Spoločná poľovačka – vyjadrite svoj názor

foto: volodo

Ako poľovnícka verejnosť istotne vie, z dôvodu možného výskytu afrického moru diviakov ( AMO ), ktorý napáchal a dá sa predpokladať, že ešte napácha škody na diviačej zveri, došlo aj na obľúbenú spoločnú poľovačku. O čo vlastne ide ? Ako jedno z opatrení, ktoré majú napomôcť zastaviť šírenie AMO, pristupujú v niektorých štátoch k zákazu spoločných poľovačiek. Áno došlo aj na túto medzi poľovníkmi tak obľúbenú činnosť. Dôvodom zákazu má byť to, že počas spoločnej poľovačky dochádza k migrácii diviačej zveri napr. z oblasti možného výskytu AMO do iných oblastí a tým môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu AMO.

Dnešnou otázkou preto zostáva, či u poľovníckej činnosti, akou je napr. aj spoločná poľovačka môžeme dúfať v jej budúcnosť, alebo zostane len nostalgickou spomienkou na minulosť. Prečo len spomienkou ? Pretože nikde nemáme zaručené, že prípady s výskytom AMO resp. inej choroby sa nebudú a podotýkam častejšie vyskytovať v populácii diviačej zveri.

Z pohľadu laickej verejnosti ide v podstate o možnosť dobre sa nažrať a nachľastat sa v krčme. Či je na tom niečo pravdy, nechám na posúdenie Vám čitateľom tohto článku. Spoločná poľovačka by v prvom rade mala byť miestom, kde sa stretávajú dávny kamaráti a priatelia poľovníci, vznikajú nové priateľstvá, účastníkmi by mali byť len zodpovední poľovníci. Príprava na spoločnú poľovačku vyžaduje množstvo prípravných prác, zanietenosť organizátorov, čo v konečnom dôsledku nie je v mnohých prípadoch odmenené aspoň poďakovaním zo strany účastníkov a hostí. V dnešnej už tak pohnutej dobe dochádza na lacnú kritiku všetkého a všetkých, ktorí sa podieľali na zorganizovaní spoločnej poľovačky. Držím sa v živote toho, že kritizovať môže len ten, kto niečo také už v živote zorganizoval.

Ešte sa vrátim k tým zodpovedným poľovníkom. Viem, že vo svojich článkoch to veľakrát spomínam, ale je to podstatné. Pre mňa je v súvislosti so spoločnou poľovačkou najdôležitejšia bezpečnosť. Pohybuje sa tu veľa poľovníkov, honcov, psovodov a psov a je tu sústredené veľké množstvo loveckých flínt. A práve preto musia poľovníci prejaviť ešte väčšiu zodpovednosť. Mnohí z poľovníkov, ktorí prišli na spoločnú poľovačku nemusia vedieť o ostatných zúčastnených vôbec nič. Ako sú na tom z pohľadu streleckej zručnosti, povahy a pod.

Osobne rozdeľujem poľovníkov, ktorí prišli na spoločnú poľovačku na :

  • divákov v kine – chcú len vidieť viac zveri, ako majú vo svojom revíri resp.  ju nemajú
  • manekýnov – prídu sa ukázať aké drahé oblečenie alebo flintu si môžu dovoliť. Či ju ovládajú a presne strieľajú ich nezaujíma.
  • pištoľníkov – trpia utkvelou predstavou, že sú TOP strelci, ktorí trafia všetko, na čo zamieria alebo túžbou poriadne si zastrieľať, bez ohľadu na to, či zver padne alebo odbehne. Hlavné je si zastrieľať.
  • sviatočných strelcov – ide o poľovníkov, ktorí nie sú členmi žiadneho poľovného združenia alebo spolku a flintu vyťahujú len keď dostanú pozvánku na spoločnú poľovačku
  • lišiakov – poľovníkov od ktorých neviete, čo môžete očakávať. Ich poľovnícke a strelecké schopnosti sa obmedzili len na to, že strieľajú na všetko, čo sa pohne alebo šuchne v kríkoch.
  • poľovníkov so syndrómom zákazníka – zaplatili si. a tak si budú môcť vystreliť na čo chcú  a nikto im nebude nič zakazovať. Zabúdajú, že si zaplatili za štand a strieľať môžu len na to, čo je dovolené na spoločnej poľovačke loviť.
  • A nakoniec sú to zodpovední poľovníci, ktorých poznáte nie len podľa reči ale aj podľa toho ako manipulujú s flintou a ako sa správajú na štandoch.

A v tomto chaose sa musí urobiť všetko pre to, aby bola zabezpečená maximálna možná bezpečnosť nie len pre zúčastnených ale aj pre okolie. Aj na tejto web stránke si môžete prečítať články, ktoré rozoberajú problematiku napr. odrazu strely a pod.

Nebojte sa, nezabúdam na ekonomické hľadisko v súvislosti zo spoločnými poľovačkami. V dnešnej dobe kedy sú peniaze pre mnohé poľovnícke združenia a spolky nevyhnutnou podmienkou ich prežitia, tieto získavajú hlavne usporiadaním spoločných poľovačiek s množstvom platiacich hostí. Nie je ťažké si domyslieť, čo by spôsobil zákaz spoločných poľovačiek v niektorých združeniach a spolkoch do budúcna.

Ďalšou a tiež veľmi dôležitou otázkou je presnosť streľby zúčastnených poľovníkov a s tým súvisiaca dohľadávka postrieľanej zveri, pričom dôležitosť zohrávajú skúsené poľovnícke psi so svojimi psovodmi. A aj tu narážame na zodpovednosť strelcov poľovníkov. Okrem toho môžu poľovnícke psi preukazovať či sú schopné vykonávať takúto činnosť alebo nie.

Keď budeme hovoriť o spoločnej poľovačke resp. dohľadávke postrieľanej zveri nesmieme zabúdať ani na hygienu diviny. Práve spoločná poľovačka je najmenej vhodná z pohľadu hygieny diviny, aj o tom si môžete prečítať článok na tejto web stránke.

Viem, že by sa dalo o spoločnej poľovačke veľa hovoriť, ale ten priestor nechávam Vám čitateľom.

Nebojte sa vyjadriť svoj názor na budúcnosť spoločnej poľovačky.


Autor:  Ing. Ján Krnáč

Aký názor máte na zákaz spoločných poľovačiek na raticovú zver?
  • Som za ich zachovanie tak ako sú 64%, 77 hlasov
    77 hlasov 64%
    77 hlasov -64 % všetkých hlasov
  • Som za zákaz všetkých spoločných poľovačiek 36%, 44 hlasy
    44 hlasy 36%
    44 hlasy -36 % všetkých hlasov
Spolu hlasov: 121
27/07/2018

Zúčastnite sa aj vy tejto malej ankety.

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
33 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
Bekeš
Bekeš
5 years ...

Tak zakážte aj celé poľovníctvo, nech polujú len súkromníci na svojich pozemkoch.

M.K.
M.K.
5 years ...
Odpoveď pre:   Bekeš

TEBA BY MALI ZAKÁZAŤ

M.Horváth
M.Horváth
5 years ...

Nesúhlasím s autorom že na spoločných sa len chlasce a žere.

Krnac
Krnac
5 years ...
Odpoveď pre:   M.Horváth

Ako píšem v článku – Z pohľadu laickej verejnosti ide v podstate o možnosť dobre sa nažrať a nachľastat sa v krčme. Či je na tom niečo pravdy, nechám na posúdenie Vám čitateľom tohto článku.
Ide o názor, ktorý sa šíri medzi verejnosťou nie môj.

Milan-KO
Milan-KO
5 years ...

Je dobre že sa konečne začína písať aj o zákaze spoločných poľovačiek. Ja om už zažil všeličo, ale až vlani som ležal polhodinu prilepený na zemi a naozaj som sa bál. Guľky svišťali nad našimi hlavami ako cez vojnu. Náš predseda chcel zamachrovať a pozval si kopec kamarátov na spoločnú. Nebolo to prvý a určite ani posledný krát. Správa sa ako pánboh. Nemám dôkaz, ale myslím si, že mnohí ani neboli poľovníci. Stačilo sa pozrieť ako mávajú s puškami, ako by to boli len drevené palice. Už na nástupe ma oblieval pot. Po prvom pohone som sa ospravedlnil s vymysleným dôvodom som odišiel. Keď sme sa traja sťažovali na najbližšej schôdzi, tak nám bolo oznámené, že keď sa mám niečo nepáči, môžeme zo spolku odísť. Spoločné sú dnes adrenalínová záležitosť. Nepoznáš strelca vedľa seba, ani strelca predstatého oproti. Neviem ako ostatní, ale ja mám strach. No a teraz si môžete do mňa kopnúť.

kiri
5 years ...

Pán Krnáč zase dobrá téma…
…len – je to síce dobrá téma – ale si myslím, že práve takto takto pojatá dosť nahráva tzv.ochranárom a všetkým ich prisluhovačom, pomocníkom, envirošpiónom a podobným indivíduám, ktorí víria vodu a plnia rôzne politické objednávky, aby pre seba a svojich financov (nám) vyrábali problémy a boli dôležití pri ich riešení – ergo pre seba získavali výhody a ústupky, aby dostali aspoň držhubné. Naozaj som si nie istý, či je práve toto fórum najvhodnejšie pre riešenie vnútorných otázok poľovníctva – je pravda, že na stránkach verejnej tlače je to ešte horšie – ale prečo im máme sami dávať návody do rúk?
K tomu rozdeleniu poľovníkov – je v podstate správne – možno by ho ostatní kolegovia doplnili o ďalšie psychologické a aj psychiatrické kategórie – napr. poloBOH – ten ktorý môže život kedykoľvek brať ( ale žiaden nevie stvoriť – preto len polo..)…

Ja osobne by som tam ako špeciálnu kategóriu uviedol PSOVODOV. Bez tých ani oficiálne – ani neoficiálne – spoločná moc nemá zmysel – iba ak ako spoločná vychádzka, resp. naozaj len ako párty v poľovníckom oblečení a s dekoráciou – puškami. Kto chodí do pohonu vie, že diviaka vykúria len psy. Človek si myslí, že hlukom niečo dokáže – ale diviak sa mu šikovne vyhne alebo pričučí, pritají a človek okolo neho prejde – lebo presne vie, kde to hučí a kričí – ale pes ho vyňuchá a naozaj vytlačí. Bez psov by si nadstavení veľmi nevystrelili, lebo jedine pred psom diviak uniká PANICKY neorganizovane – pred človekom ustupuje organizovane a s prehľadom. Bez psov – páni – niet poľovníctva – a preto sa dnes tak veľmi zvelebuje PADNÚŤ V OHNI, lebo väčšina tých, čo to obhajujú NEMÁ PSA a je na padnutie v ohni ODKÁZANÁ ! Napr. mne je to je jedno – lebo aj ja mám psa, ale aj všetci moji poľovnícki kamoši majú psov, takže si aj vzájomne dohľadáme – a práve to je tá zábava, adrenalín a krása poľovky – inak je to len hospodárska činnosť získavanie mäsa – či pre združenie, či pre skupinu, či pre seba – podľa dohody v združení.
Spoločné poľovačky – našťastie – nestoja na fňukaní zopár sklamaných – je to celosvetovo uznávaný spôsob poľovania – a na tomto ľudstvo vyrástlo a prežilo od svojich počiatkov. Táto otázka je útočenie na prapodstatu poľovníctva ako takého. Ak niektoré združenie nepristupuje k spoločnej poľovke zodpovedne – treba mu zobrať revír! Dosť nechápem, ako je možné, že sa poľovník s puškou ožerie – ja osobne som zažil, ako pri zaparkovaných autách, odkiaľ sa z poľovačky odchádzalo ( v Borinke) stáli Policajti a dávali fúkať každému, kto niesol pušku – a bolo jedno, či šoféroval, a či nie. Polícia vždy vie, kde je ohlásená poľovačka a vie aj, kde je nástup a výrad. Ak chcú – prídu na kontrolu. Je možné, že niekto niekoho cielene ožerie a preto cielene zavolá Políciu – ale to je to PÁNSKE HUNCÚTSTVO – a to je dovolené – a každý si toho musí byť vedomý, že ak ho inak nedostane z poľovky – tak toto je tiež cesta. Poľovník s puškou nesmie piť – a kto pije – sebe uškodí, lebo aj po ceste, ak sedí ako prísediaci – ale má so sebou zbraň – nesmie piť. Pri bežnej cestnej kontrole vozidla, kedy zbraň bola predpisovo v púzdre a v kufri pri kontrole vozidla a otvorení kufra Policajta ani nezaujímali papiere – rovno vytiahol dréger a dal fúkať nie šoférovi, ale majiteľovi zbrane ! Tak neberme Policajtom ich právo na ich úspešnú “dohľadávku” po poľovačke. Aj oni potrebujú výsledky – a somár im ich dopraje. Mne to nevadí, lebo ja ad1- nepijem a ad2- vždy šoférujem, takže nepijem tak či tak. A kto musí riešiť tento problém – nech si ho rieši.
Bezpečnosť poľovačky – je povinnosť organizátora – a tiež každého so zbraňou, kto má Občiansky preukaz – zodpovedá sám za seba! – ale tá zodpovednosť je aj pri šoférovaní – a tam obvykle býva 500x viac obetí – a nikto to nejde zakázať !!! Už ste niekde čítali, že by dakto čo by len nahlas uvažoval o zakázaní šoférovania z dôvodov NAOZAJ reálneho ohrozenia???

Páni – okolo 500 ľudí ročne sa zabije na cestách – A KOĽKO V POĽOVNÍCTVE?
O čom sa to tu bavíme???
Nenáhaňame tu nejakých duchov? Prečo upozorňujeme na niečo, čo vlastne reálne – podľa reálnych výsledkov – neexistuje? Prečo mútime vlastnú vodu – a iným dávame možnosť sa do NÁS obuť? A začo? Komu to ide slúžiť?

Ak som aj ja napísal príbeh o tom, ako sa guľa odrazila a zasvišťala – nebolo mojim cieľom zverejňovať to preto, aby som kydal na poľovníctvo – naopak – cieľom bolo to, že sa kompetentní ihneď zamysleli a urobili OPATRENIE – a zmysluplné ! Toto je poučenie z príbehu – a nie na základe hvízdania zrušiť poľovačku.

Dohľadávka postrieľanej zveri – je povinnosť usporiadateľa – aj podľa etiky – a aj podľa zákona. Samozrejme – psovodi a psy!…čo je bohužiaľ asi pre väčšinu interneto-mienkotvoreného osadenstva nepríjemné. Tak, ako aj pri individuálnej poľovačke. Niet o čom sa baviť.
A či si ide niekto súkromne podohľadávať ešte v dobe, kedy sú všetci na výrade či na posedení – to si musí riešiť konkrétne združenie. Aj poľovná stráž, lesná stráž a poverení ľudia pre tento prípad musia zapracovať. Niekto sa možno nezúčastní spoločnej poľovačky, lebo je poverený inými úlohami – neverejnými. To si už organizuje Spoločnosť podľa skúseností s členmi, poprípade so susednými spoločnosťami ( chlapi – ideme sa nadstaviť 300m od hranice – susedia majú poľovku – my budeme mať žatvu!)

Nuž a AMO – je tu viacero hľadísk.
Po prvé – len malinká časť Slovenska je v nárazníkovej zóne – sú vymedzené a pomenované – tam sa ide pod zvýšeným dozorom a trochu iným režimom. Tam sú obmedzenia na rozháňanie zveri – ale aj po rozohnaní sa zver vráti na svoje stanovisko. Toto je zvládnuté tými, čo na to majú ZÁKONNÝ Gebír – my nemáme poverenie toto riešiť – a nie sme poverení o tom ani mudrovať. To skôr môžeme mudrovať o celibáte katolíckych kňazov, ale nie o tak vážnej veci akou je veterinárna ochrana územia. Úprimne – koľkí z Vás majú čo i len šajnu o tej problematike?
Po druhé – a zásadné – aj Český štát začal trestné stíhanie voči (neznámej?) osobe za ZAVLEČENIE nákazy a ohrozenia štátu!
https://zlin.idnes.cz/trestni-oznameni-kvuli-africkemu-moru-prasat-na-zlinsku-per-/zlin-zpravy.aspx?c=A170718_143110_zlin-zpravy_ras

Ono totiž – takáto nákaza neskočí vzdialenosť 400km sama od seba! Tomu dakto pomohol – niekto s kufríkom, kto sa môže slobodne pohybovať – napr. cudzí diplomat, alebo ním poverení či zaplatená osoba. Také ohrozenie môže napr. zastaviť obchod a chov prasiat a ohroziť ekonomiku štátu aj v iných prípadoch. Je to aj politická hra – napr. trest za niečo. Nuž a všetko toto sa vyšetruje – napr. pohyby áut na kamerách v tom okolí – obciach – kde sa to vyskytlo – vie sa cca inkubačná doba od privezenia vzorky – či vzoriek do oblasti – a podobne.
Páni, toto je vyššia hra, ako si myslíte – a napr. zrušenie spoločných poľoviek v Čechách by českých poľovníkov “primälo” k odneseniu ich peňazí napr. do Maďarska, či Slovenska, kde by si zaplatili tie poľovky – tak ako zrušenie spoločných na Slovensku by spôsobilo ten istá efekt a Slováci by slovenské peniaze nenechali tu na Slovensku, ale by ich odniesli tam, kde spoločné budú stále fungovať. Je to to isté, ako skúšky psov, ktoré sú niekde iniciatívne zakázané a tie skúšky sa chodia robiť na Slovensko – a peniaze za skúšky sa nosia sem.
Tak o čo teda ide v otázke, či zachovať spoločné, a či čo?
Pílime si vlastný konár? A ešte tomu budeme hádam aj tlieskať???
Komu teda v tejto téme môže ísť o čo? Ako by mal vyzerať ten prieskum? Môže sa ho zúčastniť hocikto a odlkikať hocičo? Dáme priestor škodnej – dobre internetovo zorganizovanej škodnej, aby sa potom o ten “prieskum” oprel nejaký iný zámer?
Sorry, ale toto je príliš vážna téma, aby som nereagoval – s inými pohľadmi – ako len s tými jednoduchými.
A dúfam, že aj ostatní, ktorí chcú zachovať poľovku tak, ako je aj pre naše deti a neorganizovať – nerobiť veci, ktoré nám samím uškodia. Lebo je dosť novinárov, ktorí sa chytia prieskumu ( do ktorého rýchlo rýchlo zorganizujú – a klikajte ) a následne si prečítate nie jeden článok – ale sériu článkov v médiách – potom bude nasledovať občianska iniciatíva a podobne – interpelácia na poslancov – a už sa bude vrtieť chvostom – témou kedykoľvek bude treba odpútať od niečoho dôležitého pozornosť. A čo bolo málo takého? Kapitán Danko – odvrátenie pozornosti od úplne inej vážnej témy – Eurofondov, ktorá sa nepodarila ututlať a viedla k odvolaniu chudáka poslušného ministra Plavčana. A ak nebolo iné čo písať – aj sa 2x strieľalo – len aby sa následne ihneď písalo a omieľalo vo všetkých zmanipulovaných TV a tak sa zaujala myseľ voliča od iného.
O čo teda ide? O peniaze? O Mäso???
Viem o takom, že sa jedna časť spolku teší, že sa nič na spoločnej nestrelilo, že im neubudlo, lebo si môžu sami do hrnca viacej schosnovať. A ak sa bachyňa na spoločnej strelí – jedno – aj keby 60kilová – potom po krčme a dedine roznášajú, o koľko mladých boli okradnutí. Lebo pri spoločnej sa ťažšie pre seba upytlačí, ako na individuálnej ( hoci aj také som videl, že dohodnutá partia domácich vedľa seba idúcich v pohone strelené dva kusy zatajila…)
Tak o čo teda naozaj ide???

Martin
Martin
5 years ...
Odpoveď pre:   kiri

Kiri, výborný prispevok

Ivan
Ivan
5 years ...
Odpoveď pre:   kiri

Trpíš fóbiou chlape ? Aj si to po sebe čítal ?

Tibi2
Tibi2
5 years ...

Spoločné nikto nezakáže. a, je to poľovnícka tradícia. b, sú spolky a jednotlivci, ktorí si so spoločných poľovačiek urobili výnosný biznis.

mikus57
5 years ...

Je úplne jedno či ste za,alebo proti spoločným poľovačkám. Príde befel z EU kvôli AMO a bude po poľovačkách.

Martin
Martin
5 years ...
Odpoveď pre:   mikus57

EK nejde o zákaz spoločných polovaciek. To je im fuk. Bola choroba sialenych kráv (kedy každý priemerný veterinár pribral aspoň 10 kg – na to som neprišiel “vlastnou hlavou”), kedy sa vykantrili všetky nežiaduce chovy (východ), tak bude aj teraz (malé a tak akosi prekazajuce farmy a chovy musia zmiznúť). A nebavím sa o Slovensku. Ide o obchod a trh.

Jarik
Jarik
5 years ...

A kde sú komentáre spred 27.7.2018 ?

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   web

Neviem načo je dobré opakovať v podstate tie isté témy (Pozor na nebezpečenstvo v pohone vs. Spoločná poľovačka – vyjadrite svoj názor )? Preto to nedorozumenie,myslel som, že sa jedná o tú istú tému – aj keď jediný rozdiel je len v názve témy…

Krnač
Krnač
5 years ...
Odpoveď pre:   Jarik

Dobrý deň p.Jarik najprv ďakujem za Váš komentár kde píšete, že sa jedná o tú istú tému. Povedal by som, že – Pozor na nebezpčenstvo v pohone – sa týka len jednej veľmi podstatnej časti spoločnej poľovačky z pohľadu bezpčnosti, pričom tento článok chce skôr otvoriť debatu, ktorá by mala smerovať k tomu, či by sa mala spoločná zachovať v súčasnej podobe, alebo by bolo lepšie niečo podstatné na nej zmeniť.

Tiby2
Tiby2
5 years ...
Odpoveď pre:   Jarik

Načo je dobré stále opakovať ? Je také porekadlo, “Opakovanie je matkou múdrosti”. Myslíš(te) si Jarik, že je všetko v poriadku a netreba si nič opakovať ? Netreba na neduhy poukazovať ? Alebo je najlepšie nič nevidieť ? Také typicky slovenské, drž hubu a krok.

Martin
Martin
5 years ...
Odpoveď pre:   Tiby2

Držať hubu a krok limituje priestor, ktorý ti legislatíva dáva na prejav a aktivitu. Platí to pre Nemca, Maďara, Slováka ci Estonca. Riešiť, ci spoločne polovacky na Slovensku pomôžu/nepomozu v preventivnom boji proti AMO na našom území je vypichnutim malickeho faktora (z mnohých, ktoré majú na AMO vplyv) a ich následným nesprávnym postavením na prvé miesto. Neoprávnene. Pri pohľade na históriu, štatistiky chovu, spotreby, vývozu bravčového mäsa v dotknutých krajinách je zrejme, ze Slovensko je tu (skoro) omylom. O Slovensko ide az na 2. mieste. Máme v zásade klesajúcu spotebu bravčového, primárne ho dovazame, nasa malá produkcia ide naviac “netrhovym” smerom (napr. do HU). To ostatné dotknute krajiny su na tom odlišne, dominuje Poľsko (ktoré vyváža veľa a za malo – kazí biznis a prekáža), Maďarsko prekáža úplne vo všetkom atď. Zjednodušene, neposluchas, nicis zisky veľkým, bránis vstupu na trh – my si nájdeme cestu k tebe… Co môžu urobiť dotknute štáty? Nic moc, všetci máme vedenie, ktoré bude hľadať riešenia, hovoriť o probléme (nie o príčine problému, alebo o zdroji pôvodu…), no súčasne nebude reálne robiť nic, zato sa bude diskutovať a diskutovat. Teraz k správe. Je to nezobsazna informácia, ktorá hovorí o tom, ze sme sa dohodli, ze sa dohodneme. Prvý záver príde o rok (ťahá sa cas), kedy existuje pre nečinnosť úradov a poľovníkov pekná šanca, ze AMO bude všade (t.j. nie iba ohniska) a horšie ako teraz. Môžeme urobiť jedine – vystrielat úplne všetko v naraznikovych zónach (nereálne) a všemožne podporiť kolegov v Poľsku a Maďarsku (finančné, informacne, vecne, morálne, pravne – co je reálne ešte menej. Budeme mať o päť rokov bravčové “iného pôvodu” miesto poľského za dvojnásobnú cenu?

Krnáč
Krnáč
5 years ...
Odpoveď pre:   Martin

Martin prečo mám z Tvojho komentára pocit, že si zástancom radšej nič nerobiť v prípade AMO ? Osobne sa domnievam, že úrady a tiež poľovníci robia zatiaľ všetko, čo sa dá za terajších podmienok robiť. Neviem, či si kolega poľovník, lebo z obsahu Tvojich riadkov sa domnievam, že poľovníkov nemusíš. Pozri sa na to z našej strany, jednou z hlavných úloh poľovníctva na Slovensku je starostlivosť o naše bohatstvo – zver v prírode. To dĺžime našim deťom a aj ďalším generáciám, ktoré prídu po nás. Ale aj tak Ti ďakujem, že si našiel odvahu prezentovať svoj názor.

Martin
Martin
5 years ...
Odpoveď pre:   Krnáč

Som nadšený poľovník, síce len krmim a čistim, resp. trenujem stena (nepolujem), no som nim len necelý rok. No roky práce pre isté európske institucie a tým pádom zničené ideály, ako aj poznanie ich postupov a práce ma priamo na optimistu neformuju.

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   Martin

Ja osobne si myslím, že AMO už u nás je,len ľudia (a u nás na severe aj veľké šelmy) sa správajú zodpovedne-nerobia paniku ani hystériu(a šelmy poctivo konzumujú). A ak nie je ,tak možno naozaj príde a potom bude dosť času na to ,aby sme sa stressovali. Osobne verím tomu, že pri šírení AMO je hlavným vektorom človek,pričom verím aj tomu,že to môže byť úmyselné.Teda : vyčkajme času jak hus klasu …

kiri
5 years ...

K AMO v ČR – aj s počtami doteraz ulovených diviakov a s výsledkami rozborov:
6. 8. 2018
Od 1. února 2018, kdy došlo ke zmenšení zamořené oblasti v okrese Zlín, eviduje SVS ve Zlínském kraji 156 nalezených uhynulých divokých prasat. Africký mor prasat (AMP) byl potvrzen u 12 kusů nalezených ve vysoce rizikové oblasti, ve 143 případech bylo vyšetření negativní. V současné době se čeká na výsledek vyšetření 1 zbývajícího kusu. Ve stejném období lovci v zamořené oblasti odlovili celkem 871 divočáků. Vyšetření AMP prokázalo pouze u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků.
V oblasti s intenzivním odlovem bylo od začátku února zastřeleno 5538 divokých prasat. Z toho nejvíce v okresech Kroměříž (918), Uherské Hradiště (906) a Hodonín (846). Ani jedno z prasat ulovených v oblasti s intenzivním odlovem AMP nemělo.
https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace/

K AMO – situácia v SR :
V roku 2018 ( apríl 2018) novo potvrdený výskyt u diviakov v Maďarsku, župa Heves, cca 35 km od južnej hranice so Slovenskom ako aj na východnej hranici Maďarska s Ukrajinou (župa Szabolcs-Szatmár-Bereg).
Situácia vo výskyte AMO u domácich ošípaných a diviakov sa od začiatku roku 2018 zhoršuje najmä v Poľsku a na Ukrajine a výraznejšie aj v Rumunsku. V Taliansku (Sardínia), sa situácia hodnotí ako endemický výskyt.
https://www.svps.sk/zvierata/choroby_AMO.asp

Dávam do vašej pozornosti, že sa VŽDY AMO vyskytne kúsok od hranice dvoch členských štátov – je to preto, aby sa mor mohol zvieratami ODNOSIŤ a plíživo “preliezť” do druhého štátu. Preto ho vysadzujú tam, kde sa potom objaví – diagnostikuje.
Treba si uvedomiť, že sú to bežné spôsoby ekonomickej – tichej – vojny – v tomto prípade spojencov proti spojencom. Krajiny potrestané výskytom moru sú práve tie, ktoré odmietali ( v tom reálnom čase – ale aj stále) MASÍVNE PRÍJMANIE UTEČENCOV (Č – ZEMAN, SR – FICO, MAĎARSKO – ORBÁN).(jedna z ďalších pokračujúcich sústredených akcií proti je vyvolanie stavu na odstúpenie FICA vraždou Kuciaka a teraz únosom Vietnamca. Cieľom je zrušenie demokratických volieb – ktoré uznal celý svet a nikto voči nim neprotestoval a nastolenie vlády tých, čo voľby demokraticky prehrali).

Tiež si treba položiť otázku, prečo nie napr. vtáčia chrípka – ale AMO?
Lebo utečenci sú privážaní z MOSLIMSKÝCH krajín a vtáky im neprekážajú, ale SVINE ÁNO ! Rozšírenie AMO by mohlo ľahko viesť k obmedzeniu – v “lepšom” prípade zrušeniu – zákazu – chovu ošípaných, čo by príchodzím – a budúcim príchodzím – veľmi vyhovovalo. Preto tie neutíchajúce akcie proti súčasnej vláde. Nová vláda by otvorila dvere utečencom v plnom počte – a verte, že by AMO začalo prekvitať pod novým vedením veteriny. Sledujme vývoj – uvidíme sami. A ide aj o narušenie – rozbitie spolupráce- politickej súdržnosti ČR-SR-Maďarsko.
Hodne nepríjemným zistením pre nositeľov vírusu AMO bola úroveň a rýchlosť reakcie českých veterinárov, ktorých opatrenia boli tak rýchle a efektívne, že šírenie takmer okamžite zastavili – iste je cieľom toto do budúcnosti zrušiť, lebo to neumožňuje robiť, čo je politicky treba. A na Slovensku je situácia obdobná. V minulosti – keď sa nepodarilo zničiť bývalé socialistické poľnohospodárstvo cez riadenie poľnohospodárstva – postarala sa o to jedna sionistiská ministerka – financií – zavedením takých daní, že slovenské poľnohospodárstvo kľaklo a doteraz sa nevie spamätať. A toto je cieľom spojencov – oslabené hospodárstvo si následne berie úvery, ktoré poskytujú tí, čo oslabenie spôsobili. Takto to robia v mierovom období – počas vojny bombardovaním zničia infraštruktúru a po vojne akože veľkoryso ponúknu výhodné úvery na znovuvybudovanie.
AMO je silný útok na našu ekonomiku.
Podobné sa stalo, keď sa v Číne z ničoho nič rozšírila úplne neznáma – potom až pomenovaná tzv.vtáčia chrípka ( čo myslíte, načo majú v USA toľko laboratórií?). Výsledok bol, že Čína dostala zákaz vývozu kuracieho mäsa do celého sveta – a Čína bol najväčší vývozca kuraciny a USA nemohli kuracinu predávať, lebo čínska bola oveľa lacnejšia. Ak zastavili Čínu – mäso z USA sa začalo predávať, lebo iného nebolo. To bol prvý cieľ – ale druhý bol ešte dôležitejší – zistiť, na akej úrovni je čínsky biotechnológia – a nepríjemné bolo, že Čína do pol roka! zvládla úplne neznámy vírus! Nuž a čo sa stalo?
Oplátka…v Mexiku sa vyskytla doteraz neznáma tzv. prasačia chrípka a tú odnosili mexičania do USA.
Toto sú obyčajným ľuďom skryté hry mocných – pánske huncútstvo.

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   kiri

Kiri ,mal som Vás za rozumného človeka .Ale povedzte mi,ako môže rozumný človek nazývať poľnohospodárstvom činnosť, ktorá dokázala totálne zničiť nielen samotnú poľnú krajinu,ale do značnej miery spôsobuje aj rozvrat lesných ekosystémov (vyhladenie malej zveri , premnoženie zveri raticovej ,vysušené mokrade ,zavadzia im pomaly každý kríček čo znamená ničenie hniezdnych podmienok spevavcov hniezdiacich v krovitých biotopoch, chémia ,superťažké mechanizmy atď. To je hospodárenie ???To je tá biodiverzita a tvorba krajiny ?! To čo stvárajú títo ľudia v poliach nie je hospodárenie ,ale ZLOČIN ! A EÚ a štát im na to ešte dáva dotácie !!! EÚ zrejme zámerne ,aby im bližším nekonkurovali kvalitou a štát zo sprostosti (alebo preto, že tu stále funguje parazitická kryptokomunistická poľnomafia…).Nedal by som ani Euro subjektu ,ktorý hospodári na niekoľkosto až tisíchektárových výmerách! Treba urobiť komasáciu pozemkov a podporovať rodinné farmy od napr. 20 do max.výmery 100 ha,tak ako je to v iných európskych štátoch ! Človek ide po poliach a derú sa mu slzy do očí.Nemyslite si, že plačem za úzkymi švíkmi polí ,viem, že vrátiť to už nie je možné a ani účelné.Ale odtiaľ potiaľ… Nemali by sme im už dovoliť ďaľšie ,doslova vraždenie poľných ekosystémov.Lebo o nič iné sa ani nejedná !

Milena
Milena
5 years ...
Odpoveď pre:   Jarik

Protirečíš si Jarik! To čo sa teraz deje v poľnohospodárstve nie je kryptokomunistická poľnomafia, ale tvrdá kapitalistická mafia. Nepleť si pojmy. Veľké stroje , veľké lány, čo najväčší výnos z každého m2, žiadne zvieratá na poliach, honba za každým eurom, to je len a len kapitalizmus.

Tiby2
Tiby2
5 years ...
Odpoveď pre:   Milena

O čom to tu točíte? admin vymaž to. Názov témy je spolocna-polovacka-vyjadrite-svoj-nazor

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   Tiby2

Ano, lebo však my sme poľovníci .My sa môžeme vy…ť na to,ž tu žili kedysi tisíce jarabičik,bažantov a zajacov,že každý rok nám vykosia veľké množstvo srnčiat, môže nám byť ukradnuté,že drobné vtáctvo nemá kde hniezdiť, že každý väčší dážď zanesie tonami najkvalitnjšej ornice poľné cesty atď.Hlavná vec , že môžeme v poli “zvaliť” diviaka,jeleňa či daniela atď. Veď my sme len poľovníci,dokonca hádam ani občania nie – len a len poľovníci…

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   Milena

Na základe takmer 50 ročných skúseností (pamätám ešte tie švíky zemičiek!) tvrdím : (Neo)komunistickí predsedovia ,agronómi i zootechnici aj ich bohorovné arogantné spôsoby zostali.Takisto zostali obrovské lány a erózna deštrukcia pôdy socialistickou megalomanskou agrotechnikou.Takisto zostala “socialistická” nenávisť voči mokradiam a akejkoľvek trvalej (drevinnej) vegetácii (medziam,stromoradiam či brehovým porastom),vadí im aj ten najmenší kríček – i keď je uprostred nevyužívanej plochy !Podstatný rozdiel je len v osevných plánoch,keďže teraz poznajú pomaly len kukuricu,repku a pšenicu.To je ovšem jediný rozdielik medzi “súdruhmi” poľnohospodármi a “pánmi” -kvázi- farmármi ! Nemajú len jedno : OV KSS ,kam by si chodili sťažovať na najväčších nepriateľov poľnohospodárstva :trvalú zeleň a štyri ročné obdobia (nedostatkom náhradných dielov už v kapitalizme zrejme netrpia)… Milá Milena – buď ste príliš mladá a máte málo skúseností a málo si všímate ,alebo Vám neslúži pamäť…

kiri
5 years ...

Venujte pozornosť:
https://ac24.cz/-/novinar-promluvil-o-tom-jak-usa-testuji-biologicke-zbrane-v-pobalti

http://afinabul.blog.cz/1808/usa-testuji-biologicke-zbrane-v-pobalti
Ohnisko afrického moru prasat (ASF) ve východní Evropě zapadá do celkového systému, ve kterém USA používá biologické zbraňě pro třetí světovou válku, píše zpravodaj Sputniku Lotyšska Alexandr Chrolenko. Podle jeho názoru USA v tomto systému udělují zvláštní roli pobaltským zemím, které působí jako hlavní zkušební místo. Aby potvrdil svůj výrok, cituje novinář několik faktů. V červnu bylo zjištěno ASF u 165 prasat v Lotyšsku a poté bylo zabito dvacet tisíc zvířat, což vedlo k obrovským ztrátám zemědělců. Navíc v Litvě nabízejí farmám, aby úplně ukončily produkci prasat, protože bylo v zemi zaznamenáno 41 výskytů ASF. Podle něj jsou taková ohniska velmi paradoxní, protože virus ASF se neliší svou odolností v podmínkách severních zeměpisných šířek. Tato vlastnost se nemohla objevit jen v krátkodobém období, mohou být vytvořeny pouze v laboratoři. Ohniska ASF se téměř současně objevily v mnoha státech. Gruzii, Ukrajině, Moldavsku, Polsku a pobaltských zemích. Novinář spojuje tento paradox s příchodem rozsáhlé sítě biologických laboratoří Pentagonu v těchto zemích východní Evropy. Podle jeho názoru USA vyvíjejí a studují dopad nejnovějších typů virů na lidi v různých regionech. Přímo nebo nepřímo tak prostřednictvím ASF narušují bezpečnost potravin. Současně však orgány těchto zemí nemohou odhadnout konečné výsledky biologického vývoje Pentagonu. Výsledná zpráva o výzkumu v rámci nebezpečných projektů rozšířených v různých laboratořích a zemích je vytvářena v centru biologického výzkumu v Pentagonu (ve Fort Detricku) ve Spojených státech, píše Chrolenko. Kromě toho dodává, že v zemích SNS a v pobaltských zemích jsou národní systémy epidemiologického dozoru převáděny do amerických norem. Elektronické systémy pro shromažďování, zpracování, uchovávání a přenos informací zasílají zprávu o každém podezřelém případu onemocnění z laboratoří do USA. Chrolenko se také domnívá, že časem se frekvence a riziko biologických nehod bude zvyšovat, protože takové biotechnologie umožní snížit cenu procesu očištění životního prostoru, zjednodušit boj o přírodní zdroje planety a také přinese obrovský zisk tvůrci viru.

A títo sa aktívne bránia takto:
http://www.vlasteneckenoviny.cz/?p=204947

Ochrana před migrujícími prasaty! Dánsko postaví plot na hranici s Německem
Autor článku: -heh- • 15. 08. 2018 v 06:35
KODAŇ | Dánsko se chystá postavit plot na hranici s Německem, chce tak zabránit rozšíření afrického moru prasat (AMO) do země. V úterý o tom informoval portál německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle.
Dánsko definitivně schválilo výstavbu 68 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Německem, protože se snaží ochránit svůj obrovský průmysl, produkující vepřové maso, před divočáky, které mohou přenášet mor prasat.

Plot má být vysoký 1,5 metru a zapuštěný do hloubky půl metru, bude stát vedle celé dánsko-německé hranici. Mají ho zhotovit do konce roku 2019.

Plot má zabránit, aby divočáci nakazili prasata na farmách virem AMO. Kolem 5000 prasečích farem vyváží ročně 28 milionů prasat, co tvoří polovinu dánského zemědělského exportu a pět procent celkového exportu.

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   kiri

Som smutný z toho akú úroveň myslenia tu predvádzajú niektorí kolegovia, zrejme tzv.súdruhovia poľnohospodári či (po novom) páni farmári ,alebo ich priaznivci…Nezabúdajte, že toto všetko sa nám raz vráti.Už sa to začalo – nikto doposiaľ oficiálne nepotvrdil, že za premnožením diviaka sú tzv.poľnospodári.Jediné na čo sme sa zmohli bolo memorandum SPK,SPPK a SLK,pričom zodpovednosť za konkrétne opatrenia sa vyžaduje len od poľovníkov – páni súdruhovia farmári si stále myslia, že poľovníci nechcú zver v skutočnosti loviť, ale, že oni pre to nerobia nič z dohodnutého na memorandovom rokovaní , to si pri svojej arogancii predsa nemôžu pripustiť !Kam by sme sa to dostali, keby oni mali nejako obmedziť ,či prispôsobiť iným podmienkam svoje aktivity ! Veď to tak nikdy nebolo… Preto sú to pre mňa obyčajní pokrytci.Nechápem tiež ,ako môže niekto banovať za socialistickým “poľnohospodárstvom” – veď ho tu máme stále ,akurát sa zmenili názvy z JRD na PD či RD ,a zo ŠM na rôzne AGRO …subjekty.Ale podstata vychádzajúca z ničenia, žmýkania našich polí a vraždenia života v poľnej krajine tu funguje už nepretržite viac ako 60 rokov .A to sa nám vráti….A to nezmeníte žiadnymi červenými palcami dole.To je len pštrosia politika ,čiže strkanie hlavy do piesku,alebo pokrytecké prihrievanie si vlastnej ,kvázi “poľnohospodárskej” polievočky …

kiri
5 years ...
Odpoveď pre:   Jarik

Jarik – nie som si celkom istý, či ten príspevok vyššie je nejakou odpoveďou na tie VÁŽNE skutočnosti, ktoré som sem vložil. Dosť som naznačoval aj v minulých príspevkoch, že sa tu robí vážnejšia hra, ako je nejaké poľovníctvo. AMO je útok nie na poľovníctvo, ale na celé hospodárstvo a aj zamestnanosť. Spoločné poľovačky v tomto kontexte nikoho nezaujímajú – je to len zábavka hŕstky zainteresovaných – ak by hlasoval celý národ – asi nás tí neznalí veci zrušia. A táto diskusia v našich vlastných radoch im veľmi nahráva. Aj do budúcnosti. Ale podstatné je AMO a tí, ktorí sa snažia nás zničiť. Ak to všetci nevidíte – je to škoda.
Páni – ZEM – pozemok je to najcennejšie, čo máme. Prečo Holanďania tu kupujú pozemky? Lebo nebudú mať nie kde poľovať, ak ich more zatopí – ale nebudú mať kde žiť. O tú našu ZEM všetkým ide. Tá má úplne inú hodnotu. Poľovačka je bonus navyše – ak nebudete mať kde mať dom – načo bude poľovka? Akú hodnotu budú mať reči o spoločnej Poľovke? Prosím – slušne – preberte sa a pozerajte s otvorenými očami, kto vás ide olúpiť o to najcennejšie – o miesto na život – a ako.
Tiež nerozumie, prečo to napádanie socialistického poľnohospodárstva – na ktorom si vyrástol Ty, ja a všetci, čo tu sme. Každému veľmi doporučujem prečítať si toto:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Demografia_Slovenska
a najmä spodnú tabuľku s ročnými prírastkami obyvateľstva.
Skrátene – do 2,svet vojny sa rodilo cca 30 tis ľudí ročne – a aj cez vojnu asi tak. Tesne po vojne 3 roky- asi z nadšenia – sa rodilo aj 50 tisíc nových Slovákov. A po prevrate v 1948 sa začalo rodiť 60 tisic..a to 9 rokov! Potom to trošku pokleslo na 55 tisíc, potom zase pokles ma pôvodnú úroveň, ale potom zase cez 50 tisíc.
Ale čo je dôležité – pozrite si po r. 1990 – teda po Nežnej revolúcii – 20 tisíc a od r. 1995 – katastrofa. A toto nás ohrozuje. Komu chcete neskôr rozprávať o poľovníctve?
Za socializmu bolo aj dobrej stravy – neoklamanej a poctivej. Veď teraz je horšie ako za 2. svetovej vojny! Preboha – načo tu odvádzame pozornosť a fabrikujeme kecy či spoločná a či nie – keď tu na nás ticho útočia a za chvíľu nebude mať kto robiť a nie ešte poľovať? Kúpia nám tu za lacno našu vlastnú pôdu pod našimi nohami, lebo nebude mať na nej kto žiť. Nemusia nás vyzabíjať – sami vymrieme.

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   kiri

Poľnohospodárstvo sa dá robiť aj inak.Čo ste slepí ? Stačí si porovnať ortofotomapy našej zúboženej krajiny a trebárs hneď vedľa ležiaceho Rakúska.Pán Kiri , nepoznám Váš vek.Ja však mám 69 rokov a teda už si niečo pamätám.A pamätám sa,že kým u nás v Turci fungovali pôvodné malé JRD (“dobrovoľne” zakladanév 50-tych rokoch),fungujúce len s najnutnejšími hosp.techn. úpravami (zrušením najmenších medzí – na väčšie nebola ešte vtedy mechanizácia ,tá sa dostala k slovu až v druhej polovici 70-tych rokov-vtedy som bol profesionálny ochranár )boli v poliach mračná drobných spevavcov , jarabice aj zajace. A čo je tam teraz ?! Áno je tam (každoročne pravidelne vyžínaná) srnčia zver, kukuričné jelene, diviaky a daniele ,ale aj veľkoplošná erózia, vysušené mokrade, stále menšia plocha drevinnej vegetácie ,ubúdajúce spevavce …atď. A tento trend je tu od spomínaných 80-tych rokov ako jednoznačné socialistické dedičstvo.A pri vesle sú tam stále tie isté typy ľudí – arogantní ignoranti ..Takže – ak mi napr.Holanďan ponúkne za moje pozemky slušnú cenu a ich slušné obhospodarovanie,nevidím dôvod, aby som ich nechal ničiť aj naďalej tým našim primitívom ! Často sa síce hovorí o niekom pochybnom ,že “…je to ko..t,ale je náš” , ale odtiaľ potiaľ ,lebo hovorí sa aj,že ” Dobrý sused ,lepší ako vlastná rodina “..

Akela
Akela
5 years ...

To čo je za čečenský separatista, čo dostáva ten zálomok na fotke. Guľomet nechal v chate? By som ho hnal v tých maskáčoch zo spoločnej poľovačky. Hospodár a vedúci poľovačky kde boli, keď tam nastúpili takýto separatisti?

Jarik
Jarik
5 years ...
Odpoveď pre:   Akela

Nosí to na čo má..Okrem strednej Európy všetci predsa poľujú v maskáčoch (či už v Camo,alebo vo vojenských)…Mali by nás trápiť iné veci…

Jano
Jano
5 years ...

Opytal by som sa, aky vyznam z hladiska polovnictva ma spolocna polovacka na bazanty, ktore sa lovcom vyhadzuju z korby nakladneho vozidla. Samozrejme bazanty su umelo odchovane.