Kde je pravda II – kal. 30.06

foto: volodo

Tak ako sme Vám  sľúbili v predchádzajúcom článku “Kde je pravda“, otestovali sme ďalší z poľovníckych kalibrov. Tento krát to bol obľúbený 30.06, ktorý poľovníci poznajú aj pod názvom – Springfield. Tento druhý test je vlastne aj potvrdením výsledkov  testov s  kal. 308W.  Ako to nakoniec dopadlo s kal. 30.06, sa dozviete v tomto článku.

Znovu sme si teda pripravili na strelnici situáciu rovnakú, ako v predchádzajúcom teste s kal. 308W. Terč sme umiestnili vo vzdialenosti 50m. Pred terčom vo vzdialenosti 10m sme postupne do dráhy strely upevňovali viazaničky z rôznych druhov vetvičiek, od najjemnejších, až po vetvičky o hrúbke cca 5-10mm.

K dispozícii sme mali peknú guľovničku Tikka v kalibri 30.06. a strelivo Hornady 12,3g a 14,3g. Celý test prebiehal vo viacerých krokoch. Najskôr sme urobili nástrel do terča bez prekážok a to preto, aby bolo jasné, kde budú v terčoch zásahy z rôznym strelivom . Tak ako pri kal. 308W, ani teraz sme neriešili nastreľovanie na stred terča. Postačilo nám rozmiestnenie zásahov v terčoch tak, ako to ktoré strelivo “lietalo”. Strieľalo sa v sériách po 3 nábojoch. V podstate 3 strely stačili na správne určenie miesta zásahu. ( pozrite si aj video )

Potom sme postupne pred terč umiestňovali pripravené viazaničky z rôznych druhov vetvičiek. Po odstrieľaní sme vyhotovili fotodokumentáciu a vymenili sa viazaničky za vetvičky z hrubšími konárikmi.

Fotografie z testu …

34

Vľavo je strelivo Hornady a vpravo ostrostrelec,  kamarát Igor …

1011

Vpravo je nástrel s Hornady 14,3g a vľavo Hornady 12,3g

3132

Vpravo je nástrel cez vetvičky s Hornady 14,3g a vľavo Hornady 12,3g

Porovnajte fotografie z nástrelu bez prekážok s fotografiami zásahov, kde strela v ceste už zasiahla vetvičku. Zásahy sú skoro na tom istom mieste.

21272829

Detailné zábery na zlomené vetvičky, po prechode striel ….

Všimnite si na fotografiách, že tu nešlo len o nejaké to “šuchnutie sa” strely o vetvičky, ale skoro vo všetkých prípadoch strela odlomila jeden, alebo niekoľko vetvičiek a napriek tomu nedošlo k zásadnej zmene dráhy.

3536

Miesta zásahov po prechode striel aj cez hrubšie konáriky.

Postupne sme takto odstrieľali všetky série a na konci testu sa opäť potvrdilo to, čo sme už zistili pri prvom teste s kal. 308W.  Strela výrazne nezmení svoj smer tak, aby bezpečne nezasiahla cieľ. Zmena smeru strely,  pri prechode cez testované prekážky aj v kal. 30.06 bola nemerateľná.  Rozptyl bol – vzhľadom na podmienky streľby a sťaženej viditeľnosti terča kvôli prekážkam, tak ako v prom prípade – zanedbateľný a v reálnej praxi by pravdepodobne nehral žiadny význam.

Na záver by som chcel napísať, že bežným poľovníckym kalibrom, menšie vetvičky v  dráhe strely, celkom určite nevadia. Testované strelivo v kalibroch 308W a  v kal. 30.06 má dostatok energie na to, aby ho menšie vetvičky zásadne nevychýlili z dráhy. Dá sa povedať, že aj iné v poľovníctve používané kalibre, ktoré sú podobne výkonné , alebo výkonnejšie, ako nami testovaná 308W / 30.06, sa budú správať rovnako. Príčinu zlého zásahu, alebo minutie cieľa je treba hľadať asi niekde inde … Chceli by sme otestovať aj slabšie kalibre, tak ak sa nám podarí zohnať niekoho s kal. 222, 223, 243 …. určite ešte testy zopakujeme.

Video z testu s kal. 30.06

 

Za poskytnutie priestorov na strelnici, by sme chceli poďakovať majiteľovi strelnice “Horáreň Nový Tekov pri Mochovciach”  p. Štefanovi Ráczovi.

Autor: volodo + lovec

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
11 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
Jager68
Jager68
13 years ...

Perfektné.Ako vždy dokonale spracované.

kefalin36
kefalin36
13 years ...

zdravim,som rad,že sa niekto venuje takym to testom,no skorej by som to skušal na 100m ako pri 50m,tam sa skorej ukaže odchylka streliva s prekažkou a bez

lovec
lovec
13 years ...

Stale vychadzame z tohto zadania:

[i]Modelovou situáciou je poľovačka na diviaky, strelec vidí cieľ asi 50 krokov od seba, v ceste mu však stoja kríky . Diviaky jasne vidí, ale má obavu, aby strela zasiahla cieľ bez vybočenia zo svojej dráhy.
Tak sme si takúto situáciu nasimulovali na strelnici. Terč sme umiestnili vo vzdialenosti 50m. Pred terčom vo vzdialenosti 10m sme postupne do dráhy strely upevnili viazaničky z rôznych druhov tráv a vetvičiek.
[/i]

….okrem toho, ak je prekazka pred cielom stale tych cca. 10 metrov, tak rozdiel medzi vzdialenostou 50 a 100 metrov bude prakticky nepostrehnutelny.

varmint
varmint
13 years ...


pani nechcem kritizovat vas test,je super ze to niekto skusa,ale ma to vobec zmysel,ked vetvicky date 10m pred terc? Gula sa vyrazne uhne ked je prekazka blizko hlavne,v tedy ju vlastne ani v zameriavaci nezaregistrujete,toto su hlavne priciny chybenych vystrelov! Bolo by super to skusit tymto sposobom,stavim sa s vami ze terc takto miniete. Drzim vam palce,tesim sa na vysledok 🙂

volodo
volodo
13 years ...

to: varmint, kefalin a ostatní …
Chalani uvedomte si, že to je test podľa modelovej situácie (popísaná je v prvom článku) V praxi je však nespočetné množstvo situácii kde sa nachádza zver. Prekážky, ako aj strelec sa môžu nachádzať v ľubovolnej vzdialenosti… je ťažké, možno až nemožné (aj z časových dôvodov) nasimulovať a otestovať všetky možné variácie strelca a zvieraťa od pomyselnej prekážky. Preto sme si stanovili jednu situáciu a tú sme testovali. Chcel by som ešte napísať, že to vôbec nie je jednoduché,urobiť takýto test. Na takýto test sa musíme pripraviť(vetvičky konáriky, zbrane), musíme mať zabukovanú strelnicu, dovolenku, “vybavené počasie”, nakúpené strelivo a nespočetne veľa trpezlivosti a času. Nejde len o samotné odstrielanie, je treba spracovať fotografie, postrihať videá, napísať aký taký pokec… Ale ak nám elán vydrží, tak sa pokúsime urobiť aj iné testy, majte však prosím trpezlivosť, nedá sa všetko ihneď…

lovec
lovec
13 years ...


varmint, tento test nie je vymysel z brucha, ale vyplynul konkretne z tejto debaty:

kaliber 308W ([url]http://www.horar.sk/index.php/diskusne-forum?func=view&catid=7&id=35&limit=5&start=20[/url])
….precitaj si a budes poznat pozadie. Ide skor o porovnanie istych kalibrov a vyvratenie istych tvrdeni,ktore ja povazujem za polovnu latinu. Je pravda,ze uz to je nejaky ten mesiac dozadu,avsak toho casu stale nie je nejako nazvys. Len skoda,ze sa nam durell “vyparil”….. a mozno si to precita a ozve sa.

varmint
varmint
13 years ...

no tak to ano,precital som si to tak som uz v obraze! Myslim ze durell sa s tou osmickou nakoniec sam zastrelil po tej debate a teste 😀

trpazlik
trpazlik
13 years ...

.308W
Pred mesiacom som ulovil lanstiaka vramci KMO. Lanstiak bol v zite a videl som mu len hlavu a obrys chrbta. Ostatne zakryva zito. odhadol som zhruba komoru a puk. Diviak trochu odbehol ale zasah mi sedel s tym kam som mieril. strielal som na v zdialenst cca 60m. Ako som tak obzeral miesto nastrelu tak sa domnievam ze strela isla minimalne pol metra skrz zito a vychilila sa len minimalne. Takze len tolko z praxe.
Inak clanok je v celku dobry .

W0LF
W0LF
13 years ...

Takže, už si len presne nastreliť novú optiku a budem vedieť, že ak miniem budem sa môcť vyhovoriť akurát tak na vlastnú nešikovnosť 😉

lesaj
lesaj
13 years ...

Páni, odviedli Ste perfektnú a dá sa povedať vedeckú prácu
a právom Vám patrí to najväčšie poďakovanie. S pozdravom, lesaj.

lovec
lovec
13 years ...

*
lesaj, vďaka za uznanie. Vždy poteší, hlavne ak je za tým kopa babračky, ktorú na fotkách a videu nie je vidieť (hlavne tej volodovej a Adamovej, ja väčšinou len stláčam spúšť). Vedecká práca to celkom nie je, ale myslím si, že na zborenie mýtu to postačí (mám na mysli ten,že osmička je odolná voči odklonu strely konármi a pod.). Dúfam, že sa nám ešte jeden testík v dohľadnej dobe podarí zrealizovať.