Deformácia a fragmentácia strely – 2.časť

V prvom článku o deformácii a fragmentácii strely sme ukázali výsledky testu s kalibrami 8 mm a 9,3 mm a teraz sa pozrieme na výsledku podobného testu, ktorý bol prezentovaný v časopise Wild und Hund pre kaliber 7 mm. V jeho prípade ide o kaliber, ktorý je niektorými poľovníkmi „zatracovaný“ a u iných je obľúbený a pomerne rozšírený.

Kaliber 7 mm

V teste sa porovnávali náboje 7×57 a 7x57R od troch výrobcov. Vznik náboja 7×57 sa datuje do r.1892, kedy ho predstavil Paul Mauser a ktorý americký vojaci používali v španielsko-americkej vojne ( 1898 ) a neskoršie sa stal inšpiráciou napr. pre vývoj .30-06 Springfield.

1

Pri teste sa strieľalo na vzdialenosť 70 m, kde boli umiestnené mokré telefónne zoznamy v prípade striel Brenneke a Sellier & Bellot puškou Mauser 66 a v prípade strely RWS DK puškou Haenel BBF Jaeger. V oboch prípadoch mali pušky rovnakú dĺžku hlavne 60 cm.

2

V prípade strely Brenneke TIG Nature aj keď stredová a koncová časť zostávajú stabilné, predná časť sa rozpadá a vznikajú črepiny, následkom čoho dosahuje zostatková hmotnosť len ca 54 % pôvodnej hmotnosti. Výrazný úbytok hmotnosti strely je možné pozorovať aj u strely RWS DK, aj keď nie tak výrazný ako v prípade strely Brenneke. V prípade strely Sellier & Bellot bol úbytok hmotnosti skoro zanedbateľný. Tvary jednotlivých striel pred a po výstrele sú na nasledujúcom obrázku.

3

Nemenej zaujímavou zostáva otázka deformácie strely t.j. porovnanie priemeru strely pred výstrelom a po výstrele. Na nasledujúcom grafe sú znázornené max. priemery deformovaných striel po výstrele ako násobky priemeru strely pred výstrelom ( 7,21 mm ).

4

Poslednou hodnotou, ktorá bola v streleckom teste meraná bola hĺbka prieniku strely. Vo všetkých troch prípadoch bola vykazovaná smerová stabilita strely po vniknutí do cieľa.

5

V oboch posledne menovaných prípadoch – deformácia strely a hĺbka prieniku strely – boli vykazované porovnateľné hodnoty. Zvolená vzdialenosť streľby je porovnateľná s praxou t.j. napr. streľba pri spoločnej poľovačke na diviaky, aj keď niektorí môžu namietať, že na nej strieľajú aj na väčšie vzdialenosti Otázkou pre väčšinu čitateľov však istotne zostáva, či streľba do mokrých telefónnych zoznamov z pohľadu odporu cieľa je porovnateľná zo streľbou na poľovnú zver. Pri odpovedi na túto otázku by mohol pomôcť niekto, kto má s tým skúsenosti.

V tretej poslednej časti o deformácii a fragmentácii strely si ukážeme výsledku testu s kalibrom 308Win pri streľbe na veľké vzdialenosti.

Autor: Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
army9
army9
11 years ago

Kaliber 7×57
V úvode članku sú uvedené nesprávne skutočnosti . V španielsko-americkej vojne používali náboj 7×57 (puška Mauser) španieli a nie američania . Tí používali náboj 30-40 Krag (puška Krag-Jorgensen) . Na obsah testu to samozrejme vplyv nemá .

dafi26
dafi26
10 years ago

Odp.: Deformácia a fragmentácia strely – 2.časť
použivam SB SPCE 11g a myslím si že to je asi naj strelivo pre 7x57R super ranivosť bez podlievania a hlavne presnosť posledny diviak cca 115 m spodna komora odbeh do 30m bez poškodenia diviny a hlavne trapenia zveri výborne farbil