Poľovník s okuliarmi

K napísaniu nasledujúceho článku ma priviedol jeden rozhovor s mojím kamarátom poľovníkom. Pri mojej návšteve u neho doma mi oznámil – „ Ja už nevidím červenú bodku v puškohľade.“ A ja som mu na to odpovedal jednoducho – „ Vitaj v našom klube. „ Iste ste pochopili, že som mal na mysli imaginárny klub nás poľovníkov, ktorí nosíme okuliare. Aj ja som členom tohto klubu. Ako väčšina z členov – poľovníkov – aj ja som sa musel zo začiatku popasovať s mnohými nástrahami spojenými s nosením okuliarov pri výkone práva poľovníctva.

Dnes beriem okuliare ako súčasť poľovníckej výbavy, i keď mi priznám sa občas aj po toľkých rokoch, čo ich nosím, dokážu ešte sem tam znepríjemniť poľovnícky život. O tom by vedeli rozprávať aj ostatní členovia klubu. Tu môžu niektorí poľovníci namietať, že oni majú zrak v poriadku, tak načo hovoriť okuliaroch, že sa ich to netýka. Aj môj kamarát mal zrak v poriadku a zrazu to prišlo. Mne sa to nemôže stať – ste si tým tak istý ?  Iní môžu poukázať na to, že je možné predsa využiť kontaktné šošovky. Treba však mať na pamäti skutočnosť, na ktorú upozorňuj aj lekári , že základnou podmienkou pre použitie cudzieho telesa v oku je dostatočný slzný film. Veľa ľudí má však problémy so suchými očami. V prípade kontaktných šošoviek rozlišujeme mäkké a rozmerovo stabilné tvrdé šošovky. Používanie kontaktných šošoviek vyžaduje, ako som niekde čítal dosť ťažkú dobu aklimatizácie. Okrem toho je tiež potrebné dodržiavať prísnu hygienu, aby sa do oka nedostala nejaká infekcia, čo sa pri pohybe v lese môže ľahko stať. Otázkou môže byť aj operácia. Ale to je už skôr na odbornejšie debaty. I keď by som bol rád, keby sa k tomu mohol vyjadriť nejaký očný špecialista a najlepšie z radou nás poľovníkov.

Vráťme sa však k problematike používania okuliarov pri streľbe. V čom môžeme pozorovať problém pri streľbe s okuliarmi. Ako môžeme vidieť na úvodnom obrázku, pri streľbe sa hlava opiera o pažbu, pričom pravé oko je posunuté trochu dozadu a pozeráme sa ním v šikmom smere. V prípade, že nemáme hlavu opretú o pažbu flinty, okom sa pozeráme v priamom smere. Prvý prípad dokumentuje malý krúžok na ľavej strane pri koreni nosa na priloženom obrázku hlavy. Podľa odporúčania očných optikov by rám okuliarov mal siahať až nad obočie, čo zaručí dostatočne veľké zorné pole aj pri streľbe ( zelená farba na obrázku hlavy ).

Pomôcť môžu okuliare s progresívnymi šošovkami, ktoré ako je možné vidieť na pripojenom obrázku, ponúkajú tri navzájom na seba nadväzujúce zóny. V hornej červenej zóne bude vzdialený obraz ostrý, centrálna žlto-oranžová zóna je pre zdialenosť 0,5 až 2 metre a spodná zelená zóna je na blízko. Okrajová modrá zóna ponúka relatívne zaostrenie.

Ďalšou možnosťou sú bifokálne okuliare, ktoré majú len dve zóny a to, nablízko ( červená ) a do ďaleka bez prechodov. V prípade používania takýchto okuliarov je potrebné si stanoviť pre lov z blízka takú vzdialenosť, aby bolo možné mieridlá a zver vidieť dostatočne zreteľne.

Pre zlepšenie zorného poľa je tu ešte aj možnosť nastavenia nosovej časti rámu okuliarov. V prípade, že sa poľovník rozhodne pre lovecké okuliare, môže tiež optimalizovať viditeľnosť pomocou farebných skiel. Použitím farebných skiel dochádza k zvýšeniu kontrastu, cieľ je jasnejší a je ho lepšie vidieť na pozadí. Sklá oranžovej farby sú ideálne pri zelenom pozadí, žlté sklá umožňujú pri streľbe na hlinené holuby vidieť ich jasnejšie a oranžové sklo funguje optimálne pri zelenom ako pri modrom pozadí. Pri slnečnom dni najlepšie poslúži hnedé sklo.

Niekto môže namietať, že sú predsa puškohľady, ktoré umožňujú nastavenie podľa dioptrií majiteľa. Áno o tom viem, sám mám taký puškohľad, ale nie všetci poľovníci, ktorí majú okuliare ho vždy pri love využívajú napr. pri spoločných poľovačkách. Sám som jeden taký príklad. A vtedy je potrebné predsa jasne vidieť nie len mieridlá na flinte ale aj zver. V konečnom dôsledku je potrebné zvážiť aj ekonomickú stránku veci, ktorá je v súčasnej dobe pre niektorých kolegov poľovníkov značne problematická. Ale v prípade, že sa niekto rozhodne riešiť situáciu s okuliarmi, doporučujem držať sa osvedčeného – kvalita za prijateľnú cenu. A samozrejme nezabúdať na to, že ako sa teraz rozhodnem, tak si na to budem musieť tiež zvyknúť, aby mi to bolo k úžitku. Aj keď žijeme v pretechnizovanom svete, Hi-Tech zasahuje aj do oblasti poľovníckeho strelectva a snaží sa nám pomáhať, to najdôležitejšie však zostáva na nás a tým sú naše oči. Nezabúdajme na to.

To je všetko, čo som v tejto chvíli považoval za potrebné uviesť k problematike okuliarov u poľovníkov a bol by som rád, keby tento článok rozprúdil podnetnú debatu.

Autor: Ján Krnáč
Použité zdroje: www.wildundhund.de

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments