Dni svätého Huberta 2019

Foto: Simona Benčaťová

Najväčšie slávnostné poľovnícke podujatie je za nami !

Celoslovenské poľovnícke slávnosti – Dni svätého Huberta sa uskutočnili dňa 7. 9. 2019 po prvýkrát, vzhľadom na rekonštrukciu Múzea vo Svätom Antone, v areáli renesančného kaštieľa Betliar. Ide o každoročné slávnostné podujatie organizované pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Slovenského poľovníckeho zväzu. Jedná sa o priateľské stretnutie poľovníkov i nepoľovníkov zo Slovenska, ale aj zahraničia, ochrancov a milovníkov prírody a tiež priaznivcov poľovníckej kultúry i tradície, ako aj zdroj informácií a zábavy. Okrem toho, neoddeliteľnou súčasťou osláv je aj množstvo atraktívnych sprievodných akcií a súťaží. Základným heslom tohtoročných slávností bolo “Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť a pochopiť jej význam v prírode“, čo je dôležitým odkazom legendy o svätom Hubertovi.

Nuž, vzhľadom na slávnosti venované patrónovi všetkých poľovníkov, pripomeňme si krátko dobre známu legendu o svätom Hubertovi.

Hubert, podľa legendy šľachtic z Akvitánie, ktorý žil v polovici 7. storočia, nekontrolovane poľoval, holdoval i hodoval, užíval si život, no nectil si poklady a dary prírody v podobe voľne žijúcej zveri. Raz sa mu to stalo osudným. Zlom nastal, keď sa mu Boh náhle prihovoril, a zjavil v podobe kríža medzi parohami jeleňa, ktorého chcel uloviť. Okamžite po tejto skúsenosti sa jeho postoj k životu, ako aj lovu zmenil. Začal viesť pokorný život, neskôr sa naučil vážiť si všetky zvieratá a prírodu, prijal kresťanstvo a stal sa biskupom. Či už je, alebo nie je, resp. do akej miery je legenda pravdivá, svätý Hubert sa objavuje na mnohých poľovníckych výjavoch dodnes a okrem spomínaných poľovníckych slávností slávime aj „Deň svätého Huberta“, a to 3. novembra.

Úvodným zahájením akcie bol aj tento rok neprehliadnuteľný slávnostný sprievod s uloveným jeleňom a tohtoročnými darmi prírody, ktoré boli posvätené počas oslavnej svätohubertskej omše. Nasledovalo slávnostné odovzdávanie medailí svätého Huberta. Slávnosti boli rozdelené do mnohých stanovíšť v rámci takmer celého kaštieľa, kedysi patriaceho vplyvnému rodu Andrášiovcov. Bola možnosť zúčastniť sa súťaží ako Poľovník roka, Naj brada, Naj klobúk, Poľovnícky nôž, Najkrajší poľovnícky šperk, či pre odvážlivcov Lukostreľba, Streľba z historických kuší alebo Hádzanie flinty do žita. Na hlavnom pódiu prebehla súťaž vo vábení jeleňov hodnotená štyrmi porotcami. V interiéri kaštieľa prebiehala aj Hubertská kvapka krvi, kde bolo umožnené dobrovoľné darcovstvo účastníkov akcie. Okrem toho, udalosť nemohla opomenúť ani poľovnícku kynológiu. Neprehliadnuteľnou boli špeciálne výstavy poľovných plemien, ako napríklad slovenský hrubosrstý stavač, alpský jazvečíkovitý durič, slovenský čuvač alebo slovenský kopov. Československého vlčiaka sme mohli vidieť v propagačnom stánku klubu chovateľov. Súčasťou Dní sv. Huberta boli tento rok napríklad aktivity pre deti v podobe náučných a zážitkových chodníkov a tiež program lesnej pedagogiky, či členiek Klubu slovenských poľovníčok, ktoré sa zúčastnili aj začiatočného slávnostného ceremoniálu.

Spomenuli sme len malý zlomok programu celodenných slávností. Záverom dňa bola možnosť prehliadky historického kaštieľa, ktorého súčasťou sú cenné historické expozície i slávna knižnica.

Na záver pripájam niekoľko reprezentatívnych fotografií z podujatia a tešíme sa na budúci ročník !

 

Autor: Simona Benčaťová

 

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Miša
Miša
4 years ...

Ahoj, bola som tam. Chodím každý rok.