadnymi negativnymi narazkami natuto zbran vrelo odporucam rem.700 typ sps dm jeto jeden z najlacnejsich zareagujem na nastovanie spuste aj ja som puskar ani po nahriati so spustaci mech. nenastavil tak som mech. rozobral vzlestil som vsetky suciastky a hlavny ozub som skratil pretoze sa nedal nastavit nepovolitelnou skrutkou skratil som aj spruzinky spust je teraz vyborna smelo ale mozem aj prudko zavriet paku toze sa dapaka otvrit aj pri zaistenej zbrani nepovazujem za nevyhodu prave naopak pretoze ze mozem pusku nabijat alebo vybijat aj zaistenu ja viem ze su aj lepsie pusky ja snivam o sauere 202 highland ale spuskarinou avyrobou pazieb a gravirovanim na nu nezarobim netaram velmi roku 2010 som tiez vyhral majstovstva spz v m 800 podla toho niektori zistia autora tohto clanku dakujem.

varmint
varmint
12 years ...

myslel som tym ze trojpolohova poistka by bola asi vhodnejsia.. ale popravde musim povedat ze sa mi zatial nestalo ze by sa mi otvoril uzaver pri neseni,ale pocitam s tym ze sa mi to skôr ci neskôr stane.. chyba mi na celej puske nemecka precíznosť,je velmi jednoducha,co vsak mozno je lepsie z hladiska mensich narokov na udrzbu..