Čo treba brať do úvahy pri nákupe poľovníckeho noža

obr.: pixabay.com

K napísaniu tohto článku som sa rozhodol pod vplyvom diskusného fóra – Poraďte mi dobrý lovecký nôž. Pre úspešné vykonávanie činností, musí poľovník okrem úspešne zvládnutej základnej prípadne iných poľovníckych skúšok a doškoľovaní mať aj určité vybavenie – poľovnícku výstroj a výzbroj. Medzi poľovnícku výzbroj okrem flinty ( ktorú musí hlavne bezpečne ovládať ), streliva, optiky patrí aj poľovnícky nôž.

Nôž patrí medzi najstaršie zbrane používané ľudstvom. Odvtedy sprevádza poľovníkov aj na love zveri. V priebehu tisícročia sa „jednoduchý“ nôž vyvinul na vysoko špecializovaného pomocníka a nepostrádateľného sprievodcu vo voľnej prírode vo forme poľovníckeho noža. Pre poľovníka sa stal dôležitým vybavením poskytujúcim užitočné služby, preto musí byť spoľahlivý v každej situácii. Bolo by predsa nemysliteľné, keby čepeľ počas používania náhle praskla, alebo by bola po niekoľkých rezoch opäť tupá.

Preto je potrebné pri nákupe poľovníckeho noža venovať pozornosť určitým kvalitatívnym prvkom. Kvalitný poľovnícky nôž je koniec koncov nákupom na celý poľovnícky život. Ak sa bude jeho majiteľ o neho dobre starať, bude si ho môcť dlho užívať. Z toho dôvodu sa oplatí venovať pozornosť kvalite pri nákupe a podrobnom pohľade na rôzne poľovnícke nože.

S kúpou poľovníckeho noža na profesionálne použitie by sme sa nemali uponáhľať. V súčasnosti aj z dôvodu širokého využívania rôznych sociálnych sietí sa ľudia ( aj poľovníci ) obracajú na iných ľudí ( poľovníkov ) s jednoduchou otázkou – Poraďte mi dobrý ( é ) …. Odpovedajúci často prezentujú, že len tie ich veci za tie najlepšie. Nie každému to môže v konečnom dôsledku vyhovovať. Tu by som sa radšej držal „sedliackeho rozumu“.

Popri použitých materiáloch a dobrej a bezpečnej manipulácii je dôležité aj samotné spracovanie. Nechceme ho používať len na výlety alebo pri opekačke.

Jednému z najdôležitejších faktorov, ktorému by sme mali venovať pozornosť sú použité materiály na čepeľ a rukoväť. Čepeľ by mala byť vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Môžeme sa stretnúť aj s poľovníckymi nožmi, ktoré majú čepele vyrobené z moderných materiálov, akými sú damaškové alebo uhlíkové ocele.

Výnimočnosť damaškovej ocele spočíva v jej mechanických vlastnostiach a luxusnom vzhľade. Čepele nožov vyrobených z takejto ocele sú veľmi húževnaté a majú tvrdé ostrie. Jedinou ale za to podstatnou nevýhodou tohto materiálu je ich náročnosť na údržbu a náchylnosť ku korózii. (Okrem damaškovej oceli vyrobenej práškovou metalurgiou – firma Damasteel AB zo Švédska).

Uhlíková oceľ je obvykle tvrdšia a odolnejšia ako nerezová oceľ. Čepeľ z takejto ocele sa ľahšie brúsi a ostrie je „jedovatejšie“. Nevýhodou je väčšia starostlivosť, čo značí, že po každom použití je potrebné čepeľ utrieť dosucha a z času na čas ju pretrieť olejom, aby sa zabránilo tvorbe patiny a vzniku korózie.

Čo sa týka rukoväte, tak tá by mala byť v prvom rade robustná a dobre tvarovaná, aby sa poľovnícky nôž dobre a hlavne bezpečne ( použité protišmykové materiály ) držal a mala by byť vyrobená z nehrdzavejúcej ocele alebo jelenieho parohu. Vhodné sú aj rukoväte z dreva, ale tie vyžadujú väčšiu starostlivosť. Na druhej strane je potrebné vyhnúť sa plastovým rukovätiam, aj keď sú nenáročné na údržbu.

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je odolnosť poľovníckeho noža. Pred samotným nákupom je potrebné zvážiť, na čo všetko ho budeme používať.

Ak chceme nosiť poľovnícky nôž zavesený na opasku v púzdre, tak by dĺžka čepele nemala presiahnuť 12 cm. V opačnom prípade z dôvodu bezpečnosti by sme mali mať takýto poľovnícky nôž uložený v batohu.

Samostatnou otázkou je, či chceme mať len jeden poľovnícky nôž, alebo vymeniteľné čepele v závislosti od účelu použitia ( páracia, vyvrhovacia, sťahovacia čepeľ a pílka na otvorenie zámky zveri ) t.j. či chceme mať pevný alebo zatvárací poľovnícky nôž s poistkou. Pevné poľovnícke nože sú u poľovníkov obľúbené kvôli ich stabilite, bezpečnosti ( oproti zatváraciemu poľovníckemu nožu, kedy môže dôjsť k neúmyselnému stlačeniu poistky, čím dochádza ku sklopeniu čepele a možnému následnému poraneniu ruky ) a ľahšiemu čisteniu.

Nakoľko poľovnícky nôž spadá pod kategóriu chladné zbrane, je potrebné jednak dodržiavať zákonné ustanovenia a súčasne dbať na to, aby sa nedostal do nezodpovedných rúk.

Do osobitnej kategórie nožov môžeme zaradiť tesáky ( dlhé až 60 cm ), ktoré sa používajú pri výkone poľovníckych obradov a tiež záražec poľovnícky nôž dlhý asi 20 cm s pevnou jednostranne ostrou čepeľou, ktorý sa v minulosti používal na usmrtenie postrelenej zveri. Vrážal sa medzi šijové stavce len tak hlboko, aby sa preťala miecha. Používal sa aj na vyvrhovanie a dranie zveri. Rúčka bývala vyrobená z parohu ( Pavol Hell a kol. Poľovnícky náučný slovník ).

Nezabúdajme pri práci s poľovníckym nožom na ulovenej zveri na hygienu diviny ( viď článok na tejto web stránke ). Nie je nič nehygienickejšieho, ako keď sa napr. pri vyvrhovaní alebo inej následnej činnosti utiera poľovnícky nôž napr. do oblečenia, do trávy, o kôru najbližšieho stromu, trávu alebo nebodaj zabodáva do zeminy.

Aj poľovnícky nôž je Vašou vizitkou kolegovia poľovníci a nejde pri tom o cenu, za ktorú ste si ho kúpili.

 

Autor:  Ing. Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments